Babyvoeding met oog voor het klimaat
Gerber® produceert al bijna een eeuw hoge kwaliteit babyvoeding. Net als jij, willen wij het beste voor jouw baby. Zorg dragen voor de hoogste kwaliteit babyvoeding staat daarom gelijk aan zorg dragen voor de aarde, nu en in de toekomst. Zo blijft onze planeet zo mooi als deze vandaag de dag is, zelfs wanneer onze kinderen volwassen zijn geworden.
Wanneer wij kindervoeding maken, willen we tegelijkertijd een betere wereld creëren.
Bij Gerber® doen we er alles aan om jouw kleintje het allerbeste te geven. Tegelijkertijd willen we ook een betere wereld creëren. We kiezen onze leveranciers zorgvuldig uit zodat de ingrediënten voldoen aan de hoogste eisen. Zowel de ingrediënten van onze producten als onze eindproducten worden in totaal aan maar liefst 2121 kwaliteitschecks onderworpen om zeker te weten dat onze producten geschikt zijn voor de allerkleinsten.
We gaan nog verder dan dat, want wij geloven dat we goede maaltijden voor kleintjes kunnen maken op een verantwoorde manier voor de planeet. Daarom bieden we een 100% plantaardig assortiment, we zetten in op groene energie, dragen zorg voor bodemkwaliteit, gaan zuinig om met water en we bieden recyclebare verpakkingen, allemaal om zowel de kinderen van nu als toekomstige generaties het beste te kunnen geven.
Wij geloven in de voedzame kracht van plantaardig
Een plantaardig voedingspatroon is goed voor de planeet! Deskundigen raden aan om meer plantaardige producten in ons voedingspatroon te gebruiken, omdat een plantaardig dieet een enorme kans biedt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het volledige assortiment van Gerber® is plantaardig en biologisch. Met Gerber® Organic for Baby Plant-tastic bieden wij 100% plantaardige maaltijden, snacks en toetjes voor jouw kleintje. Geen gebruik van vlees, vis of zuivel. In onze maaltijden gebruiken wij een mix van granen, groente en peulvruchten die van nature hoog zijn in plantaardig eiwit. Een voedzame maaltijd voor jouw kleintje, terwijl jij iets goeds doet voor de planeet!
Wij kiezen alleen voor biologisch
Het hele Gerber® assortiment in 100% biologisch. Bij biologische voeding zijn de ingrediënten op een natuurlijke, diervriendelijke en milieuvriendelijke manier geproduceerd. Dit betekent bijvoorbeeld dat de voeding zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen wordt geproduceerd. Om insecten, ziektes en onkruid op afstand te houden, gebruikt een biologische boer bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong. Een voorbeeld hiervan is het inzetten van wespen om ongewenste beetjes op te eten. Wil je meer weten over onze biologische babyvoeding? Lees er hier meer over.
Wij gebruiken energie van hernieuwbare bronnen
De manier waarop energie wordt gewonnen, maakt een groot verschil. Daarom wordt in de bereiding van 75% van al onze producten 100% hernieuwbare energie gebruikt.
Wij veranderen onze verpakkingen
Tot voor kort hadden de dopjes van onze knijpzakjes allerlei kleuren. Toch hebben we besloten om over te stappen op kleurloze dopjes omdat deze makkelijker kunnen worden gerecycled. Doorzichtig materiaal kan voor veel meer doelen worden hergebruikt dan gekleurd kunststof.
We proberen niets, maar dan ook echt niéts te verspillen
In de keukens van onze maaltijden en sapjes hanteren we een intern Zero Waste-beleid. Dit betekent dat alles wat overblijft van het productieproces maximaal wordt ingezet. Groente- en fruitresten worden omgezet in biogas of omgetoverd tot natuurlijke meststoffen. Wij proberen ervoor te zorgen dat afval uit de fabriek niet terechtkomt op de vuilnisbelt, of nog erger, in het milieu. Daarnaast beschikt onze fabriek over milieucertificaat ISO 14001:2015 ter bevestiging van de hoge normen die wij naleven op dit gebied.
Wij besparen water en energie
Natuurlijke grondstoffen zijn niet oneindig en daarom moeten we er verantwoord mee omgaan. In onze keukens gebruiken we duurzame oplossingen voor het besparen van water, warmte en elektriciteit. Dat doen we op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door het installeren van thermische isolatie, warmteterugwinningsinstallaties, waterzuiveringssystemen en systemen voor het terugwinnen van koelwater voor apparatuur en producten in technologische processen. Maar ook door het vernieuwen van verlichting door een nieuwe generatie LED licht of het implementeren van systemen waarmee condens uit thermische processen kan worden gebruikt als water voor stoomproductie. Alleen al in de jaren 2015-2021 hebben we het waterverbruik met 4 miljoen liter per jaar weten te verminderen en tot eind 2023 zijn we dankzij lopende projecten in staat om tot wel 4 keer meer water te besparen, dat is circa 18 miljoen liter per jaar!
Wij zetten ons in voor regeneratieve landbouw
Regeneratieve landbouw is een manier van oogsten met het doel om natuurlijke middelen te beschermen en herstellen, vooral de grond maar ook het water en de biodiversiteit. Dit verbetert de gezondheid en vruchtbaarheid van de bodem en zorgt dat deze koolstofdioxide vasthoudt, die daardoor niet in de atmosfeer terechtkomt. Meer details over dit onderwerp lees je hieronder.
Elke stap telt
Het doorvoeren van belangrijke veranderingen heeft tijd nodig en daarom zijn we al langer geleden begonnen ons in te zetten voor het klimaat. Kijk mee hoe we onze doelen op het gebied van duurzame ontwikkeling stap voor stap bereiken.
