Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

25 weken zwanger

Nog twee weken van het tweede trimester te gaan. Je bent klaar voor de laatste loodjes. De tastzin van je baby is volop in ontwikkeling wanneer je 25 weken zwanger bent. Lees meer over hoe je dit kunt stimuleren.

3 min lezen Jun 10, 2022

Ontwikkeling van je baby

Tegen deze tijd vraag je je misschien wel eens af of je baby in je baarmoeder soms salsalessen aan het nemen is. Met zijn talloze capriolen binnenin je buik en de af en toe constante beweging van de ene kant van zijn kleine schuilplaats naar de andere, kan het niet anders dan dat hij de baarmoederwand raakt (maar maak je ook nu weer geen zorgen als je een rustige baby hebt en je dit allemaal niet voelt; geen twee baby's zijn hetzelfde!). Hij raakt je baarmoederwand aan en zet zich af met zijn handjes en voetjes, met zijn hoofd of zelfs met zijn rug. Er zijn momenten dat hij echt rusteloos is. Laat hem dan weten dat je er bent door je buik te strelen. Dat voelt hij, en naarmate zijn tastzin zich verder ontwikkelt, kan het gebeuren dat hij jouw hand aanraakt. Deze rustige zintuiglijke uitwisselingen zorgen ervoor dat je een nog sterkere band opbouwt met dat kleine wezentje dat daar diep binnenin jou groeit.

Je lichaam

Wist je dat je daar binnenin je een klein dromertje met je meedraagt? Onderzoekers hebben ontdekt dat baby’s kunnen dromen in de baarmoeder. Ze hebben vastgesteld dat ongeboren kinderen in sommige fases van de slaap heel duidelijk hun oogbollen achter hun oogleden bewegen, zoals wij allemaal doen. Heb je goed geslapen? Sommige aanstaande moeders worden in deze fase van de zwangerschap geplaagd door nare dromen. Helaas kunnen we niet anders zeggen dan dat dit een heel natuurlijk verschijnsel is, aangezien zorgen of problemen ons ook tijdens onze slaap vergezellen. Onthoud gewoon dit: het is een fabeltje dat een droom voorspellende waarde heeft. Probeer zorgen te zien als een positief signaal. Want een nare droom toont eigenlijk vooral aan dat je op weg bent om een goede moeder te worden. De baby is nog niet eens geboren en je bent nu al een beschermende moederkloek!

Voeding

Luister naar je hart. En naar je verlangens. Sommige vrouwen vertellen dat ze niet toegeven aan hun trek in bepaalde voedingsmiddelen, omdat ze denken dat de baby van streek zou kunnen raken als ze bijvoorbeeld een curry zouden eten. Niet waar! Die curry komt niet als compleet gerecht bij de baby aan; via het vruchtwater krijgt hij alleen de aromatische ervaring ervan. De moleculen, min of meer. En jouw plezier, omdat je genoten hebt van wat je hebt gegeten. Dus ga je gang, gebruik de kruiden en specerijen die je lekker vindt – alles wat smaak heeft is welkom. Het enige wat we je aanraden is zuinig te zijn met hete chilipepers, want daar kunnen jullie allebei last van krijgen.

Tips

Last van dikke enkels? Hier zijn een paar handige tips om het probleem te verlichten. Twee oplossingen, precies elkaars tegenovergestelde. Ofwel leun achterover en leg je voeten wat hoger; of ga naar buiten voor een wandeling! Door je voeten wat hoger te leggen, verminder je de druk op je benen en enkels. En door te wandelen wordt via je kuiten de bloedcirculatie geactiveerd en wordt vloeistof naar andere delen van je lichaam getransporteerd. Als er echter ook sprake is van zwelling van je gezicht en/of van je handen, ga dan onmiddellijk naar je arts. Deze symptomen kunnen duiden op zwangerschapsvergiftiging, een vorm van hoge bloeddruk die vaak voorkomt tijdens de zwangerschap.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.