Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Komst van de baby voorbereiden

Over een paar weken ga je bevallen. Althans, dan is de datum waarop je bent uitgerekend. Zijn hele toekomstige wereldje wacht al op hem. Bed, commode, kledingkast, een plank... het kamertje is helemaal klaar. Alleen je kindje ontbreekt nog!

4 min lezen Jun 10, 2022

Baby-uitzet en kleding

Als je zwanger bent, is de verleiding groot om je creditcard tevoorschijn te halen en die geweldige, compleet ingerichte design-kinderkamer aan te schaffen, inclusief een volle kledingkast. Pas op: voor je het weet geef je het geld harder uit dan je denkt. Hier volgen een paar tips om je te helpen bij je keuze.

Wat heb je nodig voor de babykamer?

Er is meubilair verkrijgbaar voor iedere smaak en elke portemonnee. Kijk eerst goed rond voordat je een wieg of commode koopt!

 • De wieg moet voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN-1130.
 • De matras moet stevig zijn en precies passen bij de maat van het bedje. Als de matras namelijk te klein is, kunnen de handjes of voetjes van je baby klem komen te zitten tussen de randen.
 • Ook de commode moet goedgekeurd zijn volgens de Europese norm. Een veilig model beschikt over opstaande randen aan de zijkanten van minimaal 3 cm en staat met de deurtjes en lades open nog steeds stevig. Als je weinig ruimte hebt, kun je ook kiezen voor een inklapbaar model.
 • Wat betreft een legplank: een grote plank is vaak handiger dan een paar kleinere; die nemen meer ruimte in en je kunt er dan minder op kwijt.

Het inrichten van de babykamer op zich is al leuk - als die dan nog praktisch en betaalbaar is, maakt dat het alleen maar leuker! Zet nieuwe meubels ruim van tevoren in elkaar en zorg er ook voor dat de muren op tijd zijn geschilderd; verf en lijm kunnen nog een aantal dagen een onaangename geur verspreiden.

Wees voorzichtig wanneer je tweedehands meubeltjes koopt of opknapt. Ook die moeten voldoen aan de huidige veiligheidsnormen. Als je bijvoorbeeld een oud wiegje op wilt knappen voor je baby, kijk dan of het goed stabiel staat en of er geen openingen groter dan 6,5 cm zitten in de zijwanden en in het hoofd- en voeteneinde.


Er zijn ook meubels verkrijgbaar die met je kindje meegroeien: een wieg bijvoorbeeld die kan worden omgebouwd tot een peuterbedje, een commode die later kan worden gebruikt als bureau, etc. Die zijn misschien iets duurder dan normale meubeltjes, maar op de lange termijn bespaar je er ook weer mee.

Hoe kies je de babykleertjes?

Als je net zwanger bent, hoef je echt nog geen volledige babygarderobe aan te schaffen, maar het kan ontzettend leuk zijn om alvast een paar dingetjes te kopen. Houd wel rekening met het jaargetijde waarin je kleintje is uitgerekend! Hieronder vind je een aantal dingen die je zeker nodig hebt, met wat tips. Koop overigens niet te veel kleding in de kleinste maten - als je baby al wat groter is bij de geboorte heb je direct een grotere maat nodig. Koop daarom voor die eerste weken een paar kledingstukken in de kleinste maat (50-56) en een paar in een grotere maat (56-62).

 • Rompertjes met korte mouw: liefst van zacht katoen, met drukknoopjes aan de voorkant (dat maakt het aankleden van je kindje iets makkelijker, zeker de eerste paar keer wanneer je je nog erg onhandig voelt).
 • Leuke pyjama's of boxpakjes van zacht katoen, ook liefst met drukknoopjes aan de voorkant, zodat het niet over het hoofdje heen hoeft.
 • Afhankelijk van het seizoen een babyjasje van wol of katoen.
 • Sokjes (die kun je ook onder het boxpakje aantrekken, zo blijven de voetjes extra warm).
 • Gebreide schoentjes of schoentjes van extra zacht leer.
 • Hydrofiele luiers om te gebruiken als spuugdoekjes, handdoek of onderlegger. Die kun je ook een persoonlijk tintje geven door er iets kleins op te borduren.

In die eerste paar weken krijg je waarschijnlijk ook veel kleertjes cadeau, waarmee je de garderobe leuk aan kunt vullen. Vergeet ten slotte niet dat het allerbelangrijkste voor jouw baby is dat de kleding lekker zacht en comfortabel is.

Wanneer moet je je vluchtkoffer inpakken?

Dat mag je natuurlijk zelf weten, maar het is handig als je die van tevoren klaar hebt staan. Als je de tas ongeveer vier weken voor de datum waarop je bent uitgerekend inpakt, heb je daar verder geen zorgen over. Vergeet je persoonlijke dingen niet!

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.