Baby
Artikel
Add this post to favorites

Doorslapen vanaf 6 maanden

Slapen is belangrijk voor groei en ontwikkeling van je kleintje. Rond de vijf maanden komt er meestal een rustigere periode aan.

3 min lezen Jun 10, 2022

Van 6 tot 12 maanden

Rond de vijf maanden komt er meestal een rustigere periode aan. Je baby slaapt nu ´s nachts vaak beter door. En overdag doen ze twee of drie tukjes: 's ochtends, in de voormiddag en in de namiddag. Per dag heeft je kleine nu ongeveer 15 uur slaap nodig. Maar er zijn geen vaste regels. Elke baby heeft zijn eigen ritme.

Heeft jouw kleine problemen met (door)slapen? Luister dan goed naar de manier waarop het huilt. Er zijn nogal wat verschillende huiltjes. De ene manier van huilen betekent iets heel anders dan de andere. Zo is er het huilen om aandacht. Maar je kleine kan ook huilen omdat het honger heeft, dan kan de borst of een flesje wonderen doen. Maar een kindje kan ook huilen omdat het pijn heeft. Vanaf 5 maanden ongeveer komen de eerste tandjes door. Sommige baby's hebben daar weinig last van. Maar het merendeel raakt uit hun doen. Je kleintje kan dan meer wakker liggen en huilen en is aanhankelijker. Het kan soms moeilijker slapen en wil soms niet eten. Andere baby's vinden juist weer troost in een flesje. Je kind kan in die tijd meer speeksel produceren, dit maakt dat ze meer gaan kwijlen en mogelijk meer gaan hoesten.

Kortom: probeer te onderscheiden waarom je kindje niet slaapt. De borst of een flesje bij honger; een bijtring of een speciale gel (verkrijgbaar bij de apotheek) als de tandjes doorkomen of een beetje extra lichaamscontact kunnen wonderen doen.

Slaaptips:

 • Als je baby overdag voldoende drinkt en eet, slaapt hij ´s nachts vaak beter door. Een laatste papfles voor het slapen gaan kan ook helpen.
 • Neem rustig de tijd voor het naar bed brengen.
 • Een warm badje of een massage kan ook helpen om door te slapen.
 • Kijk of er misschien tandjes doorkomen

Marjolein (31) moeder van Bas (8 maanden). Ik huil werkelijk om alles, ook toen we na 3 maanden Bas in z’n eigen kamertje hebben gelegd. Alles gaat zo snel! Ik wil hem het liefste zo dicht mogelijk bij me houden. Nog even en hij is het huis uit! Uiteindelijk bleek het een hele goede keuze, we slapen namelijk eindelijk allemaal beter! Voor half 8 horen we hem niet, terwijl toen hij bij ons sliep we al om half 6 wakker werden. Hij is vast eerder wakker maar leert zichzelf blijkbaar vermaken in zijn wiegje. En ik merk dat ik ook minder huilerig ben nu ik meer uren per nacht slaap!’

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.