Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

24 weken zwanger

Voel je al hoe de baby reageert op geluiden en jouw liefkozingen? Tegen het einde van het tweede trimester begint dat te gebeuren, dus wees erop bedacht. Lees meer over wat er allemaal gebeurt wanneer je 24 weken zwanger bent.

3 min lezen Mei 17, 2024

Ontwikkeling van je baby

Naarmate de verbindingen in de hersenen van de baby beter in staat zijn om signalen van de zintuigen te ontvangen, gaat je baby geleidelijk steeds meer zintuiglijke ervaringen opslaan, zoals de smaak van het voedsel dat je met hem deelt, en je geur. Bovendien begint hij nu echt te reageren op geluiden. Hij raakt gewend aan jouw geluidspanorama – je hartslag, je ademhaling en zelfs het borrelen van je maag. Dit gedempte inwendige rumoer kan je baby onderscheiden van alle nieuwe geluiden die van buitenaf komen: muziek, je stem, die van zijn vader, plus alle andere, minder aangename geluiden (je wist al wel dat hij slim was!). Dus praat tegen je baby. Vertel hem wat je aan het doen bent, wat je ziet, wat je hoort en zelfs wat je voelt. Vanaf de geboorte zal hij je stem herkennen, en die van zijn vader, en misschien zelfs de muziek waar je graag naar luisterde tijdens zijn verblijf in je buik.

Je lichaam

Mama lacht – dat is mooi! Wist je dat de baby zich meer en meer bewust is van hoe je je voelt? Naast de voor de hand liggende stappen die je baby heeft doorgemaakt op lichamelijk gebied, is nu ook zijn waarneming redelijk goed ontwikkeld. Als jij je gelukkig voelt, vindt hij dat fijn en deelt hij zelfs dat gevoel. Als je het druk hebt, kan hij je onrust voelen. Dus probeer echt om het niet te overdrijven, zowel op het werk als thuis of in je vrije tijd. Zelfs als je je nog steeds honderd procent fit voelt, probeer dan toch van tijd tot tijd te ontspannen. Niemand kan zich 24 uur per dag helemaal Zen voelen, maar je kleine schat wil het allerliefst een rustige moeder.

Voeding

Dit is een goed moment om nog eens extra te controleren of je er wel alles aan doet om voldoende ijzer binnen te krijgen. Waarom is dat belangrijk? Als je dieet niet genoeg ijzer bevat, zal nog steeds aan de ijzerbehoefte van de baby worden voldaan. Maar dat komt dan wel van jouw ijzerreserves, en dat betekent dat je een verhoogd risico op bloedarmoede loopt. En niet alleen tijdens de zwangerschap. Bloedarmoede kan verergeren door de bevalling. In sommige gevallen zal de arts of verloskundige een ijzersupplement voor willen schrijven, maar begin daar niet zelf mee als je daar geen opdracht toe hebt gehad.

Tips

Nu je 24 weken zwanger bent kan iedereen wel zien dat je zwanger bent. Veel mensen kunnen het niet nalaten op basis van de manier waarop je ‘draagt’ voorspellingen te doen over het geslacht van je baby. Vaak wordt gedacht dat het geslacht wordt bepaald door de positie van de buik: als je ‘hoog draagt’, meent men zeker te weten dat het een meisje wordt, en bij een laag gedragen buik op de heupen wordt het vast en zeker een jongen! (of variaties op dit soort ideeën). Dit soort overtuigingen zijn echter nergens op gebaseerd. Iemand nog bakerpraatjes?

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.