Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Geschiedenis

Hoe het allemaal begon

 

1814 – 1860: Van apothekersassistent tot industrieel pionier

Henri Nestlé - de oprichter van de Nestlé-groep - werd op 10 augustus 1814 geboren in Duitsland. Hij was het elfde kind van de 14 kinderen die zijn ouders kregen. De helft van zijn broers en zussen stierf voordat ze volwassen waren. Deze sterfgevallen en zijn vader, een ondernemend man die zich erg bewust was van de veranderende wereld, maakten grote indruk op hem.

In de negentiende eeuw werd Europa getroffen door een hoge kindersterfte. Dit werd mede veroorzaakt door het gebrek aan volwaardige zuigelingenvoeding. Het was uiteindelijk Henri Nestlé, een Zwitserse scheikundige, die op basis van koemelk, graan en suiker een alternatief heeft ontwikkeld voor moeders die geen borstvoeding konden geven. Zijn Farine Lactée Henri Nestlé was een revolutionaire doorbraak in het terugdringen van de zuigelingensterfte. Binnen een jaar was deze voorloper van de huidige zuigelingenvoeding in een groot deel van Europa te verkrijgen. Dit was het begin van de ontwikkeling van Nestlé als eerste aanbieder van zuigelingen- en babyvoeding.

Na een periode in een apotheek te hebben gewerkt, ging Henri scheikunde, biologie en Latijn studeren. Vervolgens deed hij in 1839 zijn examen voor apothekersassistent in Lausanne, Zwitserland. Waar hij bleef wonen. Meer dan 20 jaar deed hij onderzoek naar oplossingen voor het ‘moderne’ leven, zoals mineraalwater en gaslantaarns. Zijn vrouw Clémentine had ook een positieve invloed, ze ondersteunde hem was betrokken bij zijn activiteiten. Omdat zij zelf geen kinderen konden krijgen, adopteerden ze een klein weesmeisje, genaamd Emma.

1860 – 1890: Henri Nestlé ontwikkelde de eerste zuigelingenvoeding

Rond 1860 stond het produceren van voedsel in fabrieken nog in de kinderschoenen. Maar de wereld veranderde: de komst van het spoor, de verstedelijking en de koopkracht namen toe. En ook de voedselproductie ging zich verder ontwikkelen.

Dat moedermelk erg gezond is voor baby’s, wist men toen ook al. Maar door ziekten moesten moeders vaak hun toevlucht zoeken tot alternatieven, zoals melk van dieren. Het nadeel hiervan is dat deze melk moeilijk verteerbaar is voor kinderen. Bovendien ontbrak toen de kennis over hygiëne. Hierdoor was melk van dieren gevaarlijk voor kinderen (de kindersterfte steeg 15-20%).

In 1875 verkocht Henri Nestlé zijn bedrijf en richtte hij de “Société Farine Lactée Henri Nestlé” op. Een onderneming die ook vandaag de dag bekendstaat om vernieuwing, kracht en onderzoek voor optimale veiligheid van babyvoeding. De “Farine Lactée” van Nestlé heeft 40 prijzen gewonnen! De belangrijkste was die op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1889.
In 1868 begon Henri Nestlé het familiewapen te gebruiken voor zijn bedrijf: een eikentak met drie jonge vogels die gevoed worden door hun moeder. Dit wapen is nu nog steeds het Nestlé-logo.

1880 – 1918: Geboorte van het bedrijf Nestlé

De firma Nestlé heeft zich vanaf het begin af aan steeds ontwikkeld om de kwaliteit van zijn producten te blijven verbeteren. Door advies aan boeren, controle op diervoeding, toezicht op schone stallen en melkschuren.

Fabrieken van Nestlé breidden zich al snel uit naar andere landen. De eerste vestigingen buiten Zwitserland werden opgezet in Noorwegen. Daarna volgden de Verenigde Staten in 1900, het Verenigd Koninkrijk in 1901, Duitsland, Spanje etc. Al snel werd Nestlé poedermelk voor baby’s over de hele wereld verkocht. En ging Nestlé steeds meer investeren in communicatiecampagnes, om producten te promoten bij de grote massa. Daarnaast gaf Nestlé adviezen om het dagelijks leven van ouders met kleine kinderen makkelijker te maken.

1918 – 1945: Tussen 2 oorlogen

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden veel Nestlé-fabrieken gesloten. In de moeilijke jaren daarna richtte Nestlé zich op nieuwe klanten met behulp van vernieuwende en creatieve communicatiecampagnes.

In 1934 ontwikkelde Nestlé Pelargon. De eerste babymelk die darmproblemen van baby’s verlichtte. Pelargon is het oudste product in het zuigelingenvoeding assortiment van Nestlé, natuurlijk wel continue verbeterd.

Tot het begin van de 20e eeuw werden zuigflessen nooit gesteriliseerd en de eerste koelkast dateert van na de Eerste Wereldoorlog (1922).

Tussen de twee wereldoorlogen in organiseerde Nestlé babywedstrijden en nam Nestlé foto’s van de winnaars. Dit was een kans voor André Wilquin, een beroemde affichetekenaar uit die tijd, om zijn talent in dienst te stellen van het merk door de winnende baby’s te illustreren. Eén van deze illustraties werd zelfs afgebeeld op de vrachtwagens van Nestlé.

1945 – 1962: The baby boom

Na de Tweede Wereldoorlog speelde Nestlé een actieve rol in de wederopbouw. Zo werden er nieuwe laboratoria geopend. De naoorlogse periode staat bekend om een hoog geboortecijfer. Nestlé poedermelk werd daardoor in deze periode een groot succes.

Zoeken

Niet gevonden
waar je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.