Baby
Artikel
Add this post to favorites

Nu zijn jullie met zijn drietjes

Jullie hebben samen over jullie baby gedroomd en nu zijn jullie in de zevende hemel, maar jullie relatie is niet meer zoals vroeger. Hoe maak je de overgang van kinderloos stel naar jonge ouders zonder dat jullie jezelf kwijtraken?

4 min lezen Apr 11, 2022

We zijn niet geboren als ouders, we worden het. En dit unieke beroep is het enige beroep ter wereld waar geen opleiding voor is! Doordat we vader of moeder worden, ontdekken we een hele nieuwe rol. De relatie heeft wat aanpassingen nodig; de prioriteiten veranderen, evenals de verlangens.

Een radicale verandering!

Een baby krijgen is een ingrijpende ervaring. En niet alleen omdat je nu luiers moet verschonen of midden in de nacht opstaan! De komst van een kindje roept ook emoties op waarvan je niet wist dat je ze kon voelen. Je bent opeens veel gevoeliger dan voorheen ... Alleen als je dit zelf mee hebt gemaakt, kun je de omvang van deze omwenteling begrijpen.

Ook vaders krijgen met deze veranderingen te maken, ook al staan ze de eerste weken misschien wat meer aan de zijlijn. Jij kunt je partner helpen om te wennen aan zijn nieuwe rol als vader! Het is essentieel dat je de intieme relatie tussen jou en je kindje laat uitgroeien tot een relatie waar jullie alle drie oprecht deel van uitmaken: jij, je partner en jullie baby. Kijk voor wat nuttige tips bij het onderdeel "Voor papa’s".

Vragen over het ouderschap: kan ik het wel? Zal ik van mijn kindje houden? Bestaat er echt zoiets als moederinstinct? En hoe zit het met het vaderinstinct? Het is heel gewoon dat je met deze vragen zit, maar soms hoef je alleen maar naar je baby te kijken om het antwoord te krijgen. Hij of zij is tenslotte degene die jullie leert hoe je ouders moet zijn...

Een echte aanvulling

Het beeld van de pater familias waarbij de vader de gezagsfiguur is binnen het gezin, maar nooit de baby een flesje of een schone luier geeft, is tegenwoordig niet meer aan de orde. De "vaders van nu" mogen ook ouderschapsverlof opnemen (sinds 1997), een van de bewijzen dat de rollen tegenwoordig beter worden verdeeld - en ook moeten worden verdeeld. Gelukkig zijn er steeds meer vaders die hier gebruik van maken!

Werk samen aan een situatie die voor jullie ideaal is, vertrouw op elkaar en vul elkaar aan. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie elkaar 's nachts afwisselen als de baby wakker wordt. Als de een erg moe is, kan de ander de luier verschonen of jullie kindje in bad doen. Stap voor stap bouwen jullie een relatie op met zijn drieën.

Maar hoe zit het met jullie als partners?

Als jullie net een kindje hebben gekregen is het heel normaal dat alle aandacht daar naar toe gaat en dat de partner even een beetje wordt 'vergeten'. Laat deze situatie niet te lang duren. Jullie relatie wordt nooit meer hetzelfde, dus maak van de gelegenheid gebruik om die samen opnieuw vorm te geven!

Jullie hebben beide dan misschien wel wat minder tijd, maar waar een wil is, is een weg. Probeer elkaar zo vaak mogelijk wat extra aandacht te geven. Geef elkaar bijvoorbeeld een massage als je een half uurtje over hebt of trek je mooiste lingerie aan en verras je partner. Als je baby eindelijk slaapt, is dat een mooi moment om samen lekker in bad of onder de douche te gaan! Als je geen oppas hebt, kun je samen lekker koken, de kaarsen aansteken en er een fijn avondje met zijn tweeën van maken.

Maar misschien vinden opa en oma het wel heerlijk om een avondje op te passen en kunnen jullie een keer naar het theater of een leuk restaurantje - maak daar gebruik van!

Mark, vader van Milan:

"Voordat mijn vrouw zwanger werd, kocht ik regelmatig mooie lingerie voor haar. Dat ben ik blijven doen tijdens de zwangerschap en ook nu Milan er is! Ik vind haar mooi en aantrekkelijk en dat wil ik haar graag laten weten".

Jolanda, moeder van Julia:

"Het beste advies dat mijn moeder me ooit heeft gegeven: wees een moeder, maar vergeet niet een vrouw te zijn! Kapper, sauna, yoga, winkelen ... alles wat je deed voordat je dochter werd geboren, moet je nu ook nog zo vaak mogelijk proberen te doen."

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.