Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Administratieve procedures bij zwangerschap en bevalling

Je hebt net gehoord dat je zwanger bent - je bent in de zevende hemel! Je moet in de komende maanden wel rekening houden met een paar administratieve procedures. Tijd voor wat informatie over je rechten en plichten als zwangere vrouw.

4 min leestijd Dec 10, 2015

Is je zwangerschapstest positief? De eerste belangrijke stap is dan natuurlijk een afspraak met een verloskundige (of in sommige gevallen de gynaecoloog) voor je eerste zwangerschapscontrole. Normaal gesproken is dat voor het einde van de derde maand.

De zwangerschapsverklaring

Van je verloskundige of gynaecoloog krijg je een zwangerschapsverklaring.

 • Dit is een officieel bewijs van je zwangerschap en de datum waarop je bent uitgerekend. Je hebt deze verklaring nodig voor het aanvragen van je zwangerschapsverlof bij je werkgever of voor het aanvragen van een zwangerschapsuitkering bij het UWV, als je werkzaam bent als zelfstandige.
 • Daarnaast heb je deze verklaring nodig als je met het vliegtuig reist tijdens je zwangerschap.

Hieronder volgen een aantal zaken die je moet regelen als je zwanger bent.

 • Ten eerste is het handig om voor jezelf even alle belangrijke data in je agenda te zetten: controles, zwangerschapsverlof, de datum waarop je bent uitgerekend, etc.
 • Maak je eerste afspraak bij de verloskundige (liefst eentje niet te ver weg, dat scheelt een boel reistijd).
 • De afspraak voor de eerste echo rond de 12e week (als je verloskundige dat niet zelf doet).
 • Als jij en je partner willen, kunnen jullie ook een afspraak maken voor de zogenaamde 'pretecho'. Rond de 25e week is het beste, omdat dan vaak de beste 3D-foto's mogelijk zijn.
 • Als je in het ziekenhuis wilt bevallen zonder medische indicatie, kun je het beste van te voren even nagaan of de kosten erg verschillen bij de ziekenhuizen bij jou in de buurt.
 • Afhankelijk van je wensen kun je ook verschillende ziekenhuizen vergelijken, bijvoorbeeld op www.kiesbeter.nl.
 • Als je met medische indicatie in het ziekenhuis bevalt, worden alle kosten vergoed door je verzekering.
 • Vergeet ook niet om op tijd je kraamzorg te regelen; in sommige grote steden is het zo druk dat je er echt op tijd bij moet zijn (soms al voor de derde maand).
 • Informeer bij je ziektekostenverzekering hoeveel kraamhulp je vergoed krijgt; dat is niet bij alle verzekeraars hetzelfde. 
 • Vraag ook bij je verzekering na wat er geregeld moet worden om jullie baby na de geboorte bij te laten schrijven op de polis van jou of je partner.
 • Als jij en je partner niet getrouwd zijn en jullie willen dat je partner wel officieel de vader is van jullie kindje, moeten jullie bij de gemeente erkenning aanvragen. Daarnaast moet je partner ook ouderlijk gezag aanvragen als jullie niet getrouwd zijn; dit kan bij de rechtbank. Meer informatie over erkenning en ouderlijk gezag vind je op www.rijksoverheid.nl

Sociale zekerheid

Als je in loondienst werkt, heb je recht op zwangerschapsverlof voor een periode van ten minste 16 weken, waarbij je loon volledig wordt doorbetaald. Als je werkzaam bent als zelfstandige, moet je een zwangerschapsuitkering aanvragen bij het UWV. Je bent verplicht je werkgever uiterlijk 3 weken van tevoren te informeren over je zwangerschapsverlof, maar het is natuurlijk handiger om dat eerder te doen zodat er voldoende tijd is voor het regelen van vervanging. Je werkgever heeft een kopie van je zwangerschapsverklaring nodig voor de personeelsadministratie. Na aangifte van de baby bij de gemeente krijg je automatisch de formulieren toegestuurd voor de kinderbijslag.

Kinderbijslag

In Nederland heb je recht op kinderbijslag als tegemoetkoming in de kosten voor de opvoeding en verzorging van een kind. Je ontvangt de kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank, de SVB. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd en de woonsituatie van je kind. Op de website van de SVB vind je hier meer informatie over: www.svb.nl.

Kinderopvang

Denk niet als je net zwanger bent dat je nog tijd genoeg hebt om op zoek te gaan naar kinderopvang. De wachtlijsten kunnen enorm lang zijn! Bovendien zijn er 'populaire' dagen waarop de meeste ouders werken en dus ook opvang nodig hebben. Als je de mogelijkheid hebt, zou je kunnen overwegen om op andere dagen te gaan werken, zodat je wel plaats hebt bij het kinderdagverblijf van jouw keuze. We raden je aan om te informeren naar de mogelijkheden zodra je weet dat je zwanger bent.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.