Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Deel dit Artikel
X
Zwanger bank

7 weken zwanger

 

Je baby is al een best indrukwekkende 15 mm lang, nu je 7 weken zwanger bent. Al zal je het nog niet voelen, hij is onderweg. Lees meer over deze week.

donderdag, 7 april, 2016 - 11:50

Ontwikkeling van je baby

Nu de eerste spieren op hun plaats zitten, is je baby begonnen een beetje te bewegen, zij het nog onwillekeurig. De beentjes en armpjes groeien, de ellebogen vormen zich en de vingers en tenen beginnen op ‘echte’ tenen en vingers te lijken. De ogen schieten ook al aardig op. Zijn oogzenuw is praktisch functioneel en begint te reageren op zelfs de kleinste veranderingen in het licht. Veel kleine veranderingen dus nu je 7 weken zwanger bent.

Je lichaam

‘Onbedwingbare trek in augurken’ is niet zo maar een zwangerschapscliché. Omgekeerd zijn er soms ook dingen waar je van hield vóór de zwangerschap waar je nu helemaal geen behoefte meer aan hebt. Misschien heb je zelfs een afkeer gekregen van je favoriete parfum. Je gewoontes kunnen veranderen omdat je veranderde hormoonspiegels een effect hebben op je reukzin en smaak. Je nieuwe verlangens kunnen zelfs augurken betreffen. Helaas kun je ook precies het tegenovergestelde van trek voelen. Veel aanstaande moeders hebben vaak last van misselijkheid, vooral ’s ochtends vroeg.

Voeding

Nu je 7 weken zwanger bent is het misschien een goed moment om een hapje tussendoor toe te voegen aan je gewone maaltijden. Onder invloed van natuurlijke hormonen denkt je lichaam al vooruit. Er moet wat vetweefsel worden opgeslagen ter voorbereiding op de laatste maanden van de zwangerschap, en op de borstvoeding daarna. Een eenvoudige tussendoortje van ongeveer 200 calorieën – dat staat gelijk aan een broodje met boter en daarop een plakje ham, of wat yoghurt met fruit en een koekje – is genoeg om in jouw energiebehoeften en in die van je groeiende baby te voorzien.

Tips

Heb je je al een keer halverwege de middag niet lekker gevoeld? ‘ochtendmisselijkheid’ kan op elk moment van de dag optreden. Dit misselijke gevoel kan worden veroorzaakt door een lage bloedsuikerspiegel. Probeer zodra je je weer wat beter voelt, het tussendoortje toe te voegen waar we het over hadden. Als je regelmatig overgeeft, drink dan een beetje appelsap of druivensap om het verloren vocht aan te vullen, of zuig op een ijsklontje. Gember is een goede remedie tegen misselijkheid, ook in de vorm van koekjes of thee. Als je gemberpreparaten bij de drogist of apotheek koopt, moet je erop letten dat deze geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Vraag het ook aan je arts of verloskundige, want hij of zij heeft misschien betere ideeën voor je.

Lees meer

Kies een week tijdens de zwangerschap

Meld je aan voor NESTLÉ Baby & me

En ontvang direct een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

  • Voedingsboekje NestléOntvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en handige voedingsschema's.
  • Nieuwsbrieven afgestemd op leeftijd kindjeOntvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje.
  • Testen NESTLÉ babyvoedingWe nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) NESTLÉ babyvoeding te testen.
  • Winactie baby & meOf wat dacht je van 'Baby & me' members-only winacties waarmee mooie prijzen te winnen zijn.
Gerelateerd
Zoeken

Niet gevonden
waar je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.