Baby
Artikel
Add this post to favorites

Tips voor nieuwe vaders — hoe word je een vader die van aanpakken weet

Vraag je je af hoe vaders kunnen helpen bij pasgeboren kindjes? Nieuwe vaders hoeven zich geen reserveonderdeel te voelen. Er zijn genoeg manieren om een emotionele band met je baby op te bouwen en je partner te steunen, zodat je vanaf het begin een hecht gezin bent. Volg deze tips voor nieuwe vaders voor adviezen over van alles en nog wat, van hoe vaders kunnen helpen tijdens de bevalling tot het opbouwen van een band tussen vader en baby, en maak je klaar om te schitteren in je nieuwe rol als praktisch ingestelde papa! 

7 min lezen Aug 5, 2022
 1. Bereid jezelf voor op de geboorte
  Verdiep jezelf in wat je kunt verwachten en laat je partner merken dat je sterk geïnteresseerd bent. Volg samen een zwangerschapscursus — naast praktisch advies, leer je waarderen wat zich allemaal in het lichaam van je partner gaat afspelen, ontdek je hoe vaders kunnen helpen tijdens de bevalling en kom je er misschien wel achter dat het kan helpen bij het opbouwen van de vaderband met je baby tijdens de zwangerschap. Het volgen van een cursus samen met andere aanstaande ouders is tevens een geweldige manier om een nieuw steunnetwerk te vinden. Je gaat dankbaar zijn voor die WhatsApp-chatberichten om 2 uur 's nachts die je helpen om de nacht door te komen. Misschien maak je zelfs wel vrienden voor het leven!

   

 2. Vraag je je af hoe vaders kunnen helpen bij pasgeboren kindjes? 
  Hopelijk heb je in je zwangerschapscursus of van de kraamverzorgende geleerd hoe je een luier verschoont, een pasgeboren kindje in bad doet en omgaat met een huilende baby. Doe daarom vanaf het begin actief mee en laat zien hoe goed je bent in het verzorgen van baby's. Bied aan om de nachtdienst over te nemen, zodat je partner kan bijkomen — als zij borstvoeding geeft, kun jij de baby laten boeren, verschonen en daarna kalmeren. Als je zelf flesvoeding geeft, is dit een geweldige kans om samen te genieten van voeden in de schemering. Het stimuleert ook het opbouwen van de emotionele band tussen vader en baby.

   

 3. Leer de signalen van je baby kennen
  Let op voortekenen van hongersignalen en moeheidssignalen van je baby, zodat je in actie kunt komen voordat het gevreesde huilen begint. Signalen dat je baby honger heeft zijn onder andere: zuigen op handjes en woelen en smakken met de lippen, terwijl gebalde vuistjes, schokkende bewegingen van armpjes of beentjes en een wezenloze blik allemaal moeheidssignalen zijn. Word expert in het lezen van babysignalen, dan zal je voor altijd in een goed blaadje staan.

   

 4. Zorg voor veel huid-op-huidcontact tussen vader en baby
  Het plaatsen van je naakte baby (de luier uitgezonderd) op je blote borst (of deels onder je hemd als het koud is) brengt zoveel voordelen met zich mee —van het reguleren van je baby's hartslag en temperatuur tot het kalmeren en opbouwen van een emotionele band tussen jullie twee. Een geweldig moment voor huid-op-huidcontact met papa is direct nadat je je baby een bad hebt gegeven, vroeg in de ochtend lepeltje-lepeltje in bed, of tijdens flesvoeden. Geheid, dat jij net zoveel gaat genieten van het opbouwen van de band tussen vader en baby als je baby zelf.

   

 5. Praten met je pasgeboren kindje
  Elk woord dat je baby hoort helpt bij het ontwikkelen van zijn/haar taalvaardigheden en het versterken van jullie relatie. Lees je baby voor, maar geef ook commentaar op wat je aan het doen bent, ook al is het een nog zo alledaags iets — bijvoorbeeld “Ik zoek even naar een hydrofielluier om je spuug af te vegen”. Fluister zoete woordjes en vertel hem/haar uiteraard hoeveel je van hem/haar houdt.

