Flesvoeding voor baby

Flesvoeding voor baby's

Borstvoeding is het beste voor je baby. Maar als jij geen borstvoeding kunt of wilt geven, is flesvoeding een zeer betrouwbaar alternatief.

In het begin is flesvoeding even wennen. Hoe weet je hoeveel voeding je kindje nodig heeft? Op welke momenten ga je voeden? Welke temperatuur moet het flesje hebben? Hoe weet je zeker dat de fles en de speen goed gesteriliseerd zijn? Het zijn allemaal logische vragen die bij het geven van flesvoeding komen kijken. Wij beantwoorden ze graag voor je! Het belangrijkste bij beginnen met flesvoeding is dat je de tijd neemt om te wennen aan de nieuwe situatie. Bouw rustig af met de borstvoeding en heb geduld als er hobbels in de weg zijn. Het kan zijn dat je even moet zoeken naar een nieuwe routine: het vinden van het juiste flesje, een nieuwe houding vinden met het voeden. Maak je geen zorgen als het even tijd kost. Zolang jouw baby tevreden is, lekker zijn flesje leegdrinkt en goed slaapt, dan weet jij dat je het goed doet!

 

Wow! Wat gaat de tijd snel… dacht je net een lekker schema te hebben met je kleintje, is hij of zij alweer een maand verder en mag het voedingsschema alweer aangepast worden. Voor wat houvast zijn hier voedingsschema's voor flesvoeding. Af en toe een check hierop en je weet of je baby op schema zit!

Flesvoedingsschema tot 6 maandenFlesvoedingsschema vanaf 6 maandenFlesvoedingsschema vanaf 12 maanden

 

  • Je baby geeft zelf aan wanneer hij genoeg heeft gehad. Hij hoeft het flesje niet altijd helemaal leeg te drinken.
  • Een baby heeft ongeveer 150 ml voeding nodig per kilogram lichaamsgewicht per dag. Voorbeeld: een baby van 4 kilo heeft 600 ml voeding nodig.
  • Kijk ook altijd op de verpakking van jouwflesvoeding voor het juiste schema, passend bij de leeftijd van jouw kindje. Hierboven zijn de schema’s van de LITTLE STEPS® opvolgmelk LITTLE STEPS® opvolgmelk verpakking.

 

Welke flesvoeding is het beste voor mijn baby?

Er zijn veel verschillende soorten flesvoeding. De flesvoeding die in de supermarkt of drogisterij het meest te vinden is, is de standaard volledige zuigelingenvoeding (met nummer 1 op de verpakking, van geboorte tot 6 maanden), standaard opvolgmelk (met nummer 2 op de verpakking, vanaf 6 maanden) en standaard dreumesmelk (vaak met nummer 3 op de verpakking, vanaf 12 maanden). Gebruik altijd de juiste fase flesvoeding voor de leeftijd van jouw kindje, deze is namelijk specifiek afgestemd op de behoefte van jouw kindje.

Standaard flesvoeding is gemaakt op basis van koemelk. Er zijn ook flesvoedingen op basis van geitenmelk, soja- of rijsteiwitten. Wij adviseren dat als er geen koemelkallergie of lactose-intolerantie geconstateerd is bij je kindje, om met standaard flesvoeding te starten. Mocht het na verloop van tijd blijken dat je kindje toch moet overstappen naar een andere flesvoeding, dan is dit gewoon mogelijk. Het is raadzaam om dit eerst met de arts of verpleegkundige van het consultatiebureau te overleggen. 

 

Van borstvoeding naar flesvoeding

We kunnen ons voorstellen dat het praktisch en emotioneel een grote stap kan zijn om over te stappen van borstvoeding naar flesvoeding. Met dit overstapschema kunnen jij en je kindje langzaam wennen. Dat komt goed uit, want je lichaam heeft ook de tijd nodig om de moedermelkproductie langzaam af te bouwen. Per week kun je ongeveer een borstvoeding vervangen door een flesvoeding. Het volgende schema kan je als richtlijn gebruiken bij het afbouwen van borstvoeding.

Goed om te weten: Het kan bij jou net iets korter of juist langer duren. Maak je geen zorgen, geef het de tijd die het nodig heeft.

 

Welke fles en spenen heb je nodig voor het geven van flesvoeding?

Flessen en spenen zijn er in allerlei soorten en maten. Wat is de beste fles voor mijn baby?  Je hebt simpele varianten van slechts een paar euro, maar er bestaan ook flessen die helpen darmkrampjes, overgeven, boertjes en winderigheid te verminderen. Vaak is het een kwestie van uitproberen wat jouw baby het fijnste vindt drinken. 

Ga je op pad? Dan is het handig dat je, naast de fles zelf, ook een thermoskan met warm water meeneemt. En wat dacht je van een poedertorentje? Die vul je met de juiste hoeveelheid aantal schepjes melkpoeder en dit voeg je dan in één keer toe bij het flesje met warm water.

 

Welke fles en spenen heb je nodig voor het geven van flesvoeding?

