Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

21 weken zwanger

Hoewel de baby nu rond de 400 gram weegt, heeft die kleine hartendief nog genoeg ruimte in je buik wanneer je 21 weken zwanger bent. En hij doet niets liever dan die volledig te benutten wanneer hij niet slaapt! Lees meer over deze week.

3 min lezen Jun 10, 2022

Ontwikkeling van je baby

Hoewel hij ze in zijn huidige woning niet nodig heeft – jij doet al het werk voor hem! – vindt in deze week de verdere ontwikkeling van de smaak- en reukzintuigen van je baby plaats. Dit wordt op heel subtiele wijze gestimuleerd door het vruchtwater. Via het vruchtwater komt je baby in aanraking met de aromatische moleculen uit het voedsel dat jij eet en de geur van jouw omgeving! Daardoor voelt de baby zich bij de geboorte al aangetrokken tot de geur van jouw huid en jouw melk, en tot zoete smaken (want het vruchtwater is licht zoetig). Iets later zal hij zelfs al vertrouwd zijn met de voedingsmiddelen die jij in de late zwangerschap regelmatig consumeerde, want binnenkort zullen zijn hersenen voldoende gerijpt zijn om dergelijke zintuiglijke ervaringen op te slaan. Via je eetgewoonten kan je baby dus al in de baarmoeder kennismaken met jouw cultuur, bijvoorbeeld als je van mediterrane gerechten met knoflook en kruiden houdt.

Je lichaam

Heb je al eens het idee gehad dat je kraag te krap begint te worden? Maak je geen zorgen, een ‘dikke nek’ is normaal tijdens de zwangerschap. Dit wordt veroorzaakt doordat je schildklier opzwelt, net als je buik en borsten. Het zou kunnen dat je daardoor de bovenste knop van je blouse niet meer dicht kan doen. Maar net als met zoveel dingen in de zwangerschap, zijn niet alle vrouwen in dit opzicht hetzelfde. En er komt in de nabije toekomst ook weer een einde aan. Over ongeveer negentien weken, om precies te zijn!

Voeding

Heb je de laatste tijd vaak last van je maag? Een onaangenaam en heel veel voorkomend neveneffect van de zwangerschap. Door hormonale veranderingen wordt de bovenste maagopening slapper, waardoor maagzuur makkelijker in de slokdarm kan komen. Dat is de oorzaak van het vervelende gevoel dat je hebt ervaren. Hoe groter het kind, des te meer het op de maag drukt en des te sterker dit onaangename gevoel! Een verandering in eetgewoonten biedt vaak uitkomst: eet vijf kleine maaltijden per dag in plaats van drie grote. Zorg ervoor dat je zorgvuldig kauwt. Als je 's nachts last hebt van je maag, is een andere truc je hoofd wat hoger te leggen. Het maagzuur kan dan minder gemakkelijk omhoog komen.

Tips

In het belang van je welzijn moet je misschien wat veranderingen aanbrengen in wat je eet. En heb je de laatste tijd een zwaar gevoel in je benen gehad? In de zomer, of als in je huis of kantoor de verwarming hoog staat, kun je last krijgen van een slechte bloedsomloop. Drink in de eerste plaats veel water (1,5 tot 2 liter per dag). Probeer elke dag tijd vrij te maken voor een wandeling van een half uur en draag daarbij schoenen met een lage hak voor een lichte spierspanning in je benen. Probeer ook te slapen op je linkerzij met je benen iets omhoog, om op die manier de druk te verlichten van je baby die op je grotere bloedvaten drukt. Je kunt ook proberen om als je onder de douche staat, koud water te sproeien op de achterkant van je benen, van de enkel tot de knie. Niet heel aangenaam maar wel zeer effectief!

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.