Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Roze of blauw?

Vanaf de vierde maand van je zwangerschap kan je bij de tweede echo te weten komen of het een meisje of een jongen wordt? Of wil je dat het een verrassing blijft?

4 min lezen Aug 5, 2022

Dit is een van de belangrijkste vragen van toekomstige ouders wanneer er een kindje op komst is. Sommigen willen het graag van tevoren weten, anderen worden liever verrast bij de geboorte. Het is maar net wat je zelf het leukste vindt!

De genetische loterij

Het heeft allemaal te maken met de bevruchting. Het vruchtbare eitje heeft een geslachtschromosoom: een X. Via het sperma van de vader wordt hier een X- of een Y-chromosoom aan toegevoegd. Uiteindelijk zijn het dus de spermacellen van de vader die bepalen of het een jongen of een meisje wordt. Als het resultaat XX is, wordt het een meisje. Als het resultaat XY is, wordt het een jongen.

Volgens sommige theorieën is het mogelijk om het geslacht van je baby te beïnvloeden door je voeding, dus door een zogenaamd jongensdieet of meisjesdieet te volgen. Als de toekomstige ouders veel hartig eten, is de kans groter op een jongetje - dat is dus het jongensdieet. Als ze graag melkproducten eten, wordt de kans op een meisje groter. Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs voor deze methodes. Bovendien loop je er het risico mee dat je te eenzijdig gaat eten, wat schadelijk kan zijn voor zowel jou als je kindje. Hecht hier dus niet al te veel waarde aan!

Volgens een andere theorie moeten het tijdstip van de ovulatie en van de bevruchting zo dicht mogelijk bij elkaar liggen (maximaal 2 dagen ertussen) als je een jongetje wilt. Dat heeft ermee te maken dat de spermacellen met een Y-chromosoom weliswaar sneller zwemmen, maar ook eerder doodgaan. Als je vier tot vijf dagen voor de ovulatie geslachtsgemeenschap hebt, zullen de spermacellen met een Y-chromosoom het niet overleven tot het ovulatietijdstip, alleen die met een X-chromosoom - die zijn dan wel trager, maar houden het langer vol. Baat het niet, dan schaadt het niet ...

Wil je weten wat het wordt?

Bij de tweede echo zal de echoscopiste je vragen: "Wil je weten of het een jongetje of een meisje wordt?" Dan is het handig als jullie hier van tevoren over na hebben gedacht en natuurlijk dat jullie het samen eens zijn! Deze keuze is heel persoonlijk: het kan zijn dat jullie (of een van jullie) willen dat het een verrassing blijft, maar het kan ook zijn dat je het wel wilt weten, maar dat je het nog niet vertelt aan anderen. Dan blijft het voorlopig jullie geheimpje! Tip; als jullie het niet allebei van te voren willen weten, laat de verloskundige of echoscopiste een briefje met het geslacht in een envelop meegeven, dan kun je het later altijd nog openmaken!   Jullie beslissing heeft wel een aantal praktische gevolgen, bijvoorbeeld voor het kiezen van een naam, de inrichting van de kinderkamer en de eerste kleertjes die je gaat kopen. Mocht je besluiten om het geheim te houden voor je omgeving of mocht een van jullie het niet willen weten, let dan goed op dat je je niet verspreekt!

Hoe dan ook, als je van tevoren weet wat het geslacht van je baby is, kan het je zwangerschap wel minder 'abstract' maken. Sommige moeders - en heel vaak ook vaders - hebben hier meer behoefte aan dan andere. Het kan ook belangrijk zijn wanneer je de grote broer of zus wilt voorbereiden op de komst van het nieuwe gezinslid.

Ten slotte bestaat er ook altijd nog een kleine kans dat er bij de echo een foutje wordt gemaakt. Het komt zelden voor, maar kan nooit helemaal worden uitgesloten...

Mocht tijdens de tweede echo niet duidelijk worden wat het wordt, dan kun je altijd nog terugvallen op de ouderwetse bakerpraatjes (maar deze geven natuurlijk geen 100 % garantie).

Het wordt een meisje als:

 • je buik een min of meer ovale vorm heeft en doorloopt naar de zijkanten,
 • je je kindje hoog draagt,
 • je zwangerschapslijn (bruine lijn over je buik) onder je navel blijft,
 • je veel trek hebt in zoetigheid,
 • je libido hoger wordt.

Het wordt een jongetje als:

 • je buik een min of meer ronde vorm heeft en vooral naar voor wijst,
 • je je kindje laag draagt,
 • je zwangerschapslijn tot boven je navel doorloopt,
 • je veel trek hebt in hartige dingen, je haar sneller gaat groeien (was het maar waar!).

Je kunt hier natuurlijk je eigen 'ervaringen' aan toevoegen - maar neem alles met een flinke korrel zout!

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.