Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

16 weken zwanger

Als je bij jezelf naar binnen kon kijken om je groeiende baby te zien, zou je zien dat hij op zijn duim zuigt! Hij is er eindelijk in geslaagd om zijn mond te vinden. Lees meer over wat er gebeurt wanneer je 16 weken zwanger bent.

3 min lezen Mei 17, 2024

Ontwikkeling van je baby

De netvliezen van je kleintje beginnen te functioneren nu je 16 weken zwanger bent. Maar je hoeft niet te proberen om je buik aan fel licht bloot te stellen om te zien of je baby reageert – zijn neurale circuits zijn nog niet voldoende gerijpt, en zijn zintuigen zijn nog te kwetsbaar om op die manier te worden gestimuleerd. Het is mogelijk dat je je baby deze week (of in de komende weken) voor het eerst voelt bewegen, als je dat nog niet eerder hebt gevoeld, Deze bewegingen zijn nog steeds erg licht, dus verwacht niet dat je dit heel sterk voelt. Wees alert op wat voelt als de vleugels van een vlinder in je buik. Of als kleine luchtbelletjes. Het is spannend en geweldig als het zo ver is, maar maak je geen zorgen als je het nog niet hebt gevoeld – elke baby groeit in een ander tempo. Je baby is precies zo ver als hij hoort te zijn!

Je lichaam

Als je momenten hebt waarop je alsmaar trek hebt, vraag je je misschien af of je misschien te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Nee, dat is gewoon een hormoon gerelateerd neveneffect van een zwangerschap. Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat bepaalde voedingsmiddelen ‘anders lijken’, of minder smakelijk zijn. Andere vrouwen hebben juist het gevoel dat ze er niet zonder kunnen! Welkom bij je lichaam tijdens de zwangerschap. Er zit geen enkele logica in. Doe gewoon je best om steeds weer te denken aan ‘gematigdheid’ bij alles wat je eet. Probeer een evenwicht te vinden tussen jezelf verwennen en zorgen voor jezelf en je groeiende kind.

Voeding

Vitamine A is belangrijk wanneer je zwanger bent, maar wel in de juiste hoeveelheid, niet te weinig maar ook niet te veel. Is dat cryptisch genoeg voor je? In een normaal dieet zou je voldoende binnen moeten krijgen en is er geen noodzaak om supplementen te gebruiken. Integendeel, overmatige inname kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je baby. Het is goed om te weten dat sommige huidproducten die vitamine A bevatten, verboden zijn voor zwangere vrouwen. Voedingsproducten die goed zijn om te eten en die ruimschoots in je vitamine A-behoefte en die van je baby voorzien, zijn melk en zuivelproducten, boter, eieren (in het bijzonder de dooiers), groene groenten zoals spinazie, sla, peterselie, tomaten of wortelen, en oranje en gele vruchten (abrikozen, meloen, mango, enz.).

Tips

Omstreeks de zesde maand is het raadzaam dat jij en je partner naar een zwangerschapscursus gaan ter voorbereiding op de geboorte van de baby, zeker als dit jullie eerste baby is (of als je eerste baby heel lang geleden geboren is!). Je leert over de geboorte, over pijnbestrijding en ademhalings- en ontspanningstechnieken. Een bezoek aan een verloskamer, oefeningen om fit te blijven tijdens de zwangerschap en vele andere zeer nuttige zaken kunnen ook op het programma staan. Zwangerschapscursussen zijn ook een ideale gelegenheid om andere moeders of stellen te leren kennen. Met wie kan je beter je ervaringen delen?

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.