Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

23 weken zwanger

Je baby is nu van kruin tot teen 29 cm lang en weegt aanzienlijk meer dan 550 gram. Je bent nu 23 weken zwanger en hebt dus nog ongeveer zeventien weken te gaan! Lees meer over deze week.

3 min lezen Apr 15, 2024

Ontwikkeling van je baby

Je bent 23 weken zwanger en als je baby een meisje is, heeft ze een paar weken geleden eierstokken gekregen; haar vagina is nu hol. Als het een jongen is, heeft hij al een penis en een prostaat. Hoewel zijn testikels al in de tweede maand werden gevormd, bevinden ze zich nog steeds in zijn buikholte. Geen paniek, ze zullen indalen als het moment daar is, net voor de geboorte of tijdens de eerste maanden. Een andere bijzondere verandering is dat de zenuwcellen van de hersenen van de baby nu verspreid liggen in wat we de ‘grijze stof’ noemen.

Je lichaam

Een lang bad kan heel aangenaam en ontspannend zijn als je zwanger bent, maar kan ook het ongewenste effect hebben van het opwekken van de weeën. Je kunt het dus maar beter niet overdrijven. Zorg er ook voor dat het badwater niet te warm is. En omdat je bloeddruk met 23 weken zwanger een beetje onstabiel kan zijn, kun je het beste een bad nemen wanneer er iemand in de buurt is – dat hoeft niet bij jou in de badkamer te zijn, maar wel in huis, voor het geval je iets nodig hebt.

Voeding

Geen zout in de wond wrijven, zo luidt de uitdrukking. Het is waar dat we over het algemeen met vlees, ingemaakte producten, gebak, hapjes, chips, en de gulle hand die velen van ons hebben bij het kruiden van voedsel, twee tot drie keer de hoeveelheid zout consumeren die ons lichaam nodig heeft. En waarschijnlijk is je al verteld dat je op je zoutinname moet letten. Toch zou het een slecht idee zijn om met 23 weken zwanger in je dieet zout helemaal te schrappen. Natrium is essentieel voor de vochtbalans van het lichaam. Dit evenwicht kan door zwangerschapshormonen verstoord raken. Je hebt dan een juiste hoeveelheid natrium nodig om die balans te herstellen en om voor een goede hydratatie te zorgen. Het is wel goed om te weten dat ‘de juiste hoeveelheid’ slechts een klein beetje is en niet elke dag (teveel natrium kan leiden tot oedeem of hypertensie). Als je twijfels of vragen hebt, raadpleeg dan je arts of verloskundige.

Tips

Het is echt belangrijk om je partner te betrekken bij je zwangerschap, zeker nu je langzaam maar zeker het laatste trimester ingaat. Ga samen met je partner naar een zwangerschapscontrole of een afspraak met je verloskundige. Richt samen de babykamer in. En ga als het kan samen naar de zwangerschapscursus ter voorbereiding op de bevalling. Het gaat erom dat jij en je partner samen voldoende quality time doorbrengen voordat de baby er is. Je hoeft nu nog niet te voor de baby te zorgen en je buik is nog ‘hanteerbaar’ Denk bijvoorbeeld aan van die klassieke avondjes uit zoals naar de bioscoop of een nieuw restaurant gaan. Of blijf gewoon thuis om samen te koken. Iets dat jullie dichter bij elkaar brengt.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.