Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Deel dit MPI List
X

Emotionele voorbereiding op ouderschap voordat je moeder wordt

Voorbereiden op het ouderschap

Geweldig nieuws! Je verwacht je eerste baby. Wat kun je doen om jezelf emotioneel voor te bereiden op het ouderschap? Oefen met deze vijf eenvoudige stappen voordat je moeder wordt en dan ben je helemaal klaar voor het leven met een pasgeboren kindje tegen de tijd dat jouw bundeltje vreugde aankomt.

Alle tips voor nieuwe ouders
 1. Koester geen onrealistische verwachtingen van het ouderschap 
  Begin met het herhalen van dit mantra: “De perfecte moeder of vader bestaat niet.” Je gaat als moeder fouten maken en het is het beste om deze te leren accepteren. Wees mild voor jezelf! Je baby kan veel zorg nodig hebben, of heel gemakkelijk zijn. Het kan zijn dat het geven van borstvoeding je gemakkelijk afgaat, of dat je even door moet zetten. Totdat hij/zij voorbijkomt, weet je niets van het temperament van je baby, idem dito voor zijn/haar eet- of slaappatroon. Koester het onverwachte en laat je er niet door overdonderen.
 2. Vertraag je tempo 
  Accepteer dat je alles nu veel langzamer doet. Ongeacht of het gaat om herstellen van de bevalling of even de deur uitgaan om een frisse neus te halen, gun jezelf tijd om te wennen aan het feit dat je voor het eerst moeder bent geworden. Er is geen haast en alles kan wachten. Je hebt een speelafspraakje om 11 uur 's ochtends, maar komt pas 's middags aanzetten omdat je baby besloot dat hij/zij weer honger had? Maak je geen zorgen! Iedereen heeft daar begrip voor, zo is het leven met een pasgeboren kindje.
 3. Oefen het voor jezelf zorgen tijdens je zwangerschap
  Denk eraan om tijd voor jezelf te nemen. Zoek eens naar prenatale yogalessen (een geweldige manier om te ontspannen en gelijkgestemde aanstaande moeders) te ontmoeten. Probeer samen met je partner om zoveel mogelijk te slapen… Jullie zullen na de bevalling heel lang ouders met een slaaptekort zijn, dit is de ideale tijd om te genieten van heerlijk samen in bed liggen in het weekend.
 4. Bespreek je taken als moeder of vader 
  Praat openhartig met je partner over jullie verwachtingen van het ouderschap. Bespreek ouderschapsverplichtingen en huishoudelijke karweitjes en hoe deze onderling verdeeld moeten worden. Emotionele steun is ook heel belangrijk als je voor het eerst moeder of vader wordt. Als je je niet emotioneel en praktisch gesteund voelt kan dat relatieproblemen veroorzaken, het is het beste als je daar nu eerlijk over praat. Lees onze tips voor nieuwe vaders (of vraag het hem zelf!) voor meer manieren om hem erbij te betrekken.
 5. Bereid nu alvast je steunnetwerk voor
  Familie en vrienden kunnen je door je emoties heen loodsen tijdens de zwangerschap en als je voor het eerst moeder bent geworden. Maak ook contact met gelijkgestemde, aanstaande ouders. Zoek naar informatie over lokale groepen voor ouders en zwangerschapscursussen bij jou in de buurt. Combineer dit met een hobby, bijvoorbeeld zwangerschapsgym. Zo blijf je gezond en fit en kun je tegelijkertijd zwangere moeders bij jou in de buurt ontmoeten.
 
Meld je aan voor NESTLÉ Baby & me

En ontvang direct een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Voedingsboekje NestléOntvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en handige voedingsschema's.
 • Nieuwsbrieven afgestemd op leeftijd kindjeOntvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje.
 • Testen NESTLÉ babyvoedingWe nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) NESTLÉ babyvoeding te testen.
 • Winactie baby & meOf wat dacht je van 'Baby & me' members-only winacties waarmee mooie prijzen te winnen zijn.
Zoeken

Niet gevonden
waar je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.