papa kust kindje

Mijn vrouw wil borstvoeding geven!

Baby
Artikel
Apr 8, 2022
7 min

Het is geweldig om een baby aan de borst te zien drinken, zeker als het je eerste kindje is bij je eigen partner! Toen ik het voor het eerst zag, moest ik bijna huilen (ik zeg 'bijna' want ik blijf natuurlijk een man). Ik ben misschien wat gevoelig, maar ik kan het wel hebben. Ik wil ook graag een bijdrage leveren - mama's hoeven echt niet alles alleen te doen.

We hebben samen besloten dat ons kindje borstvoeding krijgt. Ik was blij dat mijn partner ook om mijn mening vroeg, ook al zouden we toch wel gedaan hebben wat zij wilde. Ik was dus wel betrokken bij de beslissing, maar kan het niet helpen dat ik af en toe jaloers ben. Aan de andere kant ben ik blij dat ik deelgenoot mag zijn van deze onvergetelijke momenten.

Mijn vrouw, de nieuwe mama

Meestal zijn borsten voor mannen een lustobject, maar nu worden ze gebruikt om onze baby te voeden. Ik vond het moeilijk om mijn baby aan de borsten van mijn vrouw te zien; ik voelde me buitengesloten en een beetje jaloers. Ik mag er zelfs niet aan komen, omdat ze zo gevoelig zijn op het moment.

In het begin vond ik het niet leuk om te zien hoe ze met zijn tweeën zo gelukkig zijn, maar al gauw besefte ik hoe ontroerend het was en ben ik moeite gaan doen om meer betrokken te zijn. Nu vind ik het prachtig om mijn kindje te zien drinken.

Zelfverzekerd en geruststellend

Om te voorkomen dat ik mezelf nutteloos en buitengesloten voel, help ik mijn vrouw als ze gaat voeden. Ik zorg ervoor dat ze lekker zit of ligt en dat de sfeer ontspannen is. Soms houd ik haar in mijn armen; dan lijkt het bijna of we samen borstvoeding geven!

Bovendien ben ik ondertussen een echte expert op het gebied van de kleine ongemakken van borstvoeding (te korte of te lange voedingen, stuwing, tepelkloven, etc.). Mijn partner legt de lat af en toe erg hoog en denkt dan dat ze het niet goed genoeg doet. Dan ben ik degene die haar geruststelt en die haar helpt de dingen weer in perspectief te zien, waardoor ze weer zelfvertrouwen krijgt.

De overstap naar vaste voeding: missie volbracht!

Ons kindje is al 6 maanden en de overstap naar vaste voeding is niet altijd even makkelijk. Mijn partner heeft er moeite mee dat ze die intieme momenten met haar baby moet missen, maar ze zullen daar allebei gewoon aan moeten wennen. In het begin moest ik even wennen aan de flesjes en de hapjes, maar nu ben ik erg blij dat ik meer betrokken kan zijn. Ik heb het helemaal onder de knie en zie mijn partner vertederd naar ons kijken als ik de baby haar fruithapje geef!
 

Weer aan het werk gaan en toch borstvoeding blijven geven is vaak een hele uitdaging. Moederschap en carrière tegelijkertijd, last van de kraamtranen, schuldgevoel, vermoeidheid, stress - door al deze factoren zou je kunnen denken dat dit misschien wel het moment is om te stoppen met de borstvoeding. Maar met een beetje doorzettingsvermogen en een slimme planning is het heel goed mogelijk om jouw kindje gewoon borstvoeding te blijven geven!

Er is nog veel te doen voor je weer aan het werk gaat!

Allereerst moet je bekend raken met het kolfapparaat, je beste vriend de komende tijd. Ongeveer twee weken voordat je weer gaat werken, begin je met het vervangen van een borstvoeding door een flesje met jouw eigen melk. Doe dit eerst om de dag en vervolgens iedere dag. Als het afkolven echt niet lukt, kun je ook overwegen om overdag flesvoeding te geven. 's Ochtends en/of 's avonds kan je baby dan aan de borst blijven drinken. De hoeveelheid melk die je produceert past zich automatisch aan dit nieuwe ritme aan.

Tip: kolf in de week voordat je gaat werken wat extra melk af als je voldoende hebt (meestal in de ochtend) of tussen twee voedingen door. Zo bouw je een voorraad op die je in kunt vriezen.

Een nieuw ritme

Als je weer aan het werk bent, kun je ook 's avonds kolven. Dan heb je meestal meer tijd en rust dan in de ochtend. Bewaar afgekolfde melk in een koeltas of koelbox als je onderweg bent. Zet het in de koelkast zodra je bij het kinderdagverblijf of de oppasmoeder bent. Zorg op je werk voor een rustige omgeving waar je niet wordt gestoord zodat je op je gemak kunt afkolven. Overleg met je baas over de tijdstippen waarop je kunt kolven, liefst zo regelmatig mogelijk. Als je hier een goed ritme in hebt, geeft dat je rust en dat maakt het kolven makkelijker. Als je het geluk hebt dat je werk niet ver van het kinderdagverblijf is, kun je er ook voor kiezen om zelf borstvoeding te geven. Je mag hier maximaal een kwart van je werktijd voor gebruiken totdat je kindje tien maanden is. Als je werk te ver weg is, probeer dan in ieder geval de avondvoeding zelf te geven; het is de beste ontspanningsmethode die er is! De band die jij en je baby samen hebben opgebouwd, verandert nu langzaam in een nieuw soort relatie; net zo intens, maar wat meer open voor de rest van de wereld.

