Baby
Artikel
Add this post to favorites

Mijn moedermelk: de allerbeste voeding

Moedermelk biedt alleen maar voordelen: het is perfect afgestemd op de behoeften van mijn pasgeboren baby en de samenstelling verandert in de loop der tijd als zijn behoeften veranderen. En dan te bedenken dat ik dat zelf maak!

5 min lezen Jun 27, 2022

Iedere moeder produceert haar eigen unieke melk, omdat haar voeding de hoeveelheid voedingsstoffen – zoals vitamine A, vitamine D, vitamine B-complex, jodium, essentiële vetzuren, en het lange-keten meervoudig onverzadigd vetzuur DHA – kan beïnvloeden. Het is voor een goede melkproductie van belang dat borstvoedende moeders gezond eten en goed drinken.

Wist je dat? Eiwitten in moedermelk zijn voor baby's één van de belangrijkste voedingsstoffen.

Borstvoeding is de beste start voor je baby

 

Baby's ontwikkelen zich snel en hebben naar verhouding meer eiwitten nodig dan kinderen en volwassenen.

Interessant is dat bijna elk aspect van je baby's groei mede afhankelijk is van eiwitten:

 • Specifieke eiwitten en de hoeveelheden daarvan belangrijke bouwstenen voor de spieren, organen, enzymen, hormonen, bloed, huid, haar en ga zo maar door.
 • Baby's hebben vanwege hun snelle groei en ontwikkeling meer eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig dan kinderen en volwassenen.
 • Moedermelk levert de perfecte hoeveelheid en kwaliteit eiwit die je baby in elke ontwikkelingsfase nodig heeft.

Met borstvoeding geef je je baby eigenlijk een volledige driegangenmaaltijd, die alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat die dat kleine lichaam in de eerste tijd nodig heeft voor zijn ontwikkeling. In feite past moedermelk zich vanaf de geboorte voortdurend aan de ontwikkeling van je baby aan. Zo bevat de moedermelk van vrouwen die voortijdig zijn bevallen veel meer essentiële vetzuren die de ontwikkeling van de hersenen van een te vroeg geboren baby bevorderen.

De drie fasen van moedermelk

De samenstelling van jouw melk verandert als de dagen en weken voorbijgaan.

 • De eerste paar dagen: direct na de geboorte krijgt je baby een dikke, gelige melk die heel makkelijk verteerbaar is. Dat is het colostrum, dat je al begint aan te maken in het tweede trimester van je zwangerschap. Het bevat veel eiwitten en afweerstoffen en is de beste voeding voor je pasgeboren baby. Het helpt je baby ook bij de eerste ontlasting (het meconium). Probeer het zo vroeg mogelijk te geven, zo veel als je baby wil. Maak je geen zorgen over de kleine hoeveelheid colostrum die je aanmaakt (tussen de 20 en 40 ml per voeding): dit is precies voldoende voor je baby als hij net geboren is.
 • Tussen de 3e en de 14e dag: het colostrum maakt plaats voor de "overgangsmelk". Dit is wat vloeibaarder en een beetje oranje van kleur, bevat minder eiwitten en meer lactose (suiker), lipiden (vetten) en calcium. In deze fase begint je melkproductie op gang te komen, dat wil zeggen dat je grotere hoeveelheden melk gaat produceren. Hoe kun je dit herkennen? Je borsten voelen zwaarder en voller aan en soms kun je ook een tintelend gevoel krijgen. Wist je dat je meer melk gaat produceren als je vaker borstvoeding geeft?
 • Aan het einde van de tweede week volgt de volwaardige moedermelk, ofwel de "rijpe" melk. Het heeft een blauw-witte kleur en is een beetje doorzichtig; het bevat alles wat je baby nodig heeft om te groeien: water, eiwitten, koolhydraten. Belangrijk voor de ontwikkeling van de hersens zijn vetten (inclusief essentiële vetzuren), mineralen (calcium, ijzer, fosfor, etc.) en vitamines uit elke groep. Het wordt aangeraden om extra vitamine D te slikken tijdens de zwangerschap en je baby na de bevalling extra vitamine K en vitamine D te geven. Je verloskundige of de kraamhulp kunnen je hier meer informatie over geven.

Een 'all-in-one', volwaardige maaltijd

 • Wist je dat moedermelk niet alleen in de loop van de dagen en weken vankleur en samenstelling verandert, maar ook in de loop van een dag en zelfs gedurende een voeding?
 • In de ochtend bevat het veel lactose, in de middag veel vetten en 's avonds veel eiwitten. Daarom is het belangrijk dat je je baby voedt 'op verzoek', dus zo vaak hij wil en zo lang als hij wil. Zo krijgt hij alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft.
 • Je melk past zich ook aan de wensen van je baby aan gedurende een voeding. In het begin is de melk bijna doorzichtig en bevat het veel water en suiker om de honger van je baby te stillen. Terwijl hij zuigt, wordt de melk dikker en bevat het meer vetten en eiwitten zodat hij de energie krijgt die hij nodig heeft om te groeien. Aan het einde van de voeding zitten er vier keer zoveel vetten in als aan het begin, waardoor je baby zich lekker verzadigd voelt. Door dat gevoel van verzadiging leert je baby omgaan met zijn eetlust. Laat je baby daarom drinken totdat hij de tepel zelf loslaat; daarmee geeft hij aan dat het tijd is voor de andere borst of dat hij voldoende heeft gehad!

Moedermelk past zich ook aan jouw behoeften aan

Verwacht je een tweeling? Je hoeft niet bang te zijn dat je niet genoeg moedermelk produceert om twee baby's te kunnen voeden. Je maakt dan namelijk ook twee keer zoveel melk aan. Als je om een bepaalde reden met een van je borsten niet kunt voeden, wordt de hoeveelheid melk in de andere borst gewoon verdubbeld. Als jij gezond en gevarieerd eet, bevat je melk alles wat je baby nodig heeft. Het is trouwens een fabeltje dat je meer moedermelk produceert als je zelf meer melk drinkt! Laat je leiden door je baby's behoefte als het om borstvoeding gaat. Vertrouw op je baby en op jezelf.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt volledige borstvoeding aan, dat wil zeggen zonder andere soorten van (bij)voeding, gedurende de eerste zes maanden. Een van de doelstellingen van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is dat alle kinderen uitsluitend borstvoeding krijgen gedurende eerste 6 maanden. Nestlé staat hier volledig achter en ook achter de voortzetting van borstvoeding daarna, in combinatie met het geven van bijvoeding.

In Nederland is een aantal zaken rondom borstvoeding in de wet vastgelegd. Zo wordt bijvoorbeeld in de Warenwet uitvoering gegeven aan de 'Internationale gedragscode voor het op de markt brengen van vervangingsmiddelen van moedermelk’ van de WHO.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.