Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Wat zijn de verschillende stadia tijdens een bevalling?

Na negen maanden wachten is het magische moment eindelijk gekomen - de eerste kennismaking met je baby. Maar het is ook een zeer spannend moment, vooral als het je eerste kindje is. Wat moet je weten zodat je je niet zo veel zorgen maakt?

4 min lezen Nov 30, 2022

Lees hier wat je kunt verwachten, vanaf de eerste weeën en gebroken vliezen tot aan de geboorte.

De eerste weeën en gebroken vliezen

Zelfs voordat je de eerste weeën voelt, zijn er al voortekenen dat de bevalling naderbij komt. Het kan zijn dat je erg vermoeid bent, dat je je nog zwaarder voelt dan normaal of dat je last hebt van harde buiken.

Ook het verliezen van de slijmprop (die de baarmoedermond afsluit) kan een teken zijn dat je nu snel gaat bevallen. Er zijn echter veel vrouwen die dit niet eens merken. Na het verliezen van de slijmprop kunnen de weeën een paar minuten op zich laten wachten, maar ook nog een aantal dagen! Raak dus vooral nog niet in paniek. Je hebt nog voldoende tijd om je voor te bereiden en te genieten van die laatste momenten van je zwangerschap.

Als je vliezen zijn gebroken betekent dat ook dat je nu snel gaat bevallen: je verliest nu het vruchtwater dat in de baarmoeder zat. Bel je verloskundige om te horen wat je nu verder moet doen.

Zijn je eerste weeën begonnen? Als de weeën regelmatig komen (dat wil meestal zeggen: om de vier à vijf minuten, gedurende ongeveer een uur) dan kun je de verloskundige bellen. Je bevalling is dan echt op gang gekomen en je baarmoedermond gaat steeds verder open.

Bevallen in het ziekenhuis

Als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie zal je verloskundige naar het ziekenhuis komen. Daar controleert ze je bloeddruk, je temperatuur, je ontsluiting en de ligging van de baby. Als je onder behandeling van de gynaecoloog staat, zal die je verder begeleiden.

Aangezien in Nederland nog veel vrouwen thuis bevallen, wordt er ook minder aan pijnbestrijding gedaan. Maar je hebt altijd het recht om erom te vragen, bespreek dit van tevoren met je verloskundige. Bedenk wel dat je dan in het ziekenhuis moet bevallen. De pijn zal dan worden verlicht (via een ruggenprik of andere medicatie), maar het kan wel tot gevolg hebben dat je de bevalling minder bewust meemaakt.

Als de weeën steeds sneller komen - en heftiger worden - komt de ontsluiting goed op gang. Als het hoofdje van je baby helemaal tot aan de bekkeningang is gedaald en je hebt volledige ontsluiting (10 cm), is het tijd voor de persweeën. Er zijn verschillende ademhalingstechnieken om je bij de weeën te ondersteunen, bijvoorbeeld 1 keer diep inademen en dan in 6 korte stootjes uitademen. Je partner of je verloskundige kunnen je hierbij helpen (als je het door alle spanningen even niet meer weet). En probeer je alle tips te herinneren die je bij je zwangerschapscursus hebt geleerd. Dit is hèt moment waarop je het kunt toepassen!

Om inscheuren te voorkomen kan er een episiotomie (inknipping) worden gedaan. Soms zal de baby gehaald moeten worden met een vacuàĽmpomp of een tang, bijvoorbeeld als de bevalling te lang duurt. Dit gebeurt altijd door een gynaecoloog in het ziekenhuis.

Als eerste komt het hoofdje van je baby tevoorschijn, gevolgd door de rest van zijn lichaampje - en dan hoor je het eerste gehuil! Na al die maanden wachten is het zo ver - je kindje is geboren!

Nu volgt nog de nageboorte van de placenta en dan is de geboorte compleet. De verloskundige helpt je hierbij en controleert of de placenta in orde is.

Zie je toch nog een beetje op tegen de bevalling? Heb vertrouwen in je verloskundige en de mensen in het ziekenhuis. Voor jou is het misschien de eerste keer, maar voor hen waarschijnlijk de 2000e!

De gemiddelde duur van een bevalling is voor een eerste kindje ongeveer 8 tot 14 uur. De bevalling van een eerste kindje duurt vaak langer, dit wisselt natuurlijk erg per persoon. 

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

  • Handige voedingstips baby

    Tips voeding

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Test Nestlé Babyvoeding producten

    Test onze producten

    We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

  • Winacties Nestlé Babyvoeding

    Winacties

    'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.