Pas op voor onverwacht lekken

Zorg dat je altijd een extra beha en bovenkleding bij je hebt, zodat je niet met gênante vlekken rond hoeft te lopen. Zoogkompressen zijn ook handig. Je kunt herbruikbare soorten of wegwerpsoorten gebruiken. Verwissel ze regelmatig gedurende de dag en na het kolven. Het lijkt in het begin misschien wat vreemd om dit soort artikelen mee te nemen naar je werk, maar het is echt belangrijk dat je nergens om verlegen zit. Let wel op dat je niet naar je zoogkompressen grijpt als je telefoon rinkelt in je tas!

Wat zijn mijn rechten?

In Nederland is een aantal zaken in de wet vastgelegd:

Dit is een samenvatting van Artikel 4.3.8. Voedingsrecht, uit de Arbeidstijdenwet (2007). Je hebt de eerste negen levensmaanden van je kind het recht om te voeden en/of te kolven op je werk. In de praktijk zal het vaak zo uitgelegd worden dat je op je werk doorbetaald kunt blijven kolven, tot de tienmaandenverjaardag van je kind. Feitelijk kolf je dan een maand langer doorbetaald dan wettelijk geregeld is.

Je mag de beschikbare tijd ook gebruiken om naar je kindje toe te gaan zodat je hem kunt voeden.

Je mag tot een kwart van je werktijd gebruiken om te voeden en/of te kolven. Je hebt daarnaast ook recht op je normale pauzes.

Je wordt door je werkgever normaal uitbetaald, dus ook voor de tijd die je kolft of voedt.

Je werkgever moet zorgen voor een ruimte die goed verwarmd, hygiënisch en afsluitbaar is, zodat jij comfortabel kunt kolven. Een toilet is geen geschikte ruimte. Indien er geen geschikte ruimte beschikbaar is, moet je werkgever je de kans geven om thuis te voeden of kolven.

Kim, moeder van Sem (3 maanden oud)
”Ik ben deze week weer begonnen met werken. Ik vond het heerlijk om tijdens de lunch en de koffiepauze al mijn collega's te vertellen over de afgelopen maanden (de bevalling, de borstvoeding, het kinderdagverblijf, etc.). Het was ontzettend leuk om iedereen weer te zien en even bij te kletsen. Althans, in het begin... Nu krijg ik elke keer last van een schuldgevoel als ik Sem achterlaat op het kinderdagverblijf. Ik weet dat dit heel normaal is en ik vind het ook wel lekker om weer onder de mensen te zijn en me op mijn werk te storten. Sem is bovendien blij met al zijn nieuwe vriendjes! Ik ga er dus maar van uit dat mijn schuldgevoel vanzelf weer verdwijnt."

Gerelateerde artikelen

View details Borstvoeding geven en werken
Artikel
Borstvoeding geven en werken

Borstvoeding geven en werken

Het einde van mijn zwangerschapsverlof is in zicht en ik wil graag borstvoeding blijven geven. Kan ik tegelijkertijd werken èn een supermoeder zijn? Hoe regel ik dit? Wat zijn mijn rechten?

4 min lezen

View details Bijten en kauwen: een nieuwe wereld vol smaken voor mijn baby!
Artikel
Bijten en kauwen baby

Bijten en kauwen: een nieuwe wereld vol smaken voor mijn baby!

Sinds de geboorte heeft mijn baby alleen melk gedronken. Door hem te laten kennismaken met vaste voeding ontdekt hij niet alleen nieuwe smaken, maar ook allerlei verschillende texturen.

4 min lezen

View details Mijn baby heeft energie nodig!
Artikel
Baby water

Mijn baby heeft energie nodig!

Ik vroeg me af waar babypap nou precies goed voor is? En waarom zou ik babypap als ontbijt geven? 

2 min lezen

View details Mijn baby heeft last van obstipatie: wat kan ik hieraan doen?
Artikel
Baby obstipatie

Mijn baby heeft last van obstipatie: wat kan ik hieraan doen?

Mijn baby heeft al een paar dagen een onregelmatige stoelgang. Is dat normaal of moet ik me zorgen maken?

4 min lezen

View details Wanneer zegt mijn kindje zijn eerste woordjes?
Artikel
Kindje lepel

Wanneer zegt mijn kindje zijn eerste woordjes?

Als ik terugdenk aan de eerste woordjes word ik weer overvallen door dat emotionele en trotse gevoel! Hoe kan ik mijn kleintje goed begeleiden bij deze revolutionaire stap?

