Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Deel dit Artikel
X
Zwanger bank

5 weken zwanger

 

Hoewel je baby nog maar de grootte van een erwt heeft, groeit je baby met grote sprongen. Ten minste, relatief gezien! Lees wat je allemaal kunt verwachten nu je 5 weken zwanger bent.

donderdag, 7 april, 2016 - 11:43

Ontwikkeling van je baby

Je kunt het niet zien, maar met de komst van de twee hersenhelften ontwikkelen de hersenen van je baby zich snel. Die twee helften vormen de basis van de zich ontwikkelende hersenen. Met de eerste omtrek van ogen en oren, en het begin van de neus en mond, verschijnen ook de ‘zintuigen’ van je baby. Dat geldt ook voor zijn gezicht. Het is ook spannend om te zien hoe de longen en het spijsverteringsstelsel langzaam vorm aan beginnen te nemen. Het hartje van je baby is nu zo ver ontwikkeld dat het steeds duidelijker aanwezig is – als er in deze fase een echo wordt gemaakt, zal je zijn hartje duidelijk zien kloppen! Daar in je baarmoeder begint dit kleine wezentje langzaam maar zeker vorm aan te nemen.

Je lichaam


Nu je 5 weken zwanger bent, zou je het gevoel kunnen hebben dat er iets is veranderd. Veel vrouwen kunnen dit soort symptomen voelen, zelfs in dit vroege stadium. Misschien voel je je meer gespannen of prikkelbaar dan normaal. Dit wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen, die bovendien niet alleen van invloed kunnen zijn op je mentale toestand, maar die ook bepaalde lichamelijke symptomen kunnen veroorzaken. Je borsten kunnen voller aanvoelen, en sommige vrouwen ervaren een trekkerig gevoel in het bekken, of zelfs een beetje pijn, wat wordt veroorzaakt door de intensivering van de bloedstroom. Dit is allemaal normaal, het is allemaal onderdeel van het proces.

Voeding

De kans is groot dat je je al misselijk hebt gevoeld. Ja, en jammer genoeg blijft de ochtendmisselijkheid niet beperkt tot de ochtend. Deze misselijkheid is helaas een bijna noodzakelijke fase, die samenhangt met het feit dat je lichaam bezig is te wennen aan alle veranderingen die binnenin jou gaande zijn. Je kunt er wel een aantal dingen tegen doen. Probeer om te beginnen het ontbijt niet over te slaan. Het ontbijt bevat de noodzakelijke koolhydraten om in goede vorm aan je dag te beginnen en kan helpen tegen de misselijkheid. Je kunt ook proberen je maaltijden in kleinere hoeveelheden op te delen. Plan in aanvulling op de drie basismaaltijden kleine hapjes halverwege de ochtend en de middag. En maak je geen zorgen als je in het begin van de zwangerschap wat gewicht verliest als gevolg van braken. Het is maar tijdelijk. Een laatst punt om te onthouden is genoeg water te drinken om ervoor te zorgen dat je goed gehydrateerd blijft.

Tips

Hoe kun je zeker weten dat je echt zwanger bent? Een van de eerste klassieke tekenen van zwangerschap is het uitblijven van de menstruatie. In de vijfde week kan een zwangerschapstest betrouwbaar uitwijzen of er werkelijk een baby op komst is. Maar om absoluut zeker van je zaak te zijn moet je naar de dokter of verloskundige gaan. Hoe eerder, hoe beter! Niet alleen omdat het je zekerheid geeft, maar ook omdat daardoor het risico op complicaties afneemt. Je verloskundige of arts kan bijvoorbeeld bepalen of de bevruchte eicel zich goed heeft ingenesteld in de baarmoederwand. Ook kan hij of zij de uitgerekende datum berekenen, en dat is heel belangrijk voor de planning tijdens de zwangerschap!
Voeding!
Drink genoeg water voor een goede hydratatie. Het eten van rauwmelkse zachte kazen, gemaakt van ongepasteuriseerde rauwe melk (te herkennen aan de vermelding “au lait cru”) wordt afgeraden, vanwege het risico op besmetting met de listeria bacterie. Eet geen rauwe eieren, geen rauwe schaal- en schelpdieren, zoals oesters, geen rauw vlees, zoals carpaccio, tartaar, filet americain en ossenworst.

 

 

Lees meer

Kies een week tijdens de zwangerschap

Meld je aan voor NESTLÉ Baby & me

En ontvang direct een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

  • Voedingsboekje NestléOntvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en handige voedingsschema's.
  • Nieuwsbrieven afgestemd op leeftijd kindjeOntvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje.
  • Testen NESTLÉ babyvoedingWe nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) NESTLÉ babyvoeding te testen.
  • Winactie baby & meOf wat dacht je van 'Baby & me' members-only winacties waarmee mooie prijzen te winnen zijn.
Gerelateerd
Zoeken

Niet gevonden
waar je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.