Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Deel dit Artikel
X
Vier handen op zwangere buik

30 weken zwanger

 

Elke dag ontwikkelt je baby zich verder. Hij maakt zich klaar om over iets minder dan tien weken zijn entree in de wereld te maken. Is het snel gegaan of is de tijd voor jouw gevoel voorbijgekropen? Iedere moeder ervaart dat anders. Lees meer over de ontwikkeling van je baby en jouw lichaam wanneer je 30 weken zwanger bent.

donderdag, 7 april, 2016 - 14:40

Ontwikkeling van je baby

Ooh, wat was dat? Voelde je een beweging die anders aanvoelde dan de gebruikelijke schopjes? Het zou kunnen dat je baby de hik heeft. Dat kan gebeuren als hij een te grote slok vruchtwater heeft doorgeslikt. Je kunt dit voelen en horen. Moet je je zorgen maken? Helemaal niet, zo traint je baby de bewegingen voor de ademhaling. Nu je 30 weken zwanger bent is de vorming van de geslachtsorganen voltooid. En je baby ziet nu heel goed en reageert op geluidsprikkels. Vooral lage frequenties van bepaalde muziek en de stem van je partner kan hij goed horen. Deze geluiden kunnen beweging uitlokken en tot een verhoogde hartslag leiden, wat op een echo goed zichtbaar is.

Je lichaam

Een paar weken geleden begroette je opgetogen de eerste bewegingen van die kleine schat. Nu voelt de gymnastiek van je baby soms minder prettig aan: je baarmoeder is nu zo enorm gegroeid dat het pijn kan doen als je baby met een krachtige beweging tegen je ribben duwt. In deze periode geven sommige moeders aan dat ze over hun hele lichaam pijn hebben. De verhoogde bloedstroom maakt je gewrichten, banden en spieren losser (maak je geen zorgen, het komt allemaal weer goed!).

Voeding

Als je werkt, zal je binnenkort met zwangerschapsverlof gaan, als je het niet al bent. Geniet van deze verandering in tempo! Rust zo veel als je kunt en begin je zachtjesaan voor te bereiden op de komst van je baby. Dit is een heel goed moment om nog eens goed stil te staan bij wat je eet. Uit groenten en fruit haal je de vitamine C die je nodig hebt om je cellen en bloedvaten te beschermen. Ze verbeteren ook de ijzeropname, wat zal helpen om je rode bloedcellen aan te vullen.

Tips

Als je werk vereist dat je de hele dag voor een computerscherm zit, heb je je waarschijnlijk al meer dan eens afgevraagd of dat veilig is voor de ontwikkeling van die kleine. De straling van computerschermen heeft geen invloed op de foetus of de moeder. Studies hebben duidelijk aangetoond dat blootstelling aan computerschermen geen extra risico geeft op een miskraam of op andere problemen tijdens de zwangerschap. Weer een punt dat je kunt doorstrepen op je stresslijst!

Lees meer

Kies een week tijdens de zwangerschap

Meld je aan voor NESTLÉ Baby & me

En ontvang direct een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

  • Voedingsboekje NestléOntvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en handige voedingsschema's.
  • Nieuwsbrieven afgestemd op leeftijd kindjeOntvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje.
  • Testen NESTLÉ babyvoedingWe nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) NESTLÉ babyvoeding te testen.
  • Winactie baby & meOf wat dacht je van 'Baby & me' members-only winacties waarmee mooie prijzen te winnen zijn.
Gerelateerd
Zoeken

Niet gevonden
waar je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.