Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

27 weken zwanger

Je baby moet zeker nog groeien maar vanaf vandaag is hij zo groot dat hij op je onderarm past, tussen je hand en je elleboog. Lees meer over deze week.

3 min lezen Mei 17, 2024

Ontwikkeling van je baby

Je baby moet nog groeien, ook al ben je al 27 weken zwanger. Zijn luchtwegen hebben inmiddels alles wat nodig is om te ademen, maar zijn nog niet voldoende gerijpt om dat ook daadwerkelijk te doen. Zijn longen zijn verdeeld over zeventien niveaus die samen de bronchiale boom vormen, maar als je baby nu zou worden geboren, zou een uitwisseling van lucht te moeilijk zijn. De longblaasjes zijn namelijk nog niet goed ontwikkeld, en er is nog onvoldoende surfactant (oppervlakte-actieve stof, die ervoor zorgt dat de oppervlaktespanning van de longblaasjes wordt verlaagd zodat deze goed openen bij het inademen en niet dichtklappen bij het uitademen). Dat blijft zo tot de 35e week van de zwangerschap. Dus ontspan terwijl je baby nog wat verder groeit.

Je lichaam

Je bent nu al 31 weken zonder menstruatie, dus je bent in de 27e week van de zwangerschap is. Heb je geprobeerd je voor te stellen hoe groot de baby nu is? Nou, van kruin tot aan de puntjes van zijn tenen is hij ongeveer 34 cm lang. Zijn hoofd is ongeveer zo groot als een kleine sinaasappel. We durven te wedden dat het echt een schatje is!

Voeding

Vind je het moeilijk om goed te slapen? Jammer genoeg is dit heel normaal, je bent zeker niet de enige. Er zijn op het gebied van je voeding wel een paar dingen die je kunt uitproberen om de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren. Als je last hebt van reflux en brandend maagzuur en dat de reden is dat je niet goed slaapt, neem dan gerust een extra kussen; je kunt zelfs proberen om bijna rechtop te slapen! Daarnaast is het aan te raden om bij de avondmaaltijd licht te eten, zodat je niet naar bed gaat met een hele volle maag. Als je later honger krijgt, neem dan wat yoghurt en een stuk niet-zuur fruit, of een sneetje volkoren brood met jam.

Tips

Zelfs voor een ervaren moeder is het zinvol om naar een zwangerschapscursus te gaan die je voorbereidt op de bevalling. Onderzoekers ontdekken voortdurend nieuwe informatie die je tijdens je zwangerschap kunnen helpen. Bovendien veranderen bevallingsmethoden regelmatig. Je zult de veranderingen die tijdens de bevalling in je lichaam plaatsvinden beter begrijpen en je leert een aantal goede ontspanningstechnieken om je spanning te verminderen op het moment dat het zo ver is. Zijn er nog meer redenen om opnieuw een zwangerschapscursus te volgen? Je bevalt dit keer op een andere locatie en de bevalling van je vorige baby is al weer enige jaren geleden.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.