Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Ik ben zwanger - mag ik nog vrijen?

Creativiteit is het motto: welke positie is het beste? De missionarishouding is nu niet handig, omdat je buik steeds groter wordt! Er zijn genoeg andere posities die prettiger zijn voor jou en je partner. Bovendien kan een fijne knuffelpartij ook een goed alternatief zijn wanneer seks even geen optie is.

3 min lezen Mrt 30, 2022

Angst dat je de baby iets aandoet, denken dat je niet meer aantrekkelijk bent of bang zijn dat je voortijdig gaat bevallen - er zijn ontzettend veel misvattingen over vrijen tijdens de zwangerschap. Het is tijd om een aantal dingen recht te zetten!

Ik moet 9 maanden aan geheelonthouding doen

NIET WAAR. Als je zwangerschap zonder problemen verloopt, is er geen enkele reden om niet meer te vrijen met je partner - ook niet in de achtste en negende maand. Seks heeft zelfs alleen maar positieve effecten. Genieten, ontspannen en meer intimiteit met de aanstaande vader zijn allemaal prima manieren om eventuele stress tegen te gaan. Er zijn echter gevallen waarin je verloskundige seks kan afraden: als je baarmoederhals verwijd is, als je een tweeling verwacht, als er een risico op vroeggeboorte bestaat of als je eerder een miskraam hebt gehad. In dat geval zijn er genoeg andere vormen van intimiteit!

Ik ben zwanger en heb geen zin meer om te vrijen

NIET WAAR. Integendeel zelfs! Natuurlijk geldt dit niet voor alle vrouwen, maar de meeste hebben meer zin in seks tijdens hun zwangerschap. Het kan zijn dat je in de eerste drie maanden minder behoefte voelt vanwege allerlei lichamelijke ongemakken (misselijkheid, vermoeidheid, angst voor een miskraam, etc.), maar dat verandert vaak tijdens het tweede trimester. Je lichaam en je borsten zijn in volle bloei, je voelt je sexy en je hormonen bevinden zich nu op hun hoogtepunt! Het resultaat: je bent in topvorm en als je partner geen moeite heeft met je lichamelijke toestand, zal jullie genot alleen maar toenemen.

Door mijn dikke buik kunnen we niet meer vrijen

WAAR en NIET WAAR. Tegen het einde van de zwangerschap kan een erg dikke buik het vrijen onprettig maken. Het kan ook vermoeiend zijn voor de aanstaande moeder. Toch is het niet nodig om helemaal af te zien van seks, als jullie er allebei zin in hebben! Er zijn genoeg andere posities die wat "praktischer" zijn, zowel voor jou als voor je partner. Het belangrijkste hierbij is communicatie en vertrouwen: praat er met zijn tweeën over en probeer samen nieuwe posities uit.

De baby kan alles zien en de penis van de vader kan de baby aanraken

NIET WAAR. Vaak zijn aanstaande vaders bang dat ze de baby "verstoren" in zijn coconnetje of dat ze de baby pijn doen tijdens het vrijen. Dit is volkomen onterecht: doordat de baby wordt geïsoleerd door de placenta en het vruchtwater - dat functioneert als een soort schokdemper - is hij volledig beschermd. Jullie intimiteit is dus veilig: de baby merkt er niets van. Bovendien zijn het genot van zijn moeder en de schommelende bewegingen misschien zelfs heel prettig voor de baby.

Een orgasme kan weeën opwekken

NIET WAAR. Als de zwangerschap zonder problemen verloopt, zal seks niet leiden tot een vroegtijdige bevalling. De samentrekkingen bij een orgasme en de weeën tijdens een bevalling zijn juist heel verschillend. Aan de andere kant wordt er wel beweerd dat seks een bevalling op kan wekken als de datum waarop je bent uitgerekend al voorbij is, maar er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat dit heeft kunnen bewijzen!

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.