Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Klaar voor het ouderschap

Ik heb net ontdekt dat ik zwanger ben: wat een geweldig gevoel ... maar ik heb ook veel vragen. Ben ik wel klaar voor het moederschap? Zullen we goede ouders zijn? Heb ik wel het 'moederinstinct'? Je hebt gelukkig negen maanden de tijd om je voor te bereiden op een leven met een baby.

4 min leestijd Mrt 10, 2016

In verwachting zijn is een bijzonder avontuur, net als ouders worden! Dat gebeurt echter niet in één keer: het is een geleidelijk proces en het is heel normaal dat jullie vragen en twijfels hebben.

Leren hoe je moeder wordt

De zwangerschap is een periode van enorme veranderingen: je lichaam verandert, je hormonen gieren door je lijf en je emoties nemen het af en toe volledig over. Bovendien kun je last hebben van vermoeidheid en allerlei lichamelijke ongemakken. Het is heel normaal dat je allerlei spanningen voelt, dat je het ene moment dolgelukkig bent en het andere moment neerslachtig en gespannen. Zelfs als je zwangerschap zonder enig probleem verloopt, zul je nog te maken krijgen met dit soort stemmingswisselingen.

Tijdens deze negen maanden ga je jezelf van alles afvragen. Dit is onderdeel van een heel normaal en onvermijdelijk proces: zo leer je - beetje bij beetje - moeder worden. Als je moeite hebt met dit proces helpt het om er met anderen over te praten: een vriendin, je moeder of een therapeut als je daar behoefte aan hebt.

En wat is de rol van de vader?

Voor de aanstaande vader is het net zo'n bijzonder - en soms moeilijk - proces als voor jou. Zelfs wanneer hij actief betrokken is bij de zwangerschap, staat hij toch een beetje aan de zijlijn. Hij ondergaat niet al die lichamelijke veranderingen die een vrouw voorbereiden op het moederschap; hij moet het hebben van zijn verbeeldingskracht.

Hij kan het moeilijk vinden om jou te zien veranderen; hij kan zich machteloos voelen terwijl hij je zo graag zou helpen. Jij kunt hem gerust stellen en hem laten zien welke belangrijke rol hij deze negen maanden kan spelen. Laat hem meegaan naar de zwangerschapsgymnastiek of volg samen een cursus zwangerschapshaptonomie waar jullie door lichamelijk contact vertrouwd raken met jullie baby. Dat zijn prima gelegenheden voor de vader om meer betrokken te zijn bij dit geweldige avontuur.

Het vaderinstinct is niet aan regels gebonden: sommige mannen voelen zich al vader zodra ze weten dat hun partner zwanger is, andere pas na de eerste echo of nadat ze de baby voor het eerst hebben voelen bewegen. Er zijn ook mannen die zich pas vader voelen na de bevalling of wanneer ze de baby voor het eerst zelf in bad hebben gedaan.

Hoe bereid je je voor op het ouderschap?

Jullie hebben negen maanden de tijd om gewend te raken aan het idee. Je bent niet als ouder geboren - je wordt er een. Op basis van dit motto zijn er de laatste jaren nieuwe inzichten ontstaan. Dat zie je ook bij allerlei zwangerschapscursussen die niet meer alleen dienen als voorbereiding op de bevalling, maar ook als voorbereiding op het ouderschap.

Het verklaart ook het succes van zwangerschapshaptonomie, waarbij je al voor de geboorte lichamelijk contact maakt met de baby, en van het groeiende aanbod van Doula's en ouderschapscursussen.

Er bestaat geen handleiding voor het ouderschap. Iedereen moet zijn eigen gevoel en instinct volgen. Vertrouw op jezelf, dan volgt de rest vanzelf!

Doula's zijn vrouwen die zelf al moeder zijn en die aanstaande moeders bijstaan tijdens de zwangerschap en de bevalling. Je kunt ze vinden via de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula's: www.nbvd.nl. De diensten die een Doula aanbiedt, zijn bedoeld als aanvulling op de medische zorg die je krijgt van de verloskundige of de artsen in het ziekenhuis. Ze zorgt voor de aanstaande en jonge ouders, biedt morele en fysieke ondersteuning rond de bevalling en ze helpt bij de communicatie tussen de ouders en het medische personeel. Meer informatie over doula's en wat ze doen, vind je op www.doula.nl.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.