Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

29 weken zwanger

Terwijl je voetje voor voetje naar de finish gaat – over ongeveer tien weken ga je bevallen! – groeit je baby nog steeds met grote sprongen nu je 29 weken zwanger bent. Deze week doet hij zelfs zijn ogen open. Lees er meer over.

3 min lezen Mei 17, 2024

Ontwikkeling van je baby

Je baby neemt meer en meer ruimte in je buik in en kan zich als gevolg van de beperkte ruimte niet meer zo goed bewegen (gelukkig vindt er binnenkort een verhuizing plaats!). Zijn ogen zijn open, maar zijn netvliezen zijn nog vrijwel inactief. PS: Hij heeft al lange wimpers! Het gezichtsvermogen van je baby is over een paar weken voldoende gerijpt om door de huid van je buik heen veranderingen in het licht waar te kunnen nemen. Bij de geboorte is zijn gezichtsvermogen nog niet perfect maar hij zal toch goed genoeg kunnen zien om je gezicht te onderscheiden en voorwerpen binnen 50 cm gezichtsafstand waar te nemen.

Je lichaam

Met al die schopjes en zijn kloppende hartje is je kindje nadrukkelijk aanwezig. Helaas laat hij zijn aanwezigheid ook merken door op je longen te drukken en je handen en voeten te laten opzwellen. Je favoriete schoenen pas je als je 29 weken zwanger bent misschien niet meer. En de ring die je graag draagt, krijg je nauwelijks meer over je vinger heen. Ah, dat zijn de geneugten van het vasthouden van vocht. Omdat er zo veel meer vocht in je lichaam circuleert, verzamelt het zich aan het eind van de dag allemaal in je handen en benen. Dat geldt vooral als je de hele dag hebt gestaan en gelopen, en weinig gelegenheid hebt gehad om even met je voeten omhoog te zitten. Normaal gesproken verdwijnt de zwelling 's nachts weer. Als de zwelling blijft of plotseling toeneemt, neem dan contact op met je arts of verloskundige om een eventuele zwangerschapsvergiftiging uit te sluiten.

Voeding

Vanaf het begin van je zwangerschap tot dit moment is je bloedvolume met ongeveer anderhalve liter toegenomen. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van de placenta. Hoewel het bloedplasmavolume toeneemt met ongeveer de helft, nemen de rode bloedcellen met maar ongeveer dertig procent toe. Je zou daardoor een vorm van bloedarmoede kunnen ontwikkelen die bekend staat als dilutie-anemie. Dit is heel normaal tijdens de zwangerschap en niets om je zorgen over te maken. Drink veel water om je totale bloedvolume aan te vullen en eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer om de productie van rode bloedcellen te bevorderen. Tegen de tijd dat je baby wordt geboren, zou de samenstelling van het bloed weer in evenwicht moeten zijn.

Tips

Als je merkt dat je benen pijnlijk aanvoelen of denkt dat je misschien spataderen aan het ontwikkelen bent, wees dan niet ongerust. Dat is inderdaad mogelijk, vooral als dit in de familie veel voorkomt. Spataderen kunnen worden veroorzaakt door de natuurlijke toename van het bloedvolume tijdens de zwangerschap als gevolg van hormonale veranderingen en de groei van de baarmoeder. Het dragen van steunkousen kan de pijn verlichten. Hetzelfde kun je bereiken door zo vaak mogelijk je voeten wat hoger te leggen. Probeer ten slotte elke dag een stevige wandeling te maken. Als de pijn erger wordt, raadpleeg dan je arts of verloskundige.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.