   

 6. Bied steun aan bij het borstvoeden
  Ook al heb je dan geen borsten, toch zijn er heel wat voorbeelden van vaders die borstvoeden ondersteunen die je kunt navolgen. Zoals zorgen dat zij zich comfortabel voelt, met kussens en wrijven over haar rug, of haar een glas water brengen zonder dat zij daarom hoeft te vragen (moeders kunnen heel dorstig worden als hun melk begint te stromen) of gewoon naar haar luisteren als zij het moeilijk heeft. Borstvoeden kan heel uitdagend zijn, vooral in het begin. Ga dus op zoek naar hulp voor borstvoeding als je partner dit nodig heeft. Of stel haar gerust en verzeker haar dat het oké is om flesvoeding uit te proberen. Belangrijk is dat de baby gevoed wordt.

   

 7. Zorg goed voor jullie relatie nadat de baby geboren is.
  Het krijgen van een kind is een ervaring die je leven compleet verandert— en misschien wel niet het romantische plaatje van ouderschap dat je in je hoofd had. Daarom is het belangrijker dan ooit dat je open en eerlijk naar elkaar bent over hoe je je voelt en de druk die het legt op jullie relatie. Ja, er is een nieuwe HBI-er (Heel Belangrijk Iemand). Maar laat je partner merken hoezeer je haar bewondert. Verwen haar (denk aan massage na de zwangerschap), laat haar op adem komen en praat en luister — dit kan relatieproblemen bij nieuwe ouders verlichten. Als jij en je partner het gevoel hebben dat je meer tijd nodig hebt om te wennen aan het leven met zijn drietjes, neem dan de regie van het kraambezoek over en zeg (beleefd) nee tegen gasten, zodat zij dat niet hoeft te doen. Lees onze controlelijst voor meer tips over het omgaan met bezoek na de bevalling.

   

 8. Tijd voor jezelf voor vaders
  Ja, tijd voor jezelf voor vaders is echt een dingetje! Het is heel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, zodat je beter voor je gezin kunt zorgen. Probeer daarom regelmatig te bewegen — een wandelwagen een heuvel opduwen is een heel goede training — slaap wanneer dat mogelijk is en zorg ervoor dat je de pieken en dalen van ouderschap kunt delen met familie en vrienden. Het helpt je te ontladen en misschien hebben ze tips voor je als kersverse papa. Vergeet niet om ervoor te zorgen dat je partner ook wat me-time krijgt!

   

 9. Delen van huishoudelijke taken
  Misschien klinkt het heel voor de hand liggend, maar thuis je beste beentje voor zetten is nu belangrijker dan ooit. In de eerste paar weken na de bevalling zul jij het merendeel van de huishoudelijke taken op je moeten nemen. Hier alvast een heel belangrijk advies voor nieuwe vaders: voorkom de vraag “Wat zullen we vanavond eten?”, en verras je partner met één van haar favoriete gerechten. Het kan zijn dat ze te moe is om na te denken. Na wekenlang voeden en verzorgen van jullie pasgeboren kindje. Ze heeft dan voldoende voedsel nodig. Terwijl jij in je ritme komt, kun je met haar praten over hoe jullie ouderschapstaken verdelen en huishoudelijke taken delen, zodat duidelijk is wie wat doet.

   

 10. Maak veel foto's! 
  De eerste weken en maanden van ouderschap kunnen in een waas voorbijschieten, terwijl jullie baby elke dag verandert. Zorg er daarom voor dat je altijd klaar staat om dat vast te leggen — maak niet alleen foto's van jullie prachtige kindje, maar ook van je partner die hem/haar vasthoudt. Bijna altijd zal ze haar handen vol hebben aan jullie baby (terwijl je misschien je telefoon in je handen hebt), dus als er zich een fotomoment voordoet — en dat gebeurt elke dag, tijdens het voeden, verhaaltjes voorlezen of in bad gaan — leg het dan vast. En nee, dat hoeft niet gestileerd of geposeerd, voor plaatsing op sociale media, maar gewoon zodat jij en je partner in de komende jaren kunnen terugkijken en herinneringen kunnen ophalen aan de tijd dat jullie ouders werden.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.