Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

10 weken zwanger

Je bent nu al 10 weken zwanger. Nog 30 weken te gaan voordat je die kleine hartendief zult ontmoeten. Lees meer over wat er deze week gebeurt.

3 min lezen Jun 10, 2022

Ontwikkeling van je baby

Je baby begint echt een beetje op een klein mensje te lijken. Zijn gezicht ziet er eindelijk ook echt uit als een gezicht, alles zit waar het hoort. Zijn hoofd is nog steeds erg groot, veel groter dan de rest van zijn lichaam, maar hij kan zijn hoofd nu draaien. Zijn lichaam heeft inmiddels heel veel spieren en hij kan al met zijn armen en benen zwaaien, hoewel nog niet bewust. In zijn buik begint zijn enorme lever met de aanmaak van rode bloedcellen. In zijn zich voortdurend ontwikkelende hersenen vindt een exponentiele vermenigvuldiging van zenuwcellen plaats, zodat de verschillende neurale circuits kunnen worden aangelegd. Het is haast niet te geloven, maar tegen de achttiende week zal hun aantal tussen de 12 en 14 miljard bedragen! Geheel volgens het normale verloop zal dat aantal weer afnemen als zijn hersenen rond zijn achttiende jaar volledig gerijpt zijn.

Je lichaam

Een half uur geleden stond je nog te dansen van vreugde over je zwangerschap en nu maak je je allerlei zorgen? Ja, de stemmingswisselingen tijdens het eerste trimester kunnen behoorlijk overweldigend zijn. Als je erg veel last hebt gehad van stemmingswisselingen, of je vaak niet lekker hebt gevoeld, is er goed nieuws voor je. Dit zal binnenkort overgaan. In het tweede trimester, dat bijna is aangebroken, raken de hormoonspiegels weer meer in evenwicht. Dat is het moment waarop de meeste moeders een rustiger gevoel van welbevinden ervaren.

Voeding

In week 10 van je zwangerschap vragen we je aandacht voor die goede, ouderwetse eiwitten. Krijg je daar elke dag genoeg van binnen? Eiwitten zijn essentieel voor zowel jezelf als voor je groeiende baby. Ze spelen een rol bij het transporteren van voedingsstoffen in het lichaam, bij de opbouw van gezonde botten en bij de gezonde ontwikkeling en het onderhoud van weefsels. Eiwitten zijn aanwezig in voedingsmiddelen van zowel dierlijke als plantaardige oorsprong. Dierlijke eiwitten zijn rijk aan aminozuren, die ons lichaam niet zelf kan produceren en daarom een essentieel onderdeel van onze voeding zijn. Geen enkel voedingsmiddel van plantaardige oorsprong bevat alle essentiële aminozuren, met uitzondering van sojabonen. Een vegetarisch dieet kan alleen de noodzakelijke eiwitten leveren als het de volgende voedingsmiddelen bevat: sojabonen, andere peulvruchten en noten, evenals zuivelproducten en eieren. Als je vegetarisch of veganistisch eet, laat dit dan weten aan je arts of verloskundige.

Tips

Er wordt soms gevraagd of zwangere vrouwen ouder dan 35 jaar extra voorzichtig moeten zijn. Het antwoord luidt: niet echt. Het is wel zo dat zwangere vrouwen boven de 35 jaar een iets hoger risico hebben op een chromosomaal probleem met hun kind, en daarom zouden moeten overwegen prenatale diagnostiek te doen. Deze prenatale onderzoeken hebben als doel de gezondheid van de embryo te controleren, bijvoorbeeld door middel van een vruchtwaterpunctie. De beslissing om deze test te laten uitvoeren, is moeilijk. Het is vaak zinvol hierover met anderen te praten en ervaringen uit te wisselen. Dit, en praten met je arts of verloskundige, kan helpen een ontspannen gevoel te krijgen over je keuze.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.