4 min lezen

View details Mijn baby heeft een ongelukje gehad!
Artikel
Huilende baby

Mijn baby heeft een ongelukje gehad!

Mijn kleine avonturier is nergens bang voor. Bulten, schrammen en andere verwondingen zijn de normaalste zaak van de wereld sinds hij kan lopen.

4 min lezen

View details Hallo baby, dag vrienden!
Artikel
Papa met pasgeboren baby

Hallo baby, dag vrienden!

Mijn baby laat me smelten met zijn grote ogen, schattige voetjes en lieve glimlach...

3 min lezen

View details Eiwitten in moedermelk, bouwstenen voor het leven!
Artikel
Eiwit bouwsteen voor het leven

Eiwitten in moedermelk, bouwstenen voor het leven!

Eiwitten in moedermelk zijn één van de belangrijkste voedingsstoffen voor je baby’s groei en ontwikkeling[1]. Ontdek hun verschillende rollen tijdens baby’s groei.

2 min lezen

View details Borstvoeding afbouwen: hoe introduceer je de fles?
Artikel
Borstvoeding afbouwen

Borstvoeding afbouwen: hoe introduceer je de fles?

Wat is het beste moment om af te gaan bouwen?

6 min lezen

View details Voeding en groei
Artikel
Voeding en groei baby

Voeding en groei

Baby’s hebben nog kleine buikjes, maar hebben wel volledige voeding nodig omdat hun lijfjes in de eerste jaren van hun leven snel groeien. Omdat hun buikjes kleiner zijn dan die van volwassene

5 min lezen

View details 10x struggles die iedere ouder herkent (maar je nooit ziet op Instagram)
Artikel
Familie in de woonkamer

10x struggles die iedere ouder herkent (maar je nooit ziet op Instagram)

Op Instagram word je overspoeld met foto’s waar het gelukkige én perfecte gezinsleven vanaf spat. Maar jij weet als ouder wel beter.

3 min lezen

View details Het sussen van een baby met koliek
Artikel
Het sussen van een baby met koliek

Het sussen van een baby met koliek

Baby's huilen. Sommige baby's huilen meer dan andere. Als je, voor het overige gezonde baby, nog geen vijf maanden oud is en last heeft van onbedwingbare huilbuien, kan het koliek zijn.

2 min lezen

View details Starten met de eerste babyhapjes? Met deze handige spulletjes ben je goed voorbereid
Artikel
Starten met de eerste babyhapjes?

Starten met de eerste babyhapjes? Met deze handige spulletjes ben je goed voorbereid

Nu begint het avontuur pas echt!

3 min lezen

View details Hoe geef je een babymassage
Artikel
Hoe geef je een babymassage

Hoe geef je een babymassage

Babymassages zijn geweldig om de baby klaar te maken voor bed en om buikpijn te verzachten. Zie hoe je dit kunt doen in het overzicht babymassage.

2 min lezen

View details Zo kun je reflux bij baby's tegengaan
Artikel
Tips bij reflux baby

Zo kun je reflux bij baby's tegengaan

Reflux bij baby's. Het is een van de meest voorkomende symptomen bij baby's in hun eerste jaar.

2 min lezen

View details Zelfverzekerd ouderschap: begin vandaag met zes eenvoudige stappen
Artikel
Krijg vertrouwen als ouder

Zelfverzekerd ouderschap: begin vandaag met zes eenvoudige stappen

Voor het eerst vader of moeder worden en je pasgeboren baby naar huis brengen is de meest angstaanjagende ervaring om mee te maken.

3 min lezen

View details Tips voor nieuwe vaders — hoe word je een vader die van aanpakken weet
Artikel
Voor de eerste keer vader

Tips voor nieuwe vaders — hoe word je een vader die van aanpakken weet

Vraag je je af hoe vaders kunnen helpen bij pasgeboren kindjes? Nieuwe vaders hoeven zich geen reserveonderdeel te voelen.

7 min lezen

View details Zorg voor je borsten als je borstvoeding geeft
Artikel
Baby aan de borst

Zorg voor je borsten als je borstvoeding geeft

Ik geef al sinds de geboorte van mijn baby borstvoeding en we vinden het allebei heerlijk. Ik ben alleen bang dat mijn borsten eronder te lijden hebben. Wat kan ik daartegen doen?

6 min lezen

View details Kun je overgewicht bij kinderen al op jonge leeftijd voorkomen?
Artikel
baby en mama knuffelen

Kun je overgewicht bij kinderen al op jonge leeftijd voorkomen?

In ons land kampt bijna 1 op de 6 kinderen met overgewicht! Waar moet ik op letten om te voorkomen dat mijn kind later overgewicht krijgt?

4 min lezen

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

Handige voedingstips baby

Tips voeding

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Nieuwsbrief op maat

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Test Nestlé Babyvoeding producten

Test onze producten

We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

Winacties Nestlé Babyvoeding

Winacties

'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.