Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Ik ben 4 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 16 en 19 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 14 en 17 weken zwanger. Wow, 4 maanden alweer! In mijn buik zuigt mijn baby lekker op zijn duimpje. Zelf heb ik opeens vreselijke trek in aardbeien; in de supermarkt kan ik de verleiding niet weerstaan!

4 min lezen Jun 1, 2022

Hoe ziet mijn baby er nu uit?

Hoe ver staat het met de ontwikkeling van je kindje als je 4 maanden zwanger bent? Het liefst zou je dag in, dag uit, je baby kunnen bekijken. Helaas heb je maar één keer in de zoveel weken een echo! Wij vertellen je daarom graag wat er zich allemaal in je buik afspeelt als je 4 maanden zwanger bent.

In de 4e maand van je zwangerschap wordt je kindje steeds actiever: het kan zijn dat je hem soms voelt bewegen! In het begin voel je dit nauwelijks: het lijkt meer op vlinders of bubbels in je buik. Het kan ook zijn dat je nog helemaal niets voelt. Wees gerust - het zal nog maar een paar weken duren. In maand 4 kan je baby nu al zijn mond open doen, zijn ogen bewegen, fronsen en zelfs zijn duim in zijn mond stoppen en erop zuigen!

De zintuigen ontwikkelen zich steeds verder. Ook het netvlies begint nu te werken. De tastzin van je kind ontwikkelt zich nu, dankzij de "tastreceptoren". Dat zijn hele kleine sensibele zones op de huid. Zijn daadwerkelijke tastgevoel ontstaat echter pas na de 24e week, omdat het zenuwstelsel voor die tijd nog niet voldoende is ontwikkeld. Zijn reukzin begint zich nu beetje bij beetje te ontwikkelen, maar pas rond de zevende maand zal je baby echt iets kunnen ruiken.

Hij leert in de 4e maand ook verschillende smaken te onderscheiden, omdat de smaak van het vruchtwater afhankelijk is van wat jij eet. En ten slotte kan je baby vanaf de 15e week van je zwangerschap ook geluiden horen! Hij kan het geluid van je hart onderscheiden, van je maag en zelfs van je stem, die via het vruchtwater wordt doorgegeven. Praat gerust met je baby. Zelfs al begrijpt hij nu nog niks van wat je zegt, hij zal van jouw stem rustig worden!

Gezonde eetgewoonten bij 4 maanden zwangerschap

Hoogstwaarschijnlijk is na 4 maanden de periode van symptomen zoals misselijkheid en van weerzin tegen bepaalde voedingsmiddelen nu over: je hebt weer eetlust en daar moet je gebruik van maken. Geniet ervan, maar natuurlijk wel met mate! Wat de gemiddelde gewichtstoename betreft: hier zijn geen regels voor. Het hangt allemaal af van je startgewicht, je gezondheid en je stofwisseling. Gemiddeld kom je 300 tot 350 gram per week aan in het tweede trimester; je huisarts of je verloskundige kan je vertellen welk gewicht bij jou past.

Let er vooral op dat je voldoende jodium binnenkrijgt; dit is namelijk erg belangrijk voor een goede werking van je schildklier. Jodium zit in je normale dagelijkse voeding, met name in brood, zeevis, gejodeerd keukenzout (Jozo) en geringe mate in ei. Te veel zout is natuurlijk ook niet goed. Doe geen extra zout op alles wat op je bord ligt, het gaat erom de juiste balans te vinden! Vraag gerust advies aan je huisarts of verloskundige als je hier meer over wilt weten.

De vraag van deze maand: ik heb zo'n zin in zoetigheid - wat nu?

Veel zwangere vrouwen kunnen als ze 4 maanden zwanger zijn opeens vreselijk trek hebben in een lekker taartje of chocolademousse. Het zijn vooral je hormonen die deze lekkere trek veroorzaken. Mag je hieraan toegeven? Ja hoor, zolang het niet te vaak gebeurt, is dat helemaal niet erg. Vooral als je verder gezond en gevarieerd eet. De beste manier om deze lekkere trek te stillen is met vers of gedroogd fruit, een glas melk of melkproduct; karnemelk, drinkyoghurt, vla of yoghurt. Bij voorkeur de halfvolle of magere soorten. Kies voor "eenvoudige" producten in kleinere hoeveelheden: liever een stukje pure chocolade dan een stuk taart met veel vet en suiker.

Jouw baby zit nu lekker in zijn 'coconnetje' in je buik, terwijl zijn organen zich per minuut verder ontwikkelen. Je bent al heel benieuwd naar het geslacht van je kindje. Nog heel even geduld, volgende maand krijg je je tweede echo!

Lisanne (28 jaar) 4 maanden zwanger "Ik moet nog steeds wennen aan het idee ... Ik pas na 4 maanden écht niet meer in mijn normale kleren dus ik heb een goed excuus om lekker te gaan winkelen met mijn vriendinnen! Ik ben ook al aan het rondvragen: wie heeft er nog hippe zwangerschapskleding die ik mag lenen?

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.