Baby
Artikel
Add this post to favorites

Wennen aan de fles

Na weken of maanden van borstvoeding kan de overstap naar flesvoeding een enorme verandering zijn. Hoe zorg je ervoor dat deze overstap soepel verloopt?

5 min lezen Mrt 22, 2022

Laten we eerlijk zijn: voor de eerste keer een flesje geven is niet altijd even makkelijk. Je baby kan het op een huilen zetten en weigeren om uit iets anders te drinken dan jouw borst. Als de borstvoeding tot dan toe goed ging, kun jij je zorgen maken over deze tweede fase van "loslaten". De reactie van je baby kan je verdrietig maken, soms tot tranen aan toe. Wat papa betreft, die zal er best begrip voor hebben, maar misschien ook niet zo goed weten hoe hij moet reageren. Hoe pak je dit het beste aan? Wees geduldig, help elkaar om te leren gaan met dit nieuwe hulpmiddel - de fles - dat van nu af aan bij jullie dagelijkse routine hoort.

Je baby zuigt anders aan een speen

 • De meeste ouders weten dit in het begin niet, maar dit is meestal wel de verklaring voor de problemen die hun kindje heeft met de fles. Bij het drinken aan de borst doet je baby zijn mondje wijd open om de tepel tegen zijn gehemelte te kunnen plaatsen. Hij gebruikt zijn kaken om druk uit te oefen om de tepelhof heen en drukt vervolgens zijn tong tegen de tepelhof en de tepel om de melk te laten stromen.
 • Aan een fles zuigen is iets heel anders dan deze actieve werkwijze! Een speen is veel harder en wordt in zijn mondje gestopt zonder dat hij er iets voor moet doen. De melk komt er vanzelf uit en hij hoeft zijn kaken en tong dus niet te gebruiken.
 • Het is dus heel logisch dat het flesje voor hem een verstoring vormt van zijn dagelijkse routine. Na die heerlijke intimiteit van de borstvoeding en al die weken dat jullie samen hebben geleerd hoe die voor jullie het beste werkt, moet je baby zich nu plotseling aanpassen aan een nieuwe manier van voeden. Maar jouw baby houdt helemaal niet van veranderingen! Als de overstap naar flesvoeding ook betekent dat je nu kunstvoeding gaat gebruiken, moet hij ook nog eens wennen aan een andere smaak. Dat is de reden van zijn afkeer en ontevredenheid, die hij laat merken door te gaan huilen.

Vertel je baby wat er gebeurt

Hoe zorg je ervoor dat je baby gewend raakt aan deze nieuwe vorm van voeding krijgen? Leg hem ten eerste uit wat er gaat gebeuren. Vertel hem wat er gaat veranderen en wat voor nieuwe dingen hij gaat ontdekken. Wees ook niet bang om hem uit te leggen dat jij het ook jammer vindt dat je minder of geen borstvoeding meer gaat geven. Vertel dat hij nu ook een flesje kan krijgen van papa en tante Irene en je vriendin Julia en de juf op het kinderdagverblijf. Na al die tijd dat jij degene was die je baby moest voeden, is het waarschijnlijk ook heerlijk om af en toe wat tijd voor jezelf te hebben!

Het allereerste flesje

Het is heel normaal als je een beetje zenuwachtig bent voor de eerste flesvoeding. Als je kleintje de fles weigert, kun je je partner het laten proberen. Maak je niet direct ongerust als het niet lukt. Vaak duurt het een aantal dagen (soms zelfs weken) voordat het goed gaat, maar uiteindelijk zal je baby die fles heus een keer leeg drinken. Een tip: begin met een flesje gevuld met moedermelk. Je baby mist dan misschien wel de warmte en de geur van jouw borst, maar de smaak zal in ieder geval hetzelfde zijn. Als je in een keer overstapt naar kunstvoeding moet je gewoon geduld hebben en erop vertrouwen dat het snel goed komt. Uiteindelijk zal hij aan het flesje en de nieuwe smaak gewend zijn.

Hoe ga je te werk?

 • Zoek een rustig plekje uit en zorg dat jullie lekker zitten.
 • Doe je baby een slabbetje om, schud de fles nog even goed om en controleer de temperatuur door een druppeltje op de binnenkant van je pols te doen.
 • Leg je elleboog op een leuning of kussen en ondersteun de nek van je kindje met je onderarm.
 • Houd de fles in het midden vast en kantel hem zodat de melk in het speentje zit en je baby geen lucht binnenkrijgt. Let ook de stand van de speen (bij meerstanden-spenen) zodat je baby niet te snel of te langzaam drinkt.
 • Als je kleine belletjes ziet tegen de wand van de fles, is je baby goed aan het drinken. Als dat niet het geval is, moet je de ring van de fles een klein beetje losser draaien.
 • Geniet van dit intieme moment met zijn tweetjes.
 • Houd je baby na de voeding rechtop zodat hij een boertje kan laten.

Er is een oplossing voor ieder probleem

 • Als je baby zich verslikt tijdens het drinken of de melk komt uit zijn mondje, dan komt de melk te snel uit de fles. Geef hem een speen met een kleiner gaatje zodat hij wat langzamer kan drinken.
 • Als je baby moeite heeft met het zuigen aan de speen kun je een rubberen speen proberen, die is vaak wat soepeler dan een siliconen speen.
 • Als je baby te lang doet over de fles kun je de stand aanpassen of een speen met een groter gaatje gebruiken.
 • Als je baby geen boertje laat, probeer dan een andere houding of laat hem halverwege de voeding even boeren.

Daphne, moeder van Liza (6 maanden) (borstvoeding)

"Ik maakte me zorgen over de overstap naar flesvoeding, zowel voor mezelf als voor mijn dochter. Om haar dagelijkse routine - en die van mij - niet in een keer te verstoren, heb ik wat melk afgekolfd en die op een middag in een flesje gegeven. Ik heb haar toen verteld dat dit van nu af aan haar nieuwe tussendoortje was. Die eerste dag vond ze het maar niks, maar ik heb het nieuwe ritueel volgehouden. Uiteindelijk dronk ze zonder morren uit het flesje”.

Paul, vader van Sem (1 jaar)

"Mijn vrouw had drie maanden lang borstvoeding gegeven. Twee weken voordat ze weer aan het werk moest, zijn we begonnen met de overstap naar flesvoeding. Op haar verzoek en tot mijn grote plezier mocht ik hem zijn allereerste flesje geven. Om hem niet te veel af te leiden, vertelde ze hem dat papa hem nu eten zou geven en ging ze zelf even een wandeling maken. Na een kwartiertje proberen kregen we de smaak goed te pakken."

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.