Baby
Artikel
Add this post to favorites

Weerwoorden op ongewenste vragen over borstvoeding

Ben je het zat dat iedereen een mening heeft over hoe jij borstvoeding geeft? In deze lijst kun je lezen wat je NIET mag zeggen tegen een moeder die borstvoeding geeft. Alhoewel het antwoord in alle gevallen “Dat gaat je geen ene moer aan!”, kan zijn, dachten wij dat je misschien nog wel wat meer handige weerwoorden op vragen over borstvoeding uit je mouw zou willen schudden. Hier zijn vijf manieren om die irritante vragen over borstvoeding in de kiem te smoren.

3 min lezen Dec 11, 2020
 1. Wil je borstvoeding geven in een wat meer afgeschermde omgeving? 
  Borstvoeding geven in het openbaar is niet iets waarvoor je hoeft te schamen! Het is heel natuurlijk om je baby te voeden wanneer hij/zij honger heeft. De gevoelens van anderen zijn niet belangrijk. Antwoord met "Ik voel me heel erg op m'n gemak hier, dankjewel. Je hoeft ons niet in de gaten te houden."
 2. Wil je een sjaal als je borstvoeding geeft? 
  Nee, dat wil je niet. Dit is een andere klassieke poging om je te beschamen terwijl je borstvoeding geeft in het openbaar! Het is geheel aan jou of je een borstvoedingssjaal wilt gebruiken. Jij bent er niet verantwoordelijk voor als andere mensen zich hierdoor niet op hun gemak voelen. Dat is hun probleem. Zeg gewoon "Het is zo comfortabeler voor ons, dankjewel. Voel je vrij om ergens anders te gaan zitten als je hier moeite mee hebt."
 3. Heeft je baby nog steeds honger?
  Baby's die borstvoeding krijgen eten vaker dan baby's die flesvoeding krijgen, omdat moedermelk gemakkelijker verteerd wordt. Snoer ze de mond met dit weerwoord op vragen of opmerkingen over borstvoeding: “Mijn baby stopt met drinken van mijn borst zodra hij/zij genoeg heeft gehad en laat mij weten wanneer hij/zij weer honger krijgt.”
 4. Wist je, dat als je je baby de fles geeft dat hij/zij nooit meer van je borst zal drinken?
  Het is absoluut mogelijk om je baby zowel borstvoeding als flesvoeding te geven. Deze techniek heet gecombineerd of gemengd voeden. Je geeft je baby borstvoeding, die aangevuld wordt met flesvoeding op verschillende voedmomenten. Moedermelk wordt geproduceerd op basis van vraag en aanbod. Daarom is het belangrijk dat eerst de aanvoer van moedermelk geregeld is. Bekijk hier onze hulpcontrolelijst voor gecombineerd voeden. Beëindig het gesprek met “We gebruiken een bewezen methode die gemengd voeden heet en dat gaat fantastisch.”
 5. Geef je nog steeds borstvoeding? 
  Is er een betweter in de buurt die zegt dat je baby te oud is voor borstvoeding? Nou, daar heb je wat aan. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om tot twee jaar of langer door te gaan met borstvoeding. En je kunt ervoor kiezen om langer borstvoeding te geven, zo lang als jij en je baby dat willen. Zeg "Ja, wij kiezen nog steeds voor borstvoeding. Is het niet geweldig dat ik doorga met het voeden van mijn baby?

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.