Komst van de baby voorbereiden

Komst van de baby voorbereiden

Zwangerschap
Artikel
Jun 10, 2022
4 min

Over een paar weken ga je bevallen. Althans, dan is de datum waarop je bent uitgerekend. Zijn hele toekomstige wereldje wacht al op hem. Bed, commode, kledingkast, een plank... het kamertje is helemaal klaar. Alleen je kindje ontbreekt nog!

Baby-uitzet en kleding

Als je zwanger bent, is de verleiding groot om je creditcard tevoorschijn te halen en die geweldige, compleet ingerichte design-kinderkamer aan te schaffen, inclusief een volle kledingkast. Pas op: voor je het weet geef je het geld harder uit dan je denkt. Hier volgen een paar tips om je te helpen bij je keuze.

Wat heb je nodig voor de babykamer?

Er is meubilair verkrijgbaar voor iedere smaak en elke portemonnee. Kijk eerst goed rond voordat je een wieg of commode koopt!

  • De wieg moet voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN-1130.
  • De matras moet stevig zijn en precies passen bij de maat van het bedje. Als de matras namelijk te klein is, kunnen de handjes of voetjes van je baby klem komen te zitten tussen de randen.
  • Ook de commode moet goedgekeurd zijn volgens de Europese norm. Een veilig model beschikt over opstaande randen aan de zijkanten van minimaal 3 cm en staat met de deurtjes en lades open nog steeds stevig. Als je weinig ruimte hebt, kun je ook kiezen voor een inklapbaar model.
  • Wat betreft een legplank: een grote plank is vaak handiger dan een paar kleinere; die nemen meer ruimte in en je kunt er dan minder op kwijt.

Het inrichten van de babykamer op zich is al leuk - als die dan nog praktisch en betaalbaar is, maakt dat het alleen maar leuker! Zet nieuwe meubels ruim van tevoren in elkaar en zorg er ook voor dat de muren op tijd zijn geschilderd; verf en lijm kunnen nog een aantal dagen een onaangename geur verspreiden.

Wees voorzichtig wanneer je tweedehands meubeltjes koopt of opknapt. Ook die moeten voldoen aan de huidige veiligheidsnormen. Als je bijvoorbeeld een oud wiegje op wilt knappen voor je baby, kijk dan of het goed stabiel staat en of er geen openingen groter dan 6,5 cm zitten in de zijwanden en in het hoofd- en voeteneinde.


Er zijn ook meubels verkrijgbaar die met je kindje meegroeien: een wieg bijvoorbeeld die kan worden omgebouwd tot een peuterbedje, een commode die later kan worden gebruikt als bureau, etc. Die zijn misschien iets duurder dan normale meubeltjes, maar op de lange termijn bespaar je er ook weer mee.

Hoe kies je de babykleertjes?

Als je net zwanger bent, hoef je echt nog geen volledige babygarderobe aan te schaffen, maar het kan ontzettend leuk zijn om alvast een paar dingetjes te kopen. Houd wel rekening met het jaargetijde waarin je kleintje is uitgerekend! Hieronder vind je een aantal dingen die je zeker nodig hebt, met wat tips. Koop overigens niet te veel kleding in de kleinste maten - als je baby al wat groter is bij de geboorte heb je direct een grotere maat nodig. Koop daarom voor die eerste weken een paar kledingstukken in de kleinste maat (50-56) en een paar in een grotere maat (56-62).

  • Rompertjes met korte mouw: liefst van zacht katoen, met drukknoopjes aan de voorkant (dat maakt het aankleden van je kindje iets makkelijker, zeker de eerste paar keer wanneer je je nog erg onhandig voelt).
  • Leuke pyjama's of boxpakjes van zacht katoen, ook liefst met drukknoopjes aan de voorkant, zodat het niet over het hoofdje heen hoeft.
  • Afhankelijk van het seizoen een babyjasje van wol of katoen.
  • Sokjes (die kun je ook onder het boxpakje aantrekken, zo blijven de voetjes extra warm).
  • Gebreide schoentjes of schoentjes van extra zacht leer.
  • Hydrofiele luiers om te gebruiken als spuugdoekjes, handdoek of onderlegger. Die kun je ook een persoonlijk tintje geven door er iets kleins op te borduren.

In die eerste paar weken krijg je waarschijnlijk ook veel kleertjes cadeau, waarmee je de garderobe leuk aan kunt vullen. Vergeet ten slotte niet dat het allerbelangrijkste voor jouw baby is dat de kleding lekker zacht en comfortabel is.

Wanneer moet je je vluchtkoffer inpakken?

Dat mag je natuurlijk zelf weten, maar het is handig als je die van tevoren klaar hebt staan. Als je de tas ongeveer vier weken voor de datum waarop je bent uitgerekend inpakt, heb je daar verder geen zorgen over. Vergeet je persoonlijke dingen niet!

Gerelateerde artikelen

View details Wat moet er in de vluchttas
Artikel
What should be in the flight bag

Wat moet er in de vluchttas

Weet je niet precies wat je moet meenemen in je vluchtkoffer? We hebben een eenvoudige checklist voor een vluchtkoffer samengesteld met alle benodigdheden.

3 min lezen

View details Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!
Artikel
I am 40 and would like to get pregnant!

