Baby
Artikel
Add this post to favorites

Ik wil mijn baby graag een massage geven. Hoe doe ik dat?

Massage bij een baby schijnt goed te zijn voor de ontspanning, de communicatie en een gezonde ontwikkeling. Mag dat al vanaf de geboorte? Wat zijn de belangrijkste regels? Welke producten kan ik gebruiken?

6 min leestijd Dec 10, 2015

Je baby is net lekker in bad geweest. Hij ligt warm ingepakt in zijn badcape enthousiast te bewegen met zijn armpjes en beentjes, laat een glimlach zien en maakt kirrende geluidjes. Een massage kan dit tedere moment van verbondenheid, dat je voor geen goud wilt missen, langer laten duren. De kunst van het aanraken is heel normaal in de Afrikaanse en Indiaanse culturen, maar was heel lang taboe in onze Westerse samenleving. Gelukkig is dat veranderd en nu wordt massage beschouwd als een mooie manier om met je kleintje te communiceren. De voordelen ervan - het helpt je baby te ontspannen en veilig te voelen en draagt bij aan de ontwikkeling van zijn motoriek - worden tegenwoordig zelfs erkend door artsen en specialisten.

Hieronder een korte handleiding voor ouders om echte massage-experts te worden!

Met behulp van massage kun je op een andere wijze leren communiceren

Vanaf de zesde maand in de baarmoeder ontwikkelen baby's hun tastzin. Het huidcontact bij massage is een verlenging van het contact dat je baby heeft ervaren in jouw baarmoeder. Het geeft de aanzet voor een lichaamstaal waarmee jullie je gevoelens voor je kindje kunnen tonen. Je hebt waarschijnlijk vol verlangen gewacht op de komst van je kleintje, maar als het eenmaal zo ver is, kan het zijn dat je je een beetje overweldigd voelt door de baby die nu al je aandacht opeist.

Als je kleintje huilt en je hebt geen idee wat er aan de hand is, hoef je niet meteen met je handen in het haar te zitten of tot diep in de nacht op internet op zoek te gaan naar een oplossing. Ga er eens lekker voor zitten met je baby en kijk of een massage helpt. Het lijkt wel een wonder! Door dit bijzondere en tedere moment wordt je baby helemaal rustig. Door zijn spieren los te maken, help je je baby te ontspannen en geef je hem een fijn gevoel. Jouw veilige aanrakingen stellen je kindje gerust en helpen hem in slaap te vallen. Massage is ook een fijne onderbreking van de meestal liggende positie van je baby.

Als je baby kronkelt en huilt, kun je zijn buikje zachtjes masseren met de palm van je hand. De lichte druk en de warmte werken heel goed bij krampjes. Neem regelmatig de tijd om je baby te masseren; zo wordt hij zich op een fijne manier bewust van zijn eigen lichaam.

Hieronder vind je meer informatie over de kunst van het masseren.

Hoe geef je een babymassage

Effectieve massage

Wanneer? Als je baby ontspannen is. Voor het naar bed gaan, na het verschonen van de luier of na een badje. Het belangrijkste is dat jullie allebei de tijd en de rust hebben om samen een mooi moment van verbondenheid te delen. Geef liever geen massage net na een voeding, dat kan onprettig zijn voor zijn buikje.

Waar? Een warme, rustige kamer met gedempt licht. Je kunt je kindje op de commode of een bed leggen. Ook kun je zelf gaan zitten en je baby op een kussen leggen op jouw opgetrokken knieën. Het beste is als je baby geen kleding aan heeft. Voor een prettig gevoel kun je de delen van zijn lichaam die je niet aan het masseren bent, afdekken met een handdoek. Als je baby huilt of zich niet op zijn gemak lijkt te voelen, heeft hij op dat moment misschien geen zin om gemasseerd te worden. Probeer het op een ander moment van de dag of een dag later nog een keer.

Baby's moeten niet op dezelfde manier als een volwassene worden gemasseerd, dus probeer niet je fysiotherapeut na te doen! Begin heel voorzichtig en bedenk dat het gaat om het welzijn van je baby en niet om jouw vaardigheden. Als je baby jonger is dan 2 maanden begin je door zacht over zijn lichaam te strijken. Als je baby ouder wordt kun je je techniek verbeteren en de massage iets intensiever maken. Ben je bang dat je het niet goed doet of dat je je baby bezeert? Lees dan verder. Als je behoefte hebt aan meer ondersteuning kun je natuurlijk ook een cursus volgen.

Hoe lang? Zodra het navelstompje eraf is gevallen, kun je beginnen met babymassage. Vanaf ongeveer 1 maand kan een baby 5 tot 10 minuten gemasseerd worden. Doe het regelmatig en kort in plaats van minder vaak maar langer.

Tot welke leeftijd? Er is geen officiële leeftijdsgrens. Je kindje geeft zelf wel aan wanneer hij of zij het niet meer prettig vindt.

Welke producten? Gebruik zo natuurlijk mogelijke producten (gebruik geen amandelolie, vanwege het risico op allergieën) zonder parfum en parabenen. De geur moet neutraal zijn, anders schrikt het je baby af. Sommige merken babyverzorgingsproducten hebben massageolie in het assortiment.

De juiste manier om te masseren

Doe sieraden af, daar kan je baby zich aan bezeren. Was je handen en smeer ze in met olie; wrijf ze een paar minuten tegen elkaar om ze op te warmen. Vertel je baby wat je gaat doen. Je kunt ook zingen terwijl je masseert om hem gerust te stellen.

Het lichaam: begin door zijn hele lichaam zachtjes aan te raken, van het hoofdje tot aan de voetjes. De bewegingen hieronder kun je vier tot vijf keer herhalen. Stop zodra je kleintje onrustig wordt.

Benen: plaats je handpalmen op de schouders en beweeg langzaam naar de benen. Masseer een been tegelijk door je handpalm van de heup naar de enkel te bewegen. Druk met je duim zachtjes op de voetzolen (voorzichtig, die kunnen erg gevoelig zijn), van de hiel naar de tenen.

Buik: leg je handen ongeveer een minuut lang op het buikje. Maak dan masserende bewegingen met je platte hand, met de klok mee. Laat dan de ene hand na de ander naar de zijkanten van de buik glijden.

Armen en handen: masseer de binnenkant van de armen met je handpalmen. Doe je hand om het armpje heen en beweeg langzaam omlaag terwijl je zachtjes druk uitoefent. Masseer de vingers en de handpalmen door kleine cirkels te trekken over de huid.

De rug: Leg je baby op zijn buik. Masseer zijn rug zachtjes met de ene hand na de andere, eerst van zijn nek naar de onderkant van de rug en dan weer omhoog. Rond het af met een zachte cirkelvormige massage van de billetjes.

Als je klaar bent leg je je baby weer op zijn rug en kleed je hem snel aan; zijn lichaamstemperatuur is namelijk gezakt doordat hij zo lekker ontspannen is.

De kunst van het masseren
De verschillende afdelingen van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) bieden vaak cursussen babymassage aan. Kijk voor meer informatie op de website www.cjg.nl

Je kunt ook informeren naar cursussen bij jou in de buurt bij je verloskundige of thuiszorgorganisaties.

Meer lezen:

 • Babymassage, Julia Woodfield (Uitg. Christofoor, 1998)
 • Babymassage en reflexologie, W. Kavanagh (Deltas Centrale Uitgeverij, 2006)

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.