Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Deel dit Artikel
X
4 weken zwanger

4 weken zwanger

 

Alweer bijna een maand zwanger! Wanneer je 4 weken zwanger bent gebeuren er binnenin in je buik en de rest van je lichaam heel veel dingen. Je toekomstige kind groeit van een bevruchte eicel naar een embryo.

donderdag, 7 april, 2016 - 11:35

Ontwikkeling van je baby

Je baby begint zich in de eerste weken van je zwangerschap voor te bereiden op een langdurig verblijf: de eicel heeft zich ingenesteld in de baarmoeder, het vruchtwater en de placenta zijn bezig zich te vormen, en de bevruchte eicel is uitgegroeid tot maar liefst 2 mm in diameter! Wanneer je 4 weken zwanger bent vindt er ook een belangrijke mijlpaal in de embryonale ontwikkeling plaats, namelijk het begin van wat de organogenese wordt genoemd. De contouren van vele inwendige organen van je baby beginnen zich te vormen, evenals de bloedsomloop. Na de vierde week van je zwangerschap ziet je baby eruit als een kleine komma die in het vruchtwater drijft. Verbazingwekkend is dat sinds de conceptie het gewicht van de foetus met 10.000 is vermenigvuldigd!

Je lichaam


De vierde week van je zwangerschap. Dat prachtige kleine stipje, jouw toekomstige kind, is veranderd in een duidelijke punt en de eerste cel heeft zich al gedeeld in honderden cellen. Het embryo beweegt nu van je eileiders naar je baarmoeder. Zodra hij een mooi, comfortabel plekje heeft gevonden zal hij zich innestelen, wat de basis is voor zijn verdere groei. Door die gebeurtenis komt een grote golf hormonen in je lichaam vrij. Deze zijn essentieel voor je baby, want ze zorgen ervoor dat hij alles krijgt wat hij nodig heeft om te groeien. Deze hormonen voorkomen ook dat je ongesteld wordt tijdens je zwangerschap, en ze helpen de placenta te vormen. Wat doet de placenta? De placenta voorziet je kind van zuurstof en voedingsstoffen en beschermt de baby tegen vele bacteriën en schadelijke stoffen. Maar niet tegen alle – als je nog niet bent gestopt met roken, is nu het moment aangebroken om dat te doen! Zelf kan je tijdens je zwangerschap te maken krijgen met symptomen zoals gevoelige borsten en misselijkheid, dit is normaal en duurt gemiddeld maar een paar weken!

Eten

Iedereen zegt dat ‘gezond eten’ tijdens de zwangerschap belangrijk is, maar dat is een behoorlijk vage opdracht. Een belangrijke vuistregel is vooral te letten op de kwaliteit van heten – dat zal je helpen om jezelf al vroeg in je zwangerschap goede gewoonten eigen te maken. Besteed ook speciale aandacht aan de bereiding van je maaltijd, om voedselvergiftiging te voorkomen, zowel voor jezelf als voor je baby. Bak je vlees goed door: rauwe biefstuk tartaar en onvoldoende verhit vlees zijn niet goed om te eten. Was je handen goed na tuinieren of het voeden van huisdieren en vóór het koken, en zorg ervoor dat je groenten en fruit grondig wast. Als je daarvoor tijd hebt, maak dan regelmatig de koelkast schoon met een sopje en een desinfecterend schoonmaakmiddel. Vermijd het eten van restjes waarin bacteriën de kans kunnen hebben gehad. Met een beetje voorzichtigheid zorg je ervoor dat jij en je baby zich goed voelen!

Tips

Is het een goed idee om tijdens de zwangerschap een vitamine-mineralensupplement in te nemen?
In de medische wereld is men het er in het algemeen over eens dat de behoefte aan vitaminen en mineralen wordt gedekt door het eten van een uitgebalanceerd dieet. In de realiteit hebben veel vrouwen echter een onevenwichtige dieet. En zwangere vrouwen hebben meestal grotere hoeveelheden ijzer, calcium, vitamine D en foliumzuur nodig. Het wordt dan ook aangeraden om 400 microgram foliuumzuur per dag te slikken, vanaf dat je een zwangerschapswens hebt tot en met de eerste 10 weken van je zwangerschap. Hiermee verklein je de kans dat je baby een open ruggetje, een hazenlip, open gehemelte of last van andere symptomen krijgt. En slik tijdens de hele zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag, voor een goede botopbouw en groei van je baby. Het zorgt ervoor dat calcium goed uit de voeding wordt opgenomen.
Ben je trouwens al bij je verloskundige geweest? Voor het einde van de tweede maand staat het eerste bezoek op het programma en zal je een afspraak maken voor je eerste echo, die zal plaatsvinden rond de twaalfde week van je zwangerschap.

Lees meer

Kies een week tijdens de zwangerschap

Meld je aan voor NESTLÉ Baby & me

En ontvang direct een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

  • Voedingsboekje NestléOntvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en handige voedingsschema's.
  • Nieuwsbrieven afgestemd op leeftijd kindjeOntvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje.
  • Testen NESTLÉ babyvoedingWe nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) NESTLÉ babyvoeding te testen.
  • Winactie baby & meOf wat dacht je van 'Baby & me' members-only winacties waarmee mooie prijzen te winnen zijn.
Gerelateerd
Zoeken

Niet gevonden
waar je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.