Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

12 weken zwanger

Je nadert het einde van het eerste trimester. Gefeliciteerd, je bent nu 12 weken zwanger. Lees meer over deze week.

3 min lezen Mei 17, 2024

Ontwikkeling van je baby

Bij de eerste echo, termijnecho (tussen de 9e en 12e week) kun je voor het eerst het gezichtje en de omtrek van het lijfje van je baby zien. De kosten voor deze echo worden volledig vergoed door je zorgverzekeraar. Als je verloskundige niet beschikt over echoapparatuur word je doorverwezen naar het ziekenhuis. Tijdens deze echo wordt ook de duur van je zwangerschap bevestigd (en daarmee ook je uitgerekende datum). Er wordt de zogenaamde 'kop-staartmeting' gedaan om de uitgerekende datum te bepalen en er wordt gekeken of het eventueel een meerling is en je zult ook voor de eerste keer het hartje van je kindje horen kloppen. Als je baby een jongetje is, zal op een echo zijn penis al duidelijk zichtbaar zijn. Als je liever pas bij de geboorte wilt weten of je een zoon of een dochter krijgt, zorg er dan voor dat iedereen dat weet, zodat niemand de verrassing zal bederven. Vrouwen boven de 36 jaar krijgen tussen de 11e en 14e week ook een combinatietest aangeboden (een nekplooimeting door middel van echografisch onderzoek met een aanvullend bloedonderzoek) vanwege de verhoogde kans op eventuele afwijkingen.

Je lichaam

Goed nieuws: aan het einde van het eerste trimester rapporteren de meeste aanstaande moeders dat hun misselijkheid plotseling is verdwenen. Nog meer goed nieuws: als je niet kon wachten om je baby te voelen bewegen, dit gebeurt meestal rond de vierde maand van je zwangerschap. Maak je geen zorgen als dat niet meteen gebeurt als je 12 weken zwanger bent. Zeker als je voor het eerst moeder wordt, kan het heel goed zijn dat je gewoon niet weet hoe het voelt. Het is niet een enorme, wereldschokkende sensatie, het voelt meer aan als licht gefladder van vlindervleugels in je buik. Als je het wel voelt, wrijf dan over je buik om meteen hallo terug te zeggen!

Voeding

Er zijn heel veel voedingsmiddelen die je kunt eten die de ontwikkeling van de hersenen van je baby meer stimuleren dan andere. De B-vitaminen zijn aanwezig in biergist, tarwekiemen, vis en eieren. Groene bladgroenten bevatten foliumzuur, dat tijdens je hele zwangerschap belangrijk is. Essentiële vetzuren zijn te vinden in vette vis, en in oliën als walnoot- en koolzaadolie. Bij twijfel, praat met je arts of verloskundige om er zeker van te zijn dat je dieet alle noodzakelijke voedingsmiddelen bevat.

Tips

Veel vrouwen vragen zich af wat er zou kunnen gebeuren als ze tijdens hun zwangerschap ziek worden. Een verkoudheid of maagklachten zijn meestal niet van invloed op het ongeboren kind. Het is wel belangrijk je arts en verloskundige te informeren als je ziek bent, omdat zij precies weten welke behandeling en geneesmiddelen een aanstaande moeder kunnen helpen maar onschadelijk zijn voor het ongeboren kind. Gebruik in elk geval geen medicijnen zonder een arts of verloskundige te raadplegen.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.