Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Ik ben 8 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 33 en 36 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 31 en 34 weken, oftewel 8 maanden zwanger. Mijn baby bereidt zich voor op de geboorte: het hoofdje is nu naar beneden gericht. Nog heel even en dan ga ik bevallen!

4 min lezen Jun 1, 2022

Hoe ziet mijn baby er nu uit?

Je baby blijft nog steeds groeien: tijdens de laatste twee maanden van je zwangerschap verdubbelt zijn gewicht en groeit je kindje nog zo'n tien centimeter! In de achtste maand van je zwangerschap draait je baby - in 95 % van alle gevallen - zijn hele lijfje, zodat hij in de geboortepositie komt te liggen. Dus met het hoofdje naar beneden, de kin naar de borst en zijn ruggetje naar de linkerkant. Dit wordt eventueel gecontroleerd tijdens een laatste echo, als de verloskundige niet goed kan bepalen of de baby in de juiste positie ligt. Terwijl jullie wachten op de grote dag van de geboorte wordt het lijfje van je baby in je buik geperfectioneerd: de botten worden sterker, het haar groeit, de huid wordt roze, de nageltjes groeien ... De afscheidingsfuncties werken nu goed: de nieren van je baby voeren ongeveer 30 ml urine per uur af. Het darmkanaal vult zich beetje bij beetje met meconium, een donkergekleurde, dikke substantie; dit wordt de eerste ontlasting van jouw baby na de geboorte. Aan het einde van de achtste maand kan je baby beginnen in te dalen naar je bekken. Dat kan een trekkend gevoel veroorzaken of pijn in je onderbuik, die soms uitstraalt naar je liezen. Maak je niet ongerust, dit zijn normale symptomen: je bekkengewricht begint losser te worden, zodat de baby er straks door kan.

Gezonde eetgewoonten bij 8 maanden zwangerschap

Rond 8 maanden zwangerschap komt je baby gemiddeld 180 g per week aan. Het is nu belangrijker dan ooit dat je baby de voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft voor zijn ontwikkeling! Ook jij hebt extra energie nodig voor de laatste loodjes van je zwangerschap. Je lichaam moet nu reserves opbouwen voor de geboorte van je kind en de periode dat je borstvoeding geeft. Nu moet je dus zeker niet op dieet gaan! Let wel op met te veel tussendoortjes in deze laatste twee maanden voordat je gaat bevallen! Binnenkort ga je waarschijnlijk met zwangerschapsverlof en je komt misschien in de verleiding om je aandacht wat te laten verslappen, omdat je misschien druk bezig bent met de geboortekaartjes. Dit is echter juist de tijd om je voeding extra in de gaten te houden. Gebruik je extra vrije tijd om veel te wandelen en bijvoorbeeld op de markt lekker vers fruit en groente te kopen. Bereid daar vervolgens thuis een lekkere maaltijd mee. Hierdoor krijg je extra vitamine C binnen die je nodig hebt om je cellen en aderen te beschermen. Ook neemt je lichaam hiermee beter ijzer op, wat nodig is voor de vorming van rode bloedlichaampjes.

De vraag van deze maand: welk voedsel is het beste als voorbereiding op de borstvoeding?

Als je je baby borstvoeding wilt gaan geven, is dit het goede moment om te zorgen dat je voldoende eiwitten, calcium en vitamine D binnenkrijgt: al die onmisbare voedingsstoffen waardoor je je baby melk van goede kwaliteit kunt geven (normaal gesproken krijg je als je zwanger bent van je verloskundige extra vitamine D geadviseerd). Eet gevarieerd en gezond, met voldoende fruit en groente, melkproducten, peulvruchten en granen, allemaal gecombineerd met dierlijke eiwitten (vlees, vis, eieren) en vetten, vooral essentiële vetzuren. Blijf ook veel water drinken: tussen de 1,5 en 2 liter per dag. Drink niet te veel drankjes met koolzuur of veel suiker en weinig koffie en thee (liever niet meer dan 2 koppen per dag, kies bijvoorbeeld voor cafeïnevrije koffie of rooibosthee). Alcohol wordt natuurlijk absoluut afgeraden tijdens je gehele zwangerschap en wanneer je borstvoeding geeft.

Je baby neemt nu veel ruimte in je buik in, daarom kan hij wat onrustiger worden in de negende en laatste maand van je zwangerschap. Door de baarmoeder komen je middenrif en longen in de verdrukking, waardoor je af en toe het gevoel hebt dat je buiten adem bent. Nog even geduld - na de bevalling zit alles weer op zijn plek!

Lisanne (28 jaar) 8 maanden zwanger "Ik ben eerder met zwangerschapsverlof gegaan, zodat ik tijd heb om op adem te komen en alles klaar te maken voor de komst van ons kindje. Ik ben al 11 kg aangekomen en het schijnt dat mijn baby nog bijna twee keer zo zwaar moet worden - dat past toch nooit?"

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.