Baby
Artikel
Add this post to favorites

Met een baby op vakantie

Je wilt voor het eerst met je baby op vakantie gaan. Dit is natuurlijk een hele nieuwe ervaring. Er zijn verschillende dingen waar je aan moet denken en waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we je informatie over vliegen met een baby en babyvoeding tijdens de reis en op vakantie, een handige inpaklijst, zodat je zonder stress met je kindje ertussenuit kunt gaan!

6 min lezen Jun 20, 2022

Je gaat op vliegvakantie en neemt je baby mee, waar moet je allemaal rekening mee houden?

Vliegen met een baby, wat komt er bij kijken en wat zijn de regels?

Allereerst is er een vliegticket nodig. Over het algemeen is dit voor kinderen tot 2 jaar een gratis ticket, of tegen een gereduceerde prijs (bij de meeste maatschappijen 90% korting ten opzichte van een ticket voor volwassenen). Let goed op dat het gaat om de leeftijd op het moment van vliegen zelf. De korting voor een baby kan echter per vliegmaatschappij verschillen en kan daarnaast door toeslagen uitkomen op een bedrag dat hoger ligt dan de 10% van de prijs van een ticket voor volwassenen. Wij raden je aan altijd even de website van je vliegmaatschappij te checken en indien het hierop niet duidelijk is, contact met de maatschappij op te nemen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Je mag overigens vliegen met een kindje vanaf dat ze 7 dagen oud zijn, maar het wordt aangeraden om te wachten tot je kleintje minimaal 6 weken oud is, want tot die tijd zijn de longetjes nog niet volledig ontwikkeld. Na deze 6 weken is het: hoe jonger hoe beter! Jonge baby’s passen zich snel aan in een nieuwe omgeving.

Controleer ook even bij de vliegmaatschappij wat de aanwezige voorzieningen voor baby’s aan boord van het vliegtuig zijn. Sommige maatschappijen bieden bijvoorbeeld een bassinet/babybedje (zie afbeelding hier beneden) aan en houden daarnaast extra rekening met mensen die vliegen met een baby, door ze extra ruimte of een extra stoel te geven.

Wat neem ik mee als ik ga vliegen met een baby?

Daarnaast moet je natuurlijk de nodige spullen meenemen wanneer je gaat vliegen met een baby. Let daarom goed op welke spullen je in je handbagage meeneemt: denk aan de spullen die je direct bij de hand wilt hebben. Je mag overigens meestal voor je baby 10kg aan handbagage meenemen, maar ook dit kan per vliegmaatschappij verschillen, dus controleer dit altijd even. Soms bestaat dit namelijk uit 6kg plus 4kg voor een kinderwagen. Voor een kinderwagen is het advies om een kleinere opklapbare wandelwagen mee te nemen. Als de kinderwagen te groot is bestaat de kans dat je hem moet inchecken bij je ruimbagage. Hier in ieder geval een aantal dingen die je zeker niet moet vergeten:

 • Luiers en luierdoekjes
 • Babyvoeding indien je dit aan je kleintje geeft en iets om het mee te geven (lepeltje, fles)
 • Speentje
 • Slabbetje/spuugdoekje(s)
 • Schone kleertjes (vooral wanneer je een lange vlucht maakt, denk dan ook aan iets fris voor jezelf!)
 • Speeltje (afhankelijk van de leeftijd), of in ieder geval iets waarmee je kleintje zich bezig kan houden.
 • Drinkbeker
 • Dekentje of slaapzak (de airco kan in een vliegtuig erg koud staan)
 • Paspoort of identiteitskaart van je kleintje (en vergeet die van jezelf natuurlijk ook niet!)

Mag ik babyvoeding meenemen in het vliegtuig?

Wanneer je kindje mee gaat het vliegtuig in, is de kans aanwezig dat er even gegeten moet worden tijdens de vlucht. Wanneer je uitsluitend borstvoeding geeft, hoef je alleen te zorgen dat je een dekentje of doek mee hebt voor de privacy.

Wanneer je babyvoeding mee wilt nemen (niet iedere vlucht zal babyvoeding aanbieden in het assortiment en zo wel zal dit beperkt zijn), zijn er een aantal regels. Let bijvoorbeeld op dat je niet meer dan 100ml (gekookt) water mee mag nemen om bijvoorbeeld te mengen met melkpoeder. Gelukkig mag je vloeibare babyvoeding wel in hoeveelheden groter dan 100ml mee nemen. Houd er wel rekening mee dat de vliegmaatschappij je bij twijfel of het echt om babyvoeding gaat kan vragen om de verpakking open te maken ter controle. Wederom is onze tip om te kijken op de website van het vliegveld en de vliegmaatschappij om na te gaan wat wel en niet mag en indien je twijfelt om contact met ze op te nemen voordat je vertrekt.

Om er zeker van te zijn dat je kindje wat eet in de turbulente tijd raden wij aan, indien mogelijk, vertrouwde voeding mee te nemen. Vraag wanneer je niet zeker bent ook gerust de hulp van een steward of stewardess. Die zullen vaak bereid zijn je te helpen met het verwarmen van water of het bereiden van de voeding voor je baby.

Babyvoeding in het buitenland

Neem altijd genoeg melkpoeder mee op vakantie voor alle voedingen die je nodig hebt. Het assortiment van Nestlé Babyvoeding is namelijk in ieder land verschillend. Het kan best dat de favoriete producten van je kleintje op je vakantieadres niet te vinden zijn. Als je meer wilt weten over onze producten in het land waar jij naartoe gaat, neem dan gratis contact op met onze consumentenservice op 0800-0230131.

Nog wat handige tips voor tijdens de reis

Als laatst hebben we hier nog wat praktische tips van andere moeders die handig kunnen om de reis voorspoedig te laten verlopen:

Tijdens het opstijgen Zorg voor een flesje of speentje op het moment van opstijgen, om ervoor te zorgen dat je kleine zo min mogelijk last heeft van de oortjes. Als je kleintje al honger heeft voor de vlucht opstijgt, probeer dan een kleine voeding te geven voor het opstijgen en de rest tijdens het vertrek.

En krijsende/huilende baby De nachtmerrie van iedere ouder: een baby die de hele vlucht aan het huilen is. Probeer te zorgen voor afleiding door de favoriete knuffel of een speeltje van je kleintje mee te nemen. Daarnaast is er soms in het vliegtuig entertainment, maak hier gebruik van! En bedenk altijd: Na de vlucht ben je het weer vergeten en kan je genieten van een heerlijke vakantie.

Een slapende baby De droom daarentegen is natuurlijk dat je kleintje de hele vlucht lekker ligt te slapen. Probeer dit aan te moedigen door je kleintje bijvoorbeeld een tijd voor de vlucht wakker te houden, zodat tijdens de vlucht de oogjes dicht gaan. Denk wel even goed na, jij kent je kleintje natuurlijk het beste!

Plan alles goed van tevoren Dit is natuurlijk een advies dat altijd geldig is, maar met een baby vliegen extra belangrijk! Zorg dat je alles goed gepland hebt en probeer je aan je opgestelde reisschema te houden. Wanneer je zelf ontspannen bent, straal je dit ook uit naar je kleine en is de kans groter dat je een soepele reis zult hebben!

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.