Ontwikkeling van je baby
Je baby begint al echt een mens te worden ook al ben je ‘pas’ 8 weken zwanger! Zijn vingers en tenen zijn volledig gevormd en hij kan met zijn duim zijn wijsvinger aanraken. Zijn darmen groeien nog steeds – ze zullen bij de geboorte drie meter lang zijn, wat behoorlijk indrukwekkend is voor iemand die zo klein is. Zijn urogenitale systeem is ook in ontwikkeling. Het geslacht van je baby is al wel genetisch bepaald maar nog niet zichtbaar. Aan het einde van de achtste week zal het hart- en vaatstelsel van je baby zijn gevormd. Tegen de tijd dat je je volgende echo hebt, zou het kloppen van zijn hartje hoorbaar moeten zijn. Het klopt met de indrukwekkende snelheid van 80 slagen per minuut!
Je lichaam
Rond de achtste week kun je voor het eerst veranderingen in je figuur opmerken. Sommige vrouwen verliezen wat gewicht, terwijl anderen al beginnen aan te komen. Een zwangerschap is vaak verrassend snel zichtbaar. Sta je op de weegschaal en zie je dat de kilo’ eraf vliegen, en dat terwijl er een kind onderweg is? Maak je geen zorgen als je gedurende de eerste paar weken van de zwangerschap niet aankomt maar juist afvalt. Hormonale veranderingen, gecombineerd met een gebrek aan eetlust of misselijkheid, zijn de schuldigen. Het is wel zo dat de gewichtsveranderingen van vrouw tot vrouw sterk uiteen kunnen lopen.
Voeding
Het is tijd om veel te gaan drinken! Tijdens de zwangerschap moet je flinke hoeveelheden water wegwerken. Je bloedvolume is sinds het begin van je zwangerschap aanzienlijk toegenomen, en water is een essentieel onderdeel van bloed. Het zorgt er onder andere voor dat je de noodzakelijke voeding aan je baby doorgeeft. Om uitdroging te voorkomen en om het toegenomen bloedvolume te behouden, is het essentieel voldoende water te drinken. Drink minstens anderhalve liter water per dag, en bij warm weer nog meer. Vermijd suikerhoudende dranken en frisdrank met cafeïne, om het aantal opwekkende middelen dat je doorgeeft aan je baby te beperken.
Tips
“Ik ben acht weken zwanger en ben vijf kilo aangekomen. Wat is er aan de hand?” Of dit jouw verhaal is of niet, het is goed om te weten dat de gewichtstoename in de zwangerschap van nature varieert. Toch moet je een snelle gewichtstoename vroeg in de zwangerschap altijd met je arts of verloskundige bespreken, want het is ongebruikelijk als dit zo vroeg gebeurt. Als je gewicht vóór de zwangerschap lager was dan gemiddeld, is er waarschijnlijk geen reden om je zorgen te maken. Maar als je vóór de zwangerschap een normaal of hoog gewicht had, wil je arts of verloskundige mogelijk volgen wat je dieet is. Lees meer over hoeveel je ‘ mag’ aankomen tijdens je zwangerschap.
Geniet van de voordelen van
Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.
Tips voeding
Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's
NIEUWSBRIEF OP MAAT
Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje
Test onze producten
We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.
Winacties
'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.