Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

30 weken zwanger

Elke dag ontwikkelt je baby zich verder. Hij maakt zich klaar om over iets minder dan tien weken zijn entree in de wereld te maken. Is het snel gegaan of is de tijd voor jouw gevoel voorbijgekropen? Iedere moeder ervaart dat anders. Lees meer over de ontwikkeling van je baby en jouw lichaam wanneer je 30 weken zwanger bent.

3 min lezen Mei 17, 2024

Ontwikkeling van je baby

Ooh, wat was dat? Voelde je een beweging die anders aanvoelde dan de gebruikelijke schopjes? Het zou kunnen dat je baby de hik heeft. Dat kan gebeuren als hij een te grote slok vruchtwater heeft doorgeslikt. Je kunt dit voelen en horen. Moet je je zorgen maken? Helemaal niet, zo traint je baby de bewegingen voor de ademhaling. Nu je 30 weken zwanger bent is de vorming van de geslachtsorganen voltooid. En je baby ziet nu heel goed en reageert op geluidsprikkels. Vooral lage frequenties van bepaalde muziek en de stem van je partner kan hij goed horen. Deze geluiden kunnen beweging uitlokken en tot een verhoogde hartslag leiden, wat op een echo goed zichtbaar is.

Je lichaam

Een paar weken geleden begroette je opgetogen de eerste bewegingen van die kleine schat. Nu voelt de gymnastiek van je baby soms minder prettig aan: je baarmoeder is nu zo enorm gegroeid dat het pijn kan doen als je baby met een krachtige beweging tegen je ribben duwt. In deze periode geven sommige moeders aan dat ze over hun hele lichaam pijn hebben. De verhoogde bloedstroom maakt je gewrichten, banden en spieren losser (maak je geen zorgen, het komt allemaal weer goed!).

Voeding

Als je werkt, zal je binnenkort met zwangerschapsverlof gaan, als je het niet al bent. Geniet van deze verandering in tempo! Rust zo veel als je kunt en begin je zachtjesaan voor te bereiden op de komst van je baby. Dit is een heel goed moment om nog eens goed stil te staan bij wat je eet. Uit groenten en fruit haal je de vitamine C die je nodig hebt om je cellen en bloedvaten te beschermen. Ze verbeteren ook de ijzeropname, wat zal helpen om je rode bloedcellen aan te vullen.

Tips

Als je werk vereist dat je de hele dag voor een computerscherm zit, heb je je waarschijnlijk al meer dan eens afgevraagd of dat veilig is voor de ontwikkeling van die kleine. De straling van computerschermen heeft geen invloed op de foetus of de moeder. Studies hebben duidelijk aangetoond dat blootstelling aan computerschermen geen extra risico geeft op een miskraam of op andere problemen tijdens de zwangerschap. Weer een punt dat je kunt doorstrepen op je stresslijst!

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.