Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Met de auto, de trein of het vliegtuig... Ik reis veilig!

Ik ben 4 maanden zwanger en droom regelmatig van een weekje vakantie op een paradijselijk strand. Maar er zit me wel iets dwars: is het wel goed voor mijn gezondheid en die van mijn baby om met het vliegtuig te reizen?

4 min lezen Okt 2, 2022

Zwangerschap is natuurlijk geen ziekte, dus tenzij je huisarts of verloskundige iets anders adviseert, kun je gewoon op reis gaan. Neem wel een aantal voorzorgsmaatregelen voor vertrek, tijdens de reis en op je bestemming.

Wat zijn medische contra-indicaties?

Je huisarts of verloskundige kan het je afraden om op reis te gaan:

 • als je een tweeling verwacht.
 • als je bepaalde risico's loopt tijdens je zwangerschap: door een eerdere miskraam, een risico op een te vroeg geboren baby, een hoge bloeddruk, diabetes, etc.

Over het algemeen is het reizen over lange afstanden niet aan te raden in het 1e trimester (risico op een miskraam, vermoeidheid) en het 3e trimester (risico op een te vroeg geboren baby, hoge bloeddruk).

Welk vervoermiddel kan ik het beste nemen?

Niet alle vervoersmiddelen zijn hetzelfde: sommige zijn erg vermoeiend, bij andere heb je weer meer last van schokken of trillingen...

 • Met de auto. Er is geen enkele reden om niet te rijden, maar realiseer je dat je door vermoeidheid misschien minder alert bent. Je kunt ook last krijgen van kramp als je achter het stuur zit! Of je nu zelf rijdt of niet, stop wel regelmatig voor een korte pauze. Wat je autogordel betreft, die blijft verplicht: maak hem laag vast, onder je buik, zodat het wat comfortabeler voelt.
 • Openbaar vervoer. Durf gerust om een zitplaats te vragen: hier heb je recht op! Probeer deze vorm van vervoer in het derde trimester van je zwangerschap te vermijden, in ieder geval tijdens de spits.
 • Met het vliegtuig. Vanaf het einde van de zevende maand zul je bij de meeste luchtvaartmaatschappijen niet meer mogen vliegen. Voor die tijd vormen vliegreizen geen enkel risico. Zorg er wel voor dat je voldoende water drinkt, maak af en toe een wandelingetje door het gangpad en draag steunkousen als dat nodig is.
 • Met de trein. Dit is nog de meest ontspannen wijze van vervoer als je zwanger bent. Reis eerste klas als dat mogelijk is: je hebt dan meer ruimte om je benen even te strekken.

Als je op reis gaat naar een exotische bestemming, houd je dan zo veel mogelijk aan onderstaande adviezen en voorzorgsmaatregelen.

Gebruik ten eerste altijd je gezond verstand! Vraag ook altijd eerst advies aan je huisarts of verloskundige voordat je een dergelijke reis boekt.

 • Ga liever niet op reis naar landen waar de facilitaire voorzieningen minder goed zijn, zoals sommige landen in Afrika of Azië.
 • Vermijd gebieden waar bepaalde ziektes voorkomen (malaria, gele koorts, etc.) en gebieden waar het heel erg heet is. Als je ondanks alles toch op reis wilt naar een risicogebied, moet je je goed laten informeren over de benodigde inentingen; de meeste worden afgeraden voor zwangere vrouwen. Vraag advies aan je huisarts of de GGD om te kijken wat voor jou de beste oplossing is.
 • Als je in het land van bestemming bent, eet dan zo veel mogelijk gekookt voedsel en drink water uit flessen.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en anti-muggenspray.
 • Maak voor vertrek alvast een lijstje met handige adressen: lokale ziekenhuizen of klinieken en neem de contactinformatie van je huisarts mee. Neem ook een kopie mee van je eigen medische gegevens (medicijngebruik, inentingen, etc.)

Klaar voor vertrek? Als je al deze voorzorgsmaatregelen hebt opgevolgd, kun je zonder zorgen op reis. Geniet van deze laatste romantische vakantie met zijn tweetjes voordat jullie baby er is!

En wanneer je met de auto reist… Maak je veiligheidsriem laag vast, over je bekken, en plaats een kussen achter je rug om rugpijn te voorkomen. Zorg ervoor dat je altijd een flesje water of vruchtensap en wat voedzame tussendoortjes bij je hebt. Zet de airbag niet uit. Als jij rijdt, denk er dan aan dat je reactietijden en je alertheid kunnen worden beïnvloed door je zwangerschap.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.