Er zijn veel soorten flessen en elke fles moet weer anders gesteriliseerd en/of afgewassen worden. Wij adviseren je dus altijd de verpakking van de fles te raadplegen voordat je de fles gaat gebruiken. Maar hoe maak je het flesje schoon na gebruik?

Uitkoken van een fles:

  • Als je net begint met het geven van de fles en je baby is nog piepjong, dan kook je de fles dagelijks uit. Later wordt dit wekelijks. Je legt de fles met alle onderdelen in een grote pan met kokend water en laat ze vervolgens 10 minuten goed uitkoken.

Let op: Er zijn ook flessen die niet uitgekookt mogen worden. De vorm zou kunnen veranderen. Raadpleeg dus de gebruiksaanwijzing.

  • Je kan ook de magnetron gebruiken om de fles te steriliseren. Een magnetron sterilisator is daarbij handig. Dit is een bak waar je de fles in legt, je doet er wat water bij en vervolgens doet de magnetron zijn werk.
  • Een andere optie is om de vaatwasser te gebruiken. Let op, de kleur van de fles kan dan de mooie rode kleur van de tomatensaus van gisteravond aannemen.

Voor het reguliere gebruik:

  1. Was vooraf altijd je handen voordat je de fles gaat reinigen en zorg voor een schone werkplek. 
  2. Spoel de fles na het voeden gelijk af met koud water. 
  3. Gebruik wat afwasmiddel en warm water om hem echt goed schoon te maken. Tip: gebruik een speciale flessen afwasborstel. Te koop bij de drogist.
  4. Laat vervolgens je fles ondersteboven drogen. Dit kan met behulp van een flessenrek, maar de fles ondersteboven op een theedoek werkt ook prima.

 

Flesvoeding klaarmaken; hoe doe je dat?

Allereerst wat handige tips:

  • Gebruik altijd het juiste maatschepje, maatschepjes kunnen wel eens verschillen.
  • De verhouding is altijd:1 schepje melkpoeder voor 30 ml water.
  • ‘Voel’ de temperatuur van de voeding met je pols. Doe een druppeltje op de binnenkant van je pols(denk aan: badwater temperatuur).
  • Vul vooraf een poedertorentje met de juiste hoeveelheid poeder. Dat scheelt tijd! Ideaal voor een nachtvoeding, maar ook handig voor als je kindje NU honger heeft.

Zie hieronder stap voor stap hoe je een flesje kunt klaarmaken.

Hoe maak ik een flesje klaar

Lees hier meer over hoe je flesvoeding moet klaarmaken.

 

Hoelang kan ik flesvoeding bewaren?

Bereide voeding is buiten de koelkast niet langer dan 1 uur houdbaar. Gooi restjes flesvoeding weg, hier kunnen bacteriën in zitten waardoor je baby ziek wordt.

 

Hoe geef je een baby de fles?

De eerste keer een flesje geven is best spannend, vooral als je kindje de borst gewend is. Gelukkig hebben we wat handige tips voor je om de routine van het geven van de fles snel onder de knie te krijgen. Lees hier alles over hoe je een baby de fles geeft.

 

Moet ik mijn baby wakker maken voor flesvoeding?

Dat is afhankelijk van de leeftijd van je kindje. Baby's tot 8 weken oud mogen maximaal 4 uur achter elkaar slapen, ook 's nachts. Dit heeft alles te maken met de bloedsuikerspiegel van je baby en is het dus belangrijk om je baby eventueel wakker te maken voor een voeding. Vanaf 6 maanden mogen baby's 10 uur of langer achter elkaar doorslapen. Meer vragen en antwoorden over baby's wakker maken of laten doorslapen lees je hier.

LargeBLUEarticle
Gerelateerd
LITTLE STEPS 2 opvolgmelk standaard
Nieuw

6+ maanden

LITTLE STEPS® 2 opvolgmelk standaard 6+ maanden 800 g
5
4.6/5

LITTLE STEPS® 2 is speciaal ontwikkeld voor baby's vanaf 6 maanden en zorgt voor een goede basis. LITTLE STEPS® opvolgmelk bevat, zoals alle opvolgmelk, vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor de normale ontwikkeling van de botten en het immuunsysteem. Met 600 ml LITTLE STEPS® 2 per dag krijgt je baby al de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D binnen

LITTLE STEPS 3 Dreumesmelk standaard
Nieuw

12+ maanden

LITTLE STEPS® 3 Dreumesmelk standaard 12+ maanden 800 g
5
4.8/5

NESTLÉ LITTLE STEPS® 3 Dreumesmelk, is geschikt voor kindjes vanaf 12 maanden. Deze opvolgmelk bevat alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft in deze fase en zorgt voor een goede basis.

Probeer gratis LITTLE STEPS Opvolgmelk
Probeer gratis LITTLE STEPS® opvolgmelk

Wist je dat Nestlé wereldwijd de nummer 1 is in flesvoeding?

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

  • Handige voedingstips baby

    Tips voeding

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Test Nestlé Babyvoeding producten

    Test onze producten

    We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

  • Winacties Nestlé Babyvoeding

    Winacties

    'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.

Search icon

Niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze slimme zoekmachine om de meest relevante informatie te vinden.