Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

11 weken zwanger

Als je naar binnen kon kijken, zou je zien dat op de plek van de wenkbrauwen en boven de lip zich dunne haartjes ontwikkelen. Maak je geen zorgen als je het een meisje is, het zijn heel fijne haartjes! Lees meer over de ontwikkeling van je baby en andere symptomen wanneer je 11 weken zwanger bent.

3 min lezen Apr 15, 2024

Ontwikkeling van je baby

Van kruin tot stuitje is je baby nu een indrukwekkende 4 cm lang, ongeveer de grootte van een gemiddelde tomaat. En het is weer een drukke week in je buik. Nu je 11 weken zwanger bent beginnen de eerste fijne haartjes van je baby te verschijnen. De zenuwcellen blijven zich vermenigvuldigen, ook al zijn ze in de hersenen op dit moment nog niet verbonden. In het ruggenmerg, in en rond de spieren, beginnen zich echter al wel neurale circuits te vormen. Dat betekent dat je baby binnenkort in je buik reflexmatige bewegingen zal maken.

Je lichaam

De tailleband van je broek begint met 11 weken zwanger steeds strakker te zitten en je beha wordt ook wat krapjes. Gemiddeld is het gewicht van een aanstaande moeder aan het eind van het eerste trimester met ongeveer één à twee kilo toegenomen. Dit valt nauwelijks aan de baby zelf toe te schrijven, want met zijn tien gram is dat nog een echt lichtgewicht. De gewichtstoename is voornamelijk het gevolg van je vergrote baarmoeder, de placenta en het vruchtwater.

Voeding

Het is heel belangrijk om met 11 weken zwanger voedingsmiddelen te gebruiken die ervoor zorgen dat jij en je baby voldoende calcium krijgen. Zo voorkom je ook dat je baby bezig is jouw botmassa op te snoepen. Melk en zuivelproducten bevatten calcium, en ook sommige mineraalwaters zijn rijk aan kalk. Daarnaast zijn de meeste groene bladgroenten en sesamzaadjes goede calciumleveranciers. Het wordt aangeraden om tijdens de hele zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag te slikken, voor een goede botopbouw van je baby. Het zorgt ervoor dat calcium goed uit de voeding wordt opgenomen.

Tips

Is er de laatste tijd misschien bepaald voedsel dat je heel erg tegenstaat? Het is heel normaal dat je tijdens de zwangerschap opeens een enorme afkeer hebt van bepaalde voedingsmiddelen, vooral van producten met een sterke geur, en vooral tijdens het eerste trimester. Je kunt met een boog om deze producten heenlopen door gewoon te kiezen voor ‘vergelijkbare’ producten uit dezelfde voedingsgroep. Dus als alleen al de aanblik van vis je tegenstaat, eet dan ham, kip of een andere soort wit vlees. En als het niet lukt om bepaalde groenten die rijk zijn aan betacaroteen naar binnen te krijgen, compenseer dit dan door meer fruitsoorten te eten die rijk zijn aan dezelfde voedingsstof, bijvoorbeeld perziken en abrikozen.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.