Ik ben 40 en wil graag zwanger worden!

Ik weet het, ik ben al 40 - nou en! Ik weet dat het lastiger is om zwanger te raken, maar het is zeker niet onmogelijk.

4 min lezen

View details Plantaardige babyvoeding
Artikel
Plantaardige babyvoeding

Plantaardige babyvoeding

Steeds meer mensen proberen minder vlees en zuivel te eten, en meer plantaardige producten in hun dieet te verwerken.

5 min lezen

View details Ik ben 5 maanden zwanger
Artikel
5 maanden zwanger

Ik ben 5 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 20 en 23 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 18 en 21 weken zwanger. Dat is alweer 5 maanden! Mijn kindje beheerst de rugslag nu tot in de puntjes.

4 min lezen

View details Ik ben 4 maanden zwanger
Artikel
4 maanden zwanger

Ik ben 4 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 16 en 19 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 14 en 17 weken zwanger. Wow, 4 maanden alweer! In mijn buik zuigt mijn baby lekker op zijn duimpje.

4 min lezen

View details Ik ben 8 maanden zwanger
Artikel
8 maanden zwanger

Ik ben 8 maanden zwanger

Mijn laatste menstruatie was tussen de 33 en 36 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 31 en 34 weken, oftewel 8 maanden zwanger.

4 min lezen

View details Over onweerstaanbare baby's en moederinstinct
Artikel
baby voetjes

Over onweerstaanbare baby's en moederinstinct

Het moederinstinct is een bijzonder verschijnsel en er is al veel over geschreven. Wat voelt een jonge moeder wanneer ze haar baby voor het eerst ziet?

5 min lezen

View details 19 weken zwanger
Artikel
19 weken zwanger

19 weken zwanger

Je kleine passagier weegt nu ongeveer 335 gram – dat is ongeveer het gewicht van een grapefruit. En er is flink wat leven in de brouwerij!

3 min lezen

View details Omgaan met gevoelens van angst in het eerste trimester
Artikel
Omgaan met gevoelens van angst in het eerste trimester

Omgaan met gevoelens van angst in het eerste trimester

Last van gevoelens van angst in het eerste trimester? Je bent niet de enige, 1 op de 10 zwangere vrouwen ervaart dit zwangerschapssymptoom in het eerste trimester.

2 min lezen

View details Ik ben zwanger - mag ik nog vrijen?
Artikel
voetjes

Ik ben zwanger - mag ik nog vrijen?

Creativiteit is het motto: welke positie is het beste? De missionarishouding is nu niet handig, omdat je buik steeds groter wordt!

3 min lezen

View details Hoe krijg je je figuur weer terug na de zwangerschap?
Artikel
Afvallen na zwangerschap

Hoe krijg je je figuur weer terug na de zwangerschap?

Zwembandjes rond je middel, wiebelende dijbenen en zwabberende bovenarmen - dat kan echt niet. Tijd voor een dieet!

4 min lezen

View details 32 weken zwanger
Artikel
32 weken zwanger

32 weken zwanger

Terwijl jij de laatste ronde ingaat, is je baby nog in ontwikkeling, maar het gaat van nu af aan vooral nog om perfectioneren en verfraaien. Hij of zij maakt zich klaar om je te ontmoeten!

3 min lezen

View details Herstel na een keizersnee: Dingen om over na te denken
Artikel
Herstellen na keizersnede

Herstel na een keizersnee: Dingen om over na te denken

Zoals elke operatie heeft het herstel na een keizersnede tijd en verzorging nodig.

2 min lezen

View details Ik ben nog steeds niet zwanger
Artikel
Nog steeds niet zwanger

Ik ben nog steeds niet zwanger

Ik probeer nu al een paar maanden zwanger te worden, tevergeefs ... "Maak je niet zo druk, zo blokkeer je het hele proces alleen maar" (mijn partner is altijd zo verstandig!).

4 min lezen

View details Op wat voor manieren kun je bevallen?
Artikel
pasgeboren baby

Op wat voor manieren kun je bevallen?

Hoewel een bevalling iets heel natuurlijks is, zijn er veel bevallingen die anders lopen dan gepland.

3 min lezen

View details 13 weken zwanger
Artikel
13 weken zwanger

13 weken zwanger

In het begin van het tweede trimester bereikt je baby veel nieuwe ontwikkelingsmijlpalen. Lees wat er allemaal gebeurt als je 13 weken zwanger bent.

3 min lezen

View details Derde trimester zwangerschap
Artikel
3e trimester zwangerschap

Derde trimester zwangerschap

week 29-40

1 min lezen

View details IJzer
Artikel
IJzer tijdens de zwangerschap

IJzer

Tijdens je zwangerschap (maar ook onder normale omstandigheden) speelt ijzer een belangrijke rol. Het transporteert zuurstof naar de cellen.

3 min lezen

View details 10 tips voor een goede nachtrust
Artikel
Slaaptips tijdens de zwangerschap

10 tips voor een goede nachtrust

Stress, hormonen en een steeds dikkere buik: al deze dingen kunnen leiden tot een slechte nachtrust, onrustige dromen of nachtmerries waardoor je overdag moe en versuft bent.

3 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.