We nodigden wetenschappers uit op de gaarden waar de appels in onze Gerber® producten vandaan komen en vroegen hen in kaart te brengen wat de impact van het verbouwen ervan op het milieu heeft. Hierdoor weten we hoe we duurzame fruitteelt kunnen ondersteunen.
De Gerber® keukens voor maaltijden en sapjes voert het interne Zero Waste-beleid in.
De start van initiatieven om de bijenpopulatie te helpen. Lees er hieronder meer over.
Tot wel 1/3 van ons eten is afhankelijk van bestuiving door insecten, voornamelijk honingbijen maar ook hommels en wilde bijen. In 2017 hebben we, samen met onze partners, 100 bijenkorven gekocht voor een deel van de lokale fruittelers die appels aan onze fabriek leveren. Deze bijenkorven huisvesten samen zo’n 5 miljoen bijen! Een jaar later hebben we voor gaarden waarmee wij samenwerken 30 bijenkoloniën gekocht voor de korven en hebben Gerber® werknemers struiken geplant die geschikt zijn voor honingbijen. Ook in 2018 hebben onze werknemers vier hotels gebouwd voor wilde bijen, met name metselbijen, klokjesbijen, behangersbijen en tronkenbijen. Al deze initiatieven zijn manieren om de kwaliteit en kwantiteit van de oogst van boeren uit de omgeving te verbeteren en bijenproducten als honing en was te verkrijgen.
We lanceren onze eerste biologische producten voor de allerkleinsten: Gerber Organic for Baby. Vandaag de dag bieden we een heel assortiment aan producten en werken we samen met gecertificeerde biologische boeren. Deze telen met respect voor natuurlijke processen en het milieu en met de toekomst van de planeet en volgende generaties in gedachten.
We implementeren het gebruik van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen in onze Gerber® keukens, zoals wind- en zonne-energie.
We lanceren het Agripreneurship programma. Een programma dat jonge boeren in staat stelt moderne, hedendaagse boeren bedrijven te kunnen bouwen.
We zetten in op regeneratieve landbouw.
We lanceren als eerste in Nederland een 100% plantaardig babyvoeding assortiment! Gerber Organic for Baby Plant-tastic : 100% plantaardige en biologische maaltijden, toetjes en tussendoortjes voor ieder moment van de dag.
Landbouw die zich regenereert
Uiteindelijk doen we alles wat wij doen voor onze kinderen. Kleintjes verdienen een wereld die continu het beste van zichzelf kan leveren. Daarom zorgen we niet alleen voor goede kwaliteit van ons eten maar ook van de planeet. Wij ondersteunen regeneratieve landbouwpraktijken van de boerderijen waar onze appels groeien. Nu al ondernemen de meeste boeren die ons deze producten leveren activiteiten op dit gebied.
Veranderingen zijn niet makkelijk. Toch geloven wij dat de overgang van de traditionele manier van telen naar oplossingen voor betere bodembescherming belangrijk zijn voor onszelf en toekomstige generaties. Daarom ondersteunen wij boeren met wie wij samenwerken bij regeneratieve landbouwpraktijken van de boerderijen waar onze appels groeien.
Wij bouwen vertrouwen door jarenlange relaties
Het doorvoeren van veranderingen is makkelijker bij wederzijds begrip en vertrouwen. De langetermijnrelaties die wij met lokale boeren hebben, helpen daarbij. Met vele van hen werken wij al meer dan 10 jaar samen en in sommige gevallen worden de appels voor onze producten alweer door de volgende generatie geteeld.
Wij hebben landbouwspecialisten
Onze landbouwkundigen beschikken over brede kennis en hebben o.a. als taak om inhoudelijke ondersteuning te geven aan bedrijven die grondstoffen aan ons leveren. Ze bezoeken de bedrijven en akkers minstens 2 keer per jaar om met eigen ogen te zien hoe de gewassen eruit zien of voor het nemen van bodemmonsters om de kwaliteit te controleren. Zo kunnen ze boeren adviseren over de teelt van gewassen, afgestemd op de omstandigheden van de betreffende boerderij.
Wij maken gebruik van de beste kennis
In de landbouwwetenschappen worden, net als in elk ander kennisgebied, iedere dag nieuwe ontdekkingen gedaan en oplossingen uitgevonden. Wij werken samen met toonaangevende wetenschappelijke- en onderzoeksinstellingen zodat wij landbouwprocessen van onze Gerber® ingrediënten beter kunnen begrijpen en nieuwe manieren vinden om de vruchtbaarheid van de grond te verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen te beperken.
Wij stimuleren het gebruik van "groene mest"
Door het inzaaien van bodembedekkers verlengen boeren de tijd dat de grond bedekt is met beplanting. Deze zogenoemde nagewassen functioneren als "groene mest" omdat ze waardevolle voedingsstoffen leveren aan de grond. Dit verrijkt de grond met vruchtbare voedingsstoffen. Daarnaast ontwikkelen nagewassen een groot wortelsysteem waardoor de bodem “luchtiger” wordt en hierdoor beter zijn werk kan doen.
Wij stimuleren betere planning van gewasbehandelingen
Gerber® heeft de aankoop van zogenoemde monitoringstations voor gewasziektes en plagen gefinancierd, waar momenteel al 25 boerderijen mee werken. De monitoringsstations helpen bij het precies plannen van gewasbehandelingen. Daarmee beschermen ze de gewassen terwijl het verbruik van plantbeschermingsmiddelen beperkt blijft. Ook financieren we analyses van landbouwgrond bij 29 boerderijen zodat boeren de aanwezigheid van onder andere calcium, magnesium en andere organische materialen beter kunnen bepalen en daardoor weten wat de grond precies nodig heeft.