Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

14 weken zwanger

Je baby heeft, wanneer je 14 weken zwanger bent. ongeveer de grootte van een grapefruit! Heb je al beweging gevoeld, of een schopje? Zo niet, dan zal dat in de komende weken zeker gaan gebeuren! Lees meer over deze spannende tijd.

3 min lezen Jun 10, 2022

Ontwikkeling van je baby

Deze week is de tastzin van je baby aanwezig. Hij of zij is nu je 14 weken zwanger bent ook in staat om zijn mond te openen, en zelfs om te fronsen! Zijn benen zijn langer dan zijn armen. Onder de epidermis (de opperhuid) ligt de dermis (lederhuid) waardoor zijn huid zich blijft ontwikkelen. Zijn schildklier werkt nu ook en produceert schildklierhormonen. Vanaf deze week zal je baby in je buik veel actiever zijn. Als je hem nog niet hebt voelen bewegen, zal dat zeker binnenkort gaan gebeuren.

Je lichaam

Als je je in deze periode goed voelt, en voor veel vrouwen is dat tijdens hun tweede trimester het geval, profiteer daar dan van. Dit is een geweldige tijd om te reizen en om met je partner dingen te ondernemen. In een later stadium van je zwangerschap ben je daar misschien niet meer toe in staat. Het is ook de perfecte tijd om jezelf te belonen – met een bezoekje aan de kapper, of met een avondje uit met vrienden. Je hebt de eerste hindernis genomen! Dus trakteer jezelf en doe wat jij leuk vindt.

Voeding

Voldoen aan je verlangen naar zoetigheid vereist tijdens de zwangerschap een beetje meer creativiteit dan anders, vooral als je behoefte sterker lijkt dan normaal. Toetjes eten kan geen kwaad, zolang je het niet overdrijft. Om tegelijkertijd aan je suikerbehoefte te voldoen en de voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, kun je het beste kiezen voor vers fruit, toetjes gemaakt met melk, halfvolle of magere yoghurt (0% vet) en gedroogde vruchten. Suiker is goed voor je gezondheid, het is zelfs een uitstekende energiebron, maar dat geldt niet voor geraffineerde suiker. Je zwangerschap is een heerlijke tijd, en ook in die tijd is het belangrijk om plezier te hebben! Maar gematigdheid is het sleutelwoord. Neem geen roomijs maar geniet van sorbetijs of frozen yoghurt.

Tips

Denk je erover om zwanger op vakantie te gaan en vraag je je af of dat kan? Geen enkel probleem. Op vakantie gaan in de vierde of vijfde maand van de zwangerschap is prima. Je kunt nog steeds heel normaal bewegen en je kunt nog bijna alles doen wat je wilt. Denk wel hieraan: vergeet tijdens autoritten niet om de twee uur te stoppen voor een pauze. Dat gebeurt meestal toch wel, omdat je meer drinkt dan normaal. Probeer niet te lang achter elkaar met je benen gebogen te zitten. Tijdens de zwangerschap kan gemakkelijker trombose optreden. En sta regelmatig op, vooral tijdens een vliegreis (vliegen is oké tot de zevende maand). Reizen naar warme landen is op zichzelf niet riskant, maar kan met een dikke buik wel minder aangenaam zijn. En bedenk ook dat dat de medische zorg en de hygiënische omstandigheden vaak niet zo goed zijn als thuis. Er kan een gevaar voor infectie bestaan. Let op: Als je injecties nodig hebt, of medicijnen tegen reisziekte, moet je dit wel met je arts of verloskundige bespreken.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Handige voedingstips baby

  Tips voeding

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Test Nestlé Babyvoeding producten

  Test onze producten

  We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

 • Winacties Nestlé Babyvoeding

  Winacties

  'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.