Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

20 weken zwanger

Er is deze week zoveel gaande in je buik dat je misschien een dutje wilt doen als je alle informatie daarover hebt gelezen. Lees meer over wat er allemaal gebeurt als je 20 weken zwanger bent.

4 min lezen Jun 10, 2022

Ontwikkeling van je baby

De tweede echo vindt plaats rond de 20e week van je zwangerschap en wordt ook volledig vergoed door je zorgverzekeraar; deze echo wordt ook wel het SEO genoemd, het structureel echoscopisch onderzoek. Tijdens deze echo wordt je kindje uitgebreid bekeken en gemeten en worden ook eventuele afwijkingen vastgesteld. Bij deze echo is het meestal mogelijk om het geslacht van het kindje te bekijken - als je dat wilt natuurlijk! Je baby groeit steeds sneller en dat geldt vooral voor de ontwikkeling van de hersenen, die op dit moment in versneld tempo plaatsvindt. Zijn lichaam is ook echt gegroeid, waardoor zijn hoofd nu minder groot lijkt. Als je baby een meisje is, zijn haar eierstokken inmiddels uitgerust met voldoende primitieve cellen om zes miljoen eitjes te produceren! Maar vanaf dit stadium van de ontwikkeling zal dat aantal gaan afnemen en uitkomen op ongeveer één miljoen bij de geboorte. De alvleesklier begint met de productie van insuline, een hormoon dat gedurende je kindje zijn hele leven de bloedsuikerspiegel zal reguleren. Dankzij dit hormoon kan je baby nu ook suiker en vet gebruiken voor de inmiddels versnelde groei, en er wordt een subcutane voorraad aangelegd voor zijn geboorte. Slim, niet waar?

Je lichaam

Heb je al beweging gevoeld van je baby? Wat een prachtig moment! Je zal daar het meeste plezier aan beleven als je gaat liggen of zitten en je ontspant. Op die manier kun je de schokjes het duidelijkst voelen. Als je rondloopt, schommel je je kindje eigenlijk weer in slaap. En hij of zij is nog steeds tot wel twintig uur per dag aan het slapen. De meeste baby's hebben hun actiefste fase tussen acht en elf uur ’s avonds. Maar ook dan moet je een beetje geduld hebben om de bewegingen goed op te merken. In het begin voel je waarschijnlijk niet veel meer dan wat zacht getril of kleine schokjes. De schopjes tegen de buik worden pas echt duidelijk vanaf de 25e week. En het zal nog enkele weken duren voordat de aanstaande vaders dit grote moment kunnen meebeleven.

Voeding

De kans is groot dat je al is verteld hoe belangrijk fluoride is voor het toekomstige gebit van zowel je baby als van jouzelf. In sommige studies werd een vermindering van 35% waargenomen van gaatjes bij kinderen van zes jaar van wie de moeder tijdens de zwangerschap gefluorideerd water had gedronken. Sommige landen, zoals Nederland, hebben ervoor gekozen om fluoride aan het drinkwater toe te voegen om zo gaatjes te voorkomen. Dit alles om erop te wijzen dat de inname van fluor tijdens de zwangerschap het gebit van je kind kan beschermen (de mineralisering van zijn vaste gebit begint vrijwel meteen na de geboorte). Het goede nieuws? Dankzij de moderne eetgewoonten komen we zelden fluor tekort. We drinken mineraalwater en eten veel vis en groene bladgroenten zoals sla en spinazie (sommige vruchten bevatten ook fluor, vooral appels).

Tips

Katten hebben een slechte naam gekregen met betrekking tot zwangere vrouwen. Kan jouw kat een potentieel gevaarlijke ziekte – toxoplasmose – overbrengen op de baby? Het is niet nodig om je huisdier weg te sturen totdat de baby is geboren maar je moet wel bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen, vooral als je kat nog jong is. Via de ontlasting van jonge poezen kan inderdaad toxoplasmose overgebracht worden. Toxoplasmose komt heel veel voor en de meeste vrouwen krijgen het een keer zonder er iets van te merken. Maar voor je ongeboren baby is toxoplasmose heel gevaarlijk, fataal zelfs. Laat om elk risico te vermijden het verzorgen van de kattenbak aan een ander over en was altijd je handen als je je kat hebt aangeraakt.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.