Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Deel dit MPI List
X

Emoties van nieuwe moeders - waar je op moet letten en hoe je ermee omgaat

Emoties als nieuwe moeder

Een baby krijgen en voor het eerst moeder of vader worden is een gigantische emotionele achtbaan. Hier zijn 10 emoties die je kunt voelen na de bevalling. Je bent niet alleen — deze emoties van nieuwe moeders zijn allemaal volkomen normaal en komen ongelooflijk veel voor.

Alle tips voor nieuwe ouders
 1. Je voelt je eenzaam 
  — praten met andere nieuwe ouders kan geruststellend zijn en de eenzaamheid en het isolement verlichten. Je zou je ook kunnen aansluiten bij lokale groepen voor moeders en baby's op sociale media. Vergeet ook je oude vrienden niet — zij staan nog steeds voor je klaar. Spreek met een vriend(in) af om koffie te gaan drinken, of ga in het park wandelen, in plaats van de hele tijd binnenshuis te blijven (het is trouwens ook oké als je je verveelt). Ben je een eenzame moeder of vader en op zoek bent naar dingen die je met je baby kunt doen waar je iets voor terugkrijgt? Bekijk dan hier ons controlelijstje.
 2.  Je voelt je gestrest
   — Als je moeite hebt om alle huishoudelijke taken bij te houden, of al een aantal dagen je hond niet meer hebt uitgelaten, wees dan niet verlegen en vraag vrienden en familie om je thuis te komen helpen. Ze zullen blij zijn dat ze je met jestress als nieuwe moeder kunnen helpen en jij kunt dan je actielijstje gaan afvinken.
 3. Je voelt je overdonderd 
  Gun jezelf wat tijd als je je als nieuwe moeder overdonderd voelt. Je bent net voor het eerst moeder of vader geworden, dat is een enorme verandering in je leven. De voortdurende behoeften van een pasgeboren baby zijn een behoorlijke schok, vandaar dat je tijd nodig hebt om te wennen aan deze grote verandering. Wees lief voor jezelf.
 4. Je voelt je uitgeput
  Ja, dat gaan slapen wanneer je baby gaat slapen geloof je nu wel. Maar er zijn andere dingen die je kunt doen om energie bij te tanken en het uitgeput zijn als nieuwe moeder te verlichten. Vergeet niet om te eten — houd het simpel en voedzaam.
 5. Je voelt je schuldig
  Het is volkomen normaal, dat je als nieuwe moeder niet de hele tijd blij bent. Je ervaart een heel scala aan emoties, waaronder negatieve als moederschuldgevoelens. Accepteer deze gevoelens — koester ze en praat erover. En vergelijk je ouderschapsvaardigheden nooit met die van andere moeders. Want dan ga je je schuldig voelen dat je tekortschiet. En dat doe je niet! Vertrouw op jezelf en je intuïtie — jij weet wat het beste is voor je baby. Lees onze controlelijst voor tips over hoe je van moederschuldgevoelens afkomt.
 6. Je voelt je verdwaald
  Je bent een vrouw, vriendin en partner — nu moet je moeder bovenaan dat lijstje zetten. Een identiteitscrisis komt bij nieuwe moeders veel voor. Onthoud dat je geen egoïst bent als je behoefte aan zelfzorg even belangrijker is dan die van je baby. Neem wat tijd om je hoofd leeg te maken. Ga bewegen, neem een bad en spreek af met vrienden om bij te kletsen. Dan voel je je opgefrist en sterker.
 7. Je bent verdrietig
   — in de eerste week na de bevalling hebben veel vrouwen vaak last van de “baby blues”. Het kan zijn dat je huilerig en emotioneel, ongerust of humeurig bent. Dit wordt veroorzaakt door hormonale en chemische veranderingen in je lichaam na de bevalling (en gebrek aan slaap helpt niet echt mee). Al deze verdrietige moeder-symptomen zijn normaal en verdwijnen als je hormonen tot rust komen. Lijd niet in stilte. Praat met je partner, je vrienden en je familie. Als je je zorgen maakt, praat dan met je kraamverzorgende.
 8. Je voelt je verward.
  Vrienden, familie — en zelfs vreemden op straat — geven je ongewenst babyadvies. Iedereen heeft een mening en wil die maar wat graag met je delen. Geen wonder, dat je je verward voelt en onzeker bent over je eigen beslissingen. Hun advies is goed bedoeld, dus luister ernaar, maar voel je vrij om het te negeren! Als je hulp nodig hebt bij het beantwoorden van ongewenste vragen over borstvoeding, lees dan hier onze snelle weerwoorden. Het is het beste om te vertrouwen op baby-experts, dus raadpleeg je kraamverzorgende of het consultatiebureau als je je ergens onzeker over voelt.
 9. Je voelt je een mislukkeling
  Laten we eerlijk zijn, niemand kan zichzelf voorbereiden op de realiteit van het moeder of vader worden. Maar dat weerhoudt ons er niet van om plannen te maken tijdens de zwangerschap en te fantaseren over het perfecte gezinsleven. Nu al die goed voorbereide plannen het raam uit zijn gegooid, kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je geen controle hebt, je zelfs bedrogen voelt en dat je als moeder gefaald hebt. Ouderschap is zwaar en niet te plannen, dus laat alles maar op je afkomen.
 10. Je voelt je gelukkig 
  En zo hoort het! Het is waar: die onvoorwaardelijke liefde die je voelt voor je pasgeboren kindje is geweldig. Koester het feit dat je een blije nieuwe moeder bent. Moeder of vader worden is een geweldig iets, dus geniet van elk gek, zwaar en uitputtend moment!
 
Meld je aan voor NESTLÉ Baby & me

En ontvang direct een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Voedingsboekje NestléOntvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en handige voedingsschema's.
 • Nieuwsbrieven afgestemd op leeftijd kindjeOntvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje.
 • Testen NESTLÉ babyvoedingWe nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) NESTLÉ babyvoeding te testen.
 • Winactie baby & meOf wat dacht je van 'Baby & me' members-only winacties waarmee mooie prijzen te winnen zijn.
Zoeken

Niet gevonden
waar je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.