Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

3 weken zwanger

Je staat helemaal aan het begin van de reis. Je bent pas 3 weken zwanger en kunt nog niets zien, maar er gebeurt al van alles.

3 min lezen Jun 7, 2022

Ontwikkeling van je baby

Het vruchtje dat straks je baby wordt, is nu zo groot als een rijstkorrel en gaat zich innestelen. Door de hormonen is je baarmoeder klaar voor de ontvangst van de bevruchte eicel. De rijpe eicel gaat naar de eileider en is daar bevrucht. De bevruchte eicel gaat daarna naar de baarmoeder om zich te gaan innestelen. De bevruchte eicel heeft 3 lagen cellen, de embryonale schijf. De verschillende delen van het lichaam van je baby wordt hieruit gevormd en dat is indrukwekkend. De binnenste laag (het endoderm) zal uitgroeien tot de organen van het spijsverteringskanaal, de lever, alvleesklier en de organen van de luchtwegen. Uit de buitenste laag (het ectoderm), zullen het zenuwstelsel en de daarbij behorende organen, en de huid, nagels en het haar gevormd worden. Uit de derde laag (het mesoderm), zal het grootste deel van het skelet, hart, urinewegen en geslachtsorganen tot ontwikkeling komen. Hier bevindt zich de ruggenstreng, die zal dienen als tijdelijke ruggengraat en waaruit het centrale zenuwstelsel, de toekomstige hersenen en het hoofd zullen voortkomen. De diameter van deze streng is ongeveer die van een menselijke haar!

Voeding

Het is nu belangrijker dan ooit goed voor jezelf te zorgen en aandacht te besteden aan wat je eet. De allereerste vraag die opkomt is: “Moet ik nu voor twee eten?” Nee, zwangere moeders hoeven niet ‘voor twee te eten’, twee keer zo veel als ze gewoonlijk doen. In principe geldt dat wat goed is voor je baby, waarschijnlijk ook goed is voor jou. Maar je moet wel voedingsmiddelen kiezen die alle belangrijke voedingsstoffen bevatten. Superbelangrijk voor de ontwikkeling van de foetus zijn foliumzuur, aanwezig in het blad van groene bladgroenten. Het wordt dan ook aangeraden om 400 microgram foliuumzuur per dag te slikken, vanaf dat je een zwangerschapswens hebt tot en met de eerste 10 weken van je zwangerschap. Hiermee verklein je de kans dat je baby een open ruggetje, een hazenlip of open gehemelte krijgt. En slik tijdens de hele zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag, voor een goede botopbouw van je baby. Het zorgt ervoor dat calcium goed uit de voeding wordt opgenomen.

Tips

Sommige voedingsmiddelen kun je tijdens de zwangerschap beter vermijden. Rauwe vis, en schaal- en schelpdieren, kunnen giftige stoffen bevatten en vormen daarom een risico voor de foetus. Onvoldoende verhit vlees en gevogelte, en rauwe of onvoldoende verhitte eieren kunnen ook bacteriën bevatten die de ontwikkeling van je baby in gevaar kunnen brengen. Was je groenten goed en vermijd gerechten en sauzen die bereid zijn met rauw ei.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.