Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

6 weken zwanger

De groei van je baby gaat in een hogere versnelling wanneer je 6 weken zwanger bent. Zo veel spannende ontwikkelingen bij zo'n klein wezentje! Lees meer over deze week.

3 min lezen Aug 8, 2023

Ontwikkeling van je baby

Raad eens? Je baby heeft nu een echte huid! En helemaal verbazingwekkend is dat al zijn andere organen ook al aanwezig zijn, al zijn ze nog klein. De oogzenuwen zijn zich aan het ontwikkelen en zijn hoofd is nu goed gevormd, maar nog steeds veel groter dan andere lichaamsdelen. Zijn hart en lever nemen deze week in je baarmoeder veel ruimte in. Ook nieuw is dat zijn ruggengraat wordt gevormd. Zijn armen en benen worden langer, en de kleine ‘staart’ zal snel verdwijnen. In de komende paar weken maken de ‘zwemvliezen’ aan zijn handen en voeten plaats voor echte, goed gescheiden vingers en tenen. Wat een drukke week!

Je lichaam

Je bent inmiddels al aardig op weg wanneer je 6 weken zwanger bent; je baby komt over ongeveer 34 weken. Veel vrouwen moeten rond deze tijd een beetje gas terugnemen. Enkele van de minder aangename neveneffecten van de zwangerschap kunnen de kop opsteken. Dat zijn bijvoorbeeld de bekende misselijkheid, slaapproblemen en stemmingswisselingen. Een kleine troost is misschien dat dit echt goede tekenen zijn. Ze doen zich voor omdat de hormonale veranderingen in je lichaam volkomen normaal zijn en duiden op een gezonde zwangerschap.
Toch geldt nog steeds dat je op dit moment niet teveel van jezelf moet vragen! Zwanger zijn is dan wel geen ziekte, maar er is zeker sprake van een extra belasting van je lichaam. Hopelijk laten je dagelijkse routine en je werkzame leven het toe om af en toe een extra pauze in te lassen.

Voeding

Als je je heel moe voelt, kunnen aanpassingen aan je dieet bijdragen aan het voorkomen van deze vermoeidheid. Complexe koolhydraten (zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals brood, pasta, aardappelen, rijst, granen en peulvruchten) zullen helpen om je energie gedurende de dag gelijkmatiger te houden. Vergeet niet wat groente en fruit toe te voegen – geweldige bronnen van vitaminen. Eet ook voldoende volkoren granen, tarwekiemen en noten voor magnesium, dat je helpt Zen te blijven, en voor vitamine B6, dat essentieel is voor de werking van je centrale zenuwstelsel. Vermijd ongepasteuriseerde vruchtensappen en zuivelproducten en zorg ervoor dat alle groenten en fruit zorgvuldig worden gewassen.

Tips

Heb je je afgevraagd of je kunt blijven hardlopen tijdens je zwangerschap? Als je altijd al regelmatig hardgelopen hebt, is de kans groot dat je dat kunt blijven doen, zo lang je je maar goed voelt tijdens het rennen. Bespreek dit natuurlijk wel met je arts of verloskundige in plaats van alleen op ons woord af te gaan – niemand kent je beter! Als je arts of verloskundige het groene licht geeft, dan volgen hier enkele algemene richtlijnen voor tijdens de zwangerschap. Beperk het joggen tot vier of vijf km per keer. Luister naar de signalen van je lichaam. Stop met hardlopen als je niet genoeg aankomt, je je misselijk voelt tijdens het rennen of als er duidelijke tekenen zijn dat je het kalmer aan moet doen. Schakel in het laatste trimester over op stevig doorlopen. ‘Niet overdrijven’ is tijdens de zwangerschap altijd een goede regel. Lees meer over sporten tijdens je zwangerschap.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.