Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

19 weken zwanger

Je kleine passagier weegt nu ongeveer 335 gram – dat is ongeveer het gewicht van een grapefruit. En er is flink wat leven in de brouwerij! Lees meer over wat er allemaal gebeurt wanneer je 19 weken zwanger bent.

3 min lezen Mei 17, 2024

Ontwikkeling van je baby

Op groeigebied gebeurt er nu een heleboel, en hoewel je baby zeer actief is, slaapt hij daarom ook veel. Tot wel twintig uur per dag! Hij heeft niet automatisch hetzelfde dag- en nachtritme als jij, en daarom maakt hij je ‘s nachts soms wakker als hij onrustig beweegt. Probeer dan zachtjes je buik te strelen en met hem te praten, daar wordt hij rustig van en misschien kunnen jullie dan allebei weer slapen. Omdat hij nog niet zo groot is, heeft hij veel ruimte om zijn armen en benen te bewegen, en hij schopt, trappelt, draait en maakt zelfs een heleboel salto’s! Om van positie te veranderen zet hij zich met zijn voetjes af tegen de baarmoederwand. Daardoor zie je soms vreemdsoortige bulten op je buik ontstaan. Vergeet niet om zo’n bult te aaien, om de baby te laten merken dat jij daar bent!

Je lichaam

Hoewel je lichaam zijn werk bijna op de automatische piloot verricht, zijn er toch een paar dingen die van buitenaf geregeld moeten worden nu je 19 weken zwanger bent. Als je dat nog niet hebt gedaan, bespreek dan tijdens de volgende controle bij je gynaecoloog hoe en waar je wilt bevallen. Als je in het ziekenhuis wilt bevallen, kan de gynaecoloog je een ziekenhuis aanbevelen. Ziekenhuizen organiseren meestal informatiebijeenkomsten voor ouders in spe, zodat zij een indruk van de omgeving kunnen krijgen. Dit kan de beslissing gemakkelijker maken!

Voeding

Vlees of vis? Als je geen gewichtsproblemen hebt, kun je vrijwel alles eten. Zorg ervoor dat je gevarieerd en evenwichtig eet, en geniet ervan (mits je natuurlijk zeker weet dat je deze voedingsmiddelen gerust kunt te eten tijdens de zwangerschap). Als je op je gewicht moet letten, kies dan voor magere vleessoorten zoals gevogelte zonder vel, of mager rood vlees zoals biefstuk. Als je van vis houdt, ga dan gerust je gang, ook als het vette vis is. Die vetten zijn essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Zoals we eerder al zeiden, zorg er wel voor dat je varieert in vissoort. Kleine vissoorten zoals sardines en makreel bevatten minder kwik dan grote vis zoals zalm en tonijn. En het hangt vooral af van de hoeveelheid. Een totaal van 120 tot 150 gram vlees en/of vis per dag is voldoende om aan je dagelijkse behoefte aan dierlijke eiwitten te voldoen.

Tips

Hoera! Je bent nu halverwege je zwangerschap. Dit is een uitstekend moment om jezelf een schouderklopje te geven! Je hebt per slot van rekening iets geweldigs bereikt. Natuurlijk heb je net als alle aanstaande moeders nog een hoop onbeantwoorde vragen, bijvoorbeeld wat er nu verder allemaal nog staat te gebeuren. Dat is waarom het de moeite waard is om naar een zwangerschapscursus te gaan. Als je weet wat er allemaal gebeurt, neemt dat veel onzekerheid weg. Praten met andere aanstaande moeders en ouders is ook heel leerzaam.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.