Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

10 geldbesparende tips voor het krijgen van een baby met een beperkt budget

Het uitrekenen hoeveel je opzij moet zetten voor een baby kan een fikse klus zijn. Volg onze eenvoudige geldbesparende tips voor aanstaande ouders, van het opstellen van een huishoudbudget ot het uitsluitend aanschaffen van babybenodigdheden — en begin met het plannen voor je baby met een beperkt budget!

4 min lezen Dec 11, 2020
 1. Zoek naar voordelen 
  Vraag kinderbijslag aan als je daarvoor in aanmerking komt Na de geboorte van je baby wordt kinderbijslag aan het eind van ieder kwartaal uitbetaald — dat helpt als je van plan bent om een baby met een beperkt budget te krijgen. Raadpleeg de website van de Sociale Verzekeringsbank om te kijken of je in aanmerking komt, dit kan afhangen van je arbeidssituatie, gezinsinkomen en de leeftijd van je kind(eren), evenals het aantal.

   

 2. Begin met het opstellen van een huishoudbudget
  Apps voor het beheren van geld zijn heel handig om bij te houden wat er op je bankrekening binnenkomt en uitgaat. Een goede manier van budgetteren is je houden aan de 50-30-20-regel —50% van je budget is voor benodigdheden — bijvoorbeeld huur, of hypotheek, rekeningen en eten — 30% voor andere uitgaven en 20% voor sparen. Als je tekortkomt nadat je hebt uitgerekend hoeveel je moet sparen voor een baby, kijk dan eens op welke niet-essentiële uitgaven je kunt bezuinigen.

   

 3. Sparen voor je baby 
  Overweeg het openen van een kinderspaarrekening zodra je baby geboren wordt, want het kan zijn dat je over dat spaartegoed geen belasting hoeft te betalen. Het is verstandig om een regelmatige overboeking in te stellen, zodat elke maand geld op de rekening gestort wordt. Zo kun je het hamsteren voordat je het gaat missen, met de geruststelling dat je spaarpot en je baby allebei groeien. Ongeacht of je nu geld opzij zet voor het aanschaffen van babyspulletjes of een studiefonds voor de universiteit, het is de moeite waard om op zoek te gaan naar de beste rente, zodat je optimaal kunt sparen voor de toekomst van je kind.

   

 4. Winkelen voor een baby met een beperkt budget? 
  Maak een lijstje van babybenodigdheden en koop alleen dingen die je echt nodig hebt. Bijvoorbeeld een autozitje, wieg, wandelwagen, luiers, een paar rompertjes, vestjes en een babydeken. Als je een luierfuif of kraamfeestje gaat geven, kun je een cadeaulijstje aanmaken en vragen om een bijdrage voor dingen die wat duurder zijn. Weet je niet of je wat nodig hebt? Vraag het aan vrienden en familie met ervaring. Het kan zijn, dat het niet handig is om heel veel kleding en accessoires voor borstvoeding of flesvoeding te kopen, totdat je weet hoe je plannen met betrekking tot het voeden gaan uitpakken. Misschien hebben ze nog meer geldbesparende tips voor ouders.

   

 5. Ga op zoek naar weggevertjes
  Vraag familie en vrienden om afdankertjes, ze zullen het excuus om op te ruimen op prijs stellen. Afhankelijk van waar je woont en wie je zorgverlener is, kun je misschien zelfs in aanmerking komen voor een gratis babybox, vol met dingen die je nodig hebt! In Finland worden ze sinds 1930 aan nieuwe moeders uitgedeeld en andere landen beginnen dit voorbeeld te volgen. Ga na of je zorgverzekeraar iets soortgelijks aanbiedt.

   

 6. Zoek online naar "speelgoedbank"
  Zoek uit of er een speelgoedbank bij jou in de buurt is — het kan zijn dat je voor een klein bedrag aan lidmaatschapsgeld toegang krijgt tot heel veel speelgoed, spelletjes en boeken voor je kleintje. Zo kun je geld besparen en heeft hij/zij eindeloos veel plezier.

   

 7. Koop tweedehands babybenodigdheden
  Doorzoek lokale Facebook-groepen en websites van tweedehands winkels naar 'eerder-gekoesterde' babybenodigdheden. Je vindt daar vaak kostbare dingen die te koop worden aangeboden, nog in prima staat en voor een fractie van de winkelprijs. Wie riep er "Bugaboo-koopje"?

   

 8. Probeer herbruikbare luiers
  Vriendelijker voor het milieu en je portemonnee. Naar schatting kun je € 1,70 per dag besparen (gebaseerd op zeven keer verschonen) als je stoffen luiers in plaats van wegwerpluiers gebruikt. Dat is meer dan € 600 per jaar! Je zult in het begin wat extra geld moeten uitgeven, afhankelijk van het soort stoffen luier waar je voor kiest, maar dat verdien je gemakkelijk terug in het tweede jaar en al helemaal met een broertje of zusje op komst.

   

 9. Groot inkopen
  Stoffen luiers zijn niet voor iedereen geschikt en met een miljoen andere ouderlijke taken op het lijstje is dat goed zo. Je kunt altijd kijken naar bulkaankopen of je kunt je aanmelden voor een abonnementsservice voor reguliere aankopen zoals wegwerpluiers. Onthoud wel dat je kleine bundeltje vreugde niet eeuwig zo klein blijft. Naarmate hij/zij groeit, zul je moeten overstappen op een ander type en maat luier.

   

 10. Geef borstvoeding als je dat kunt! 
  Niet alleen is dat het ideale en meest voedzame begin voor baby's, gelet op het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie om tenminste de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven, het is ook nog eens de meest economische manier om je baby te voeden. Nu je financiën en huishoudbudget op een rijtje staan, kun je hier uitzoeken hoe je je emotioneel kunt voorbereiden op het ouderschap.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.