Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Deel dit Artikel
X
zwanger

Ik ben 3 maanden zwanger

 

Mijn laatste menstruatie was tussen de 11 en 15 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 9 en 13 weken zwanger. Ik ben alweer 3 maanden onderweg! Dit is het einde van het eerste trimester en normaal gesproken is nu dus ook het einde van de misselijkheid in zicht. Ik kan niet wachten op de eerste echo, zodat ik mijn baby eindelijk kan zien!

donderdag, 10 december, 2015 - 13:05

Hoe ziet mijn baby er nu uit?

Bij 3 maanden zwangerschap gaat de ontwikkeling van je baby als een trein. Er moet natuurlijk ook nog heel veel gebeuren voordat je baby geboren kan worden! De foetus begint al steeds meer op een echt kindje te lijken. Dit gebeurt er allemaal in jouw buik in de 3e maand van je zwangerschap:

  • De komende weken krijgt het gezichtje van je baby steeds meer vorm: de botten krijgen hun uiteindelijke structuur, de lippen en wenkbrauwen worden gevormd en de ogen zijn nu bedekt met de oogleden. Je kunt van dit alles genieten tijdens de eerste echo in de 3e maand van je zwangerschap: een heel bijzonder moment!
  • Het hartje gaat steeds regelmatiger kloppen. Het heeft nu een snelheid van 110 tot 160 slagen per minuut, veel sneller dan je eigen hart. Bij stress kan het zelfs nog versnellen, dus blijf vooral ontspannen!
  • De zenuwcellen van je kindje vermeerderen zich steeds sneller, wat kan leiden tot reflexbewegingen waarvan jij zelf nog niets merkt. Je baby kan het hoofdje draaien en zijn armen en benen bewegen; hij heeft al meer dan genoeg energie!
  • Vanaf de negende week beginnen op zijn tong de smaakpapillen te ontwikkelen. Hij doet zijn mondje open en dicht en krijgt vruchtwater binnen. Dit wordt door de nieren weer omgezet in urine.

Gezonde eetgewoonten bij 3 maanden zwangerschap

Ook voor de 3e maand van je zwangerschap zijn er voedingsstoffen die je baby kunnen helpen in zijn of haar ontwikkeling. Je baby groeit nu steeds sneller en heeft behoefte aan eiwitten. Als jij gezond en gevarieerd eet, krijg je die voldoende binnen. Als je weinig of helemaal geen vlees eet, moet je zorgen dat je de eiwitten op andere wijze binnenkrijgt: via peulvruchten en granen (zoals rijst en linzen), maar ook vis, eieren, melkproducten of kant-en-klare vleesvervangers.

Een andere onmisbare voedingsstof bij 3 maanden zwangerschap is calcium. Om je botten gezond te houden heb je dagelijks melk en andere melkproducten nodig (yoghurt en kaassoorten): 2 a 3 glazen melk, 1-2 plakken kaas en een paar glazen mineraalwater (waar ook calcium in zit) zijn voldoende om aan je dagelijkse behoefte te voldoen. Calcium zit ook - hoewel in mindere mate - in sommige fruit- en groentesoorten (spinazie, broccoli, tuinkers, groene bonen, etc.), in peulvruchten (bijvoorbeeld limabonen) en in amandelen, sardines in olie, etc. Bespreek het met je verloskundige of huisarts als je niet zeker weet of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Hij of zij kan je eventueel een voedingssupplement voorschrijven als je echt een tekort hebt.

Vraag van de maand: ik lust echt geen vis, wat nu?

Tijdens de eerste 3 maanden van je zwangerschap is het heel normaal dat je sommige dingen opeens niet meer lust. Dat komt - alweer - door de grote hoeveelheid hormonen in je lichaam: die veroorzaken een hypergevoelige smaak- en reukzin en gaan mogelijk samen met andere symptomen. Maak je geen zorgen als je opeens misselijk wordt bij alleen al de gedachte aan vis. Je kunt ook andere dingen eten die rijk zijn aan eiwitten: kipfilet, eieren, gekookte ham, etc. Je kunt vis ook op een andere manier bereiden, om de smaak te 'maskeren': in een soep bijvoorbeeld. Deze aversie is bovendien slechts tijdelijk!

Aan het eind van je 3e maand zwangerschap zullen deze zwangerschapskwaaltjes verdwijnen en voel je je weer in topvorm. Zorg ervoor dat je genoeg frisse lucht krijgt: ga buiten lekker een lange wandeling maken, zelfs al is het weer wat minder mooi. Binnenkort heb je weer energie voor tien: geniet van je zwangerschap!

Lisanne (28 jaar) 3 maanden zwanger
"Mijn partner en ik hebben het grote nieuws van de zwangerschap net bekend gemaakt. Voor ons voelde het goed om het bij 3 maanden te vertellen. De aanstaande opa en oma waren zo gelukkig - het was een emotioneel moment! Mijn vriendin Maaike heeft al aangeboden om op ons kindje op te passen!"

Lees meer

Lees meer

Meld je aan voor NESTLÉ Baby & me

En ontvang direct een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

  • Voedingsboekje NestléOntvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en handige voedingsschema's.
  • Nieuwsbrieven afgestemd op leeftijd kindjeOntvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje.
  • Testen NESTLÉ babyvoedingWe nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) NESTLÉ babyvoeding te testen.
  • Winactie baby & meOf wat dacht je van 'Baby & me' members-only winacties waarmee mooie prijzen te winnen zijn.
Gerelateerd
Zoeken

Niet gevonden
waar je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.