Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

17 weken zwanger

Je bent nu 17 weken zwanger en je baby weegt nu ongeveer 150 gram. Hij gaat er elke dag meer uitzien als een ‘echte’ baby. Lees meer over deze week.

3 min lezen Mei 17, 2024

Ontwikkeling van je baby

Zoals altijd gebeurt er deze week weer van alles. De neurale ontwikkeling van je baby zet zich voort, net als de rijping van het zenuwstelsel. Zijn huid is nog erg dun en transparant, en er schijnen kleine bloedvaatjes doorheen. Tot de twintigste week van de zwangerschap verschijnen er op verschillende plaatsen over het hele lichaam zogenaamde tastlichaampjes. Rondom de zenuwvezels van het ruggenmerg begint zich myeline te vormen, het isolerende omhulsel dat is samengesteld uit een stof die rijk is aan lipiden en die zorgt voor een goede zenuwgeleiding. De darmen van je baby ontwikkelen zich verder en bevinden zich nu op hun definitieve plek in de buik. Alles is zoals het moet zijn.

Je lichaam

Het is om van te knarsetanden: veel oudere vrouwen proberen zwangere vrouwen nog steeds wijs te maken dat je tanden eruit vallen tijdens de zwangerschap. Goed nieuws: dat is volkomen achterhaald! Bij sommige vrouwen begint nu iets van een zwangere buik zichtbaar te worden. Als je heel slank bent, of als dit niet je eerste kind is, is de kans groter dat er al iets te zien is. Bij anderen is er aan de buitenkant nog helemaal niets te zien. Maar nu je 17 weken zwanger bent kan dit wel het moment zijn waarop je je broeken en rokken nog maar met moeite dicht kunt krijgen en tailles moeilijker te onderscheiden worden. Uiteraard is niet elke vrouw blij met deze veranderingen. De beste manier om hiermee om te gaan is door fit te blijven (met goedkeuring van je arts), vooral ook omdat dit je zal helpen om na de geboorte weer snel in vorm te zijn.

Voeding

Vetten en essentiële vetzuren zijn een, nou ja, essentieel onderdeel van je dieet. Maar slechts weinigen van ons lopen het risico hiervan niet genoeg binnen te krijgen. Hier volgen enkele praktische tips voor de inname van vet. Wees om te beginnen zuinig met het toevoegen van vetten om te bakken. Gebruik alleen zoveel als nodig is om de pan in te vetten – één eetlepel olie is over het algemeen voldoende. En probeer ook eens andere manieren van bereiden uit (koken, stomen, enz.) Deze twee adviezen kunnen je helpen je vetinname te beperken. Gebruik daarnaast ‘goede’ oliën in je saladedressings. Sommige daarvan zijn onvervangbare bronnen van essentiële vetzuren voor jou en je baby, zoals koolzaad- en walnootolie. Een goede vuistregel is één eetlepel per persoon!

Tips

Kunstmatige zoetstoffen hebben een hele slechte naam. Zeer recentelijk leidde ook een Italiaanse studie met de nieuwste bevindingen over aspartaam nog tot veel controverse. Er is echter geen enkel bewijs dat kunstmatige zoetstoffen – mits met mate gebruikt, uiteraard – de gezondheid van zwangere vrouwen en van hun foetussen kunnen schaden. Het AFSSA (Franse agentschap voor voedselveiligheid) heeft ook gezegd dat aspartaam relatief veilig lijkt te zijn en baseerde zich daarbij op de meest recente gegevens van de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid).

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.