Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Deel dit Artikel
X
Baby spelen

Wat als mijn kindje een voedselallergie heeft?

 

Het lijkt wel of steeds meer baby's lijden aan een of andere vorm van voedselallergie of -intolerantie. Hoe kan ik dat risico voor mijn baby beperken?

donderdag, 10 december, 2015 - 13:05

Uit de statistieken blijkt dat steeds meer mensen last hebben van voedselallergie, ook baby's. Hoewel de oorzaken complex kunnen zijn en met verschillende factoren samenhangen, is het verschijnsel zelf nu goed gedefinieerd: het menselijk organisme komt in contact met een stof, meestal een eiwit, dat het lichaam niet (of niet meer) "herkent" en activeert het afweersysteem om de indringer te bestrijden. Voedselallergie heeft veel verschillende symptomen, maar de oplossing is altijd dezelfde: vermijding, m.a.w. het ingrediënt volledig schrappen uit het voedingspatroon van je baby.
Een ander wetenschappelijk bewezen feit is dat je het risico op voedselallergie bij je kind kunt verminderen door de overstap naar vaste voeding heel geleidelijk en systematisch te maken. Hieronder vind je wat antwoorden op de belangrijkste vragen over dit onderwerp.

Helpt borstvoeding bij het voorkomen van voedselallergie?

Dat klopt, over het algemeen vermindert het geven van borstvoeding het risico op voedselallergie.
In "risicogezinnen" waarin allergieën vaker voorkomen (vader, moeder, of eerder geboren kind), en dan vooral allergieën voor koemelkeiwitten, wordt borstvoeding nog sterker aangeraden. Het kan zelfs zijn dat de huisarts of voedingsdeskundige de moeder aanraadt om melkproducten en andere voeding waarop vaak allergisch wordt gereageerd, zo veel mogelijk te beperken. Het is voor baby's het beste als ze de eerste zes maanden borstvoeding krijgen. Borstvoeding versterkt namelijk hun afweersysteem. Bovendien heeft het een positief effect op de ontwikkeling van het spijsverteringsstelsel. Daarna is het belangrijk om de vaste voeding heel geleidelijk te introduceren.

Wat zijn de symptomen van voedselallergie?

Het verschilt per ingrediënt, maar let op symptomen als overgeven, diarree, buikpijn, galbulten, opgezwollen lippen of tong (of angio-oedeem, in ernstige gevallen), eczeem, astma, terugkerende KNO-infecties en niet te vergeten afwijkingen in de groeicurve van je baby.

Op welke voedingsmiddelen ontstaan de meeste allergische reacties?

Vanaf de eerste hapjes tot de leeftijd van 3 jaar zijn de voedingsmiddelen die het vaakst allergische reacties veroorzaken: kippenei, gluten, pinda's en koemelkeiwitten. De symptomen zijn hetzelfde, net als de oplossing: vermijding.

Kippenei

Het eiwit is meestal de boosdoener en het wordt afgeraden om baby's jonger dan 8 maanden kippeneiwit te geven. Hetzelfde geldt voor het eigeel. Als je kind allergisch is voor kippenei moet je er rekening mee houden dat dit in heel veel producten is verwerkt. Lees de etiketten op de voedingsmiddelen zorgvuldig!

Gluten

Dit is een onderdeel van het eiwit dat in veel graansoorten voorkomt, zoals rogge, haver, tarwe (inclusief broodtarwe, spelt en kamut) en gerst. Als er een glutenallergie is vastgesteld, moeten daarom alle producten waar deze ingrediënten in zitten, worden geschrapt. (Gelukkig is in de huidige wetgeving vastgelegd dat op alle producten moet worden vermeld of er gluten in zitten.) Producten voor zuigelingen (jonger dan 6 maanden) bevatten nooit gluten. Vanaf 6 maanden kun je gluten geleidelijk aan het voedingspatroon van je kind toevoegen.

Pinda's

Net als kippenei en gluten zitten pinda's in heel veel voedingsmiddelen die niet speciaal bedoeld zijn voor kinderen. Lees de etiketten goed zodat je zeker weet dat er geen pinda's in zitten.

Koemelkeiwit

Allergie voor koemelkeiwitten komt relatief vaak voor, vooral bij (pasgeboren) baby's. Vraag advies aan de huisarts of voedingsdeskundige.

 

Andere voedingsmiddelen die een allergische reactie kunnen veroorzaken:

 • noten (pinda's, hazelnoten, pistachenoten, amandelen, walnoten, etc.),
 • tropisch fruit (kiwi, lychee, mango, etc.),
 • Zaden (maanzaad, sesam, etc.),
 • Soja of sojaproducten,
 • peulvruchten (tuinbonen, bonen, erwten, kikkererwten, soja, etc.),
 • kruiden uit de schermbloemenfamilie (anijszaad, engelkruid, wortelen, kervel, koriander, komijn, venkel, peterselie, etc.),
 • bepaalde fruitsoorten (aardbeien, frambozen, appels, peren, etc.),
 • vruchten uit de groep van het "latex-fruit-syndroom" (bananen, avocado's, kastanje, kiwi, etc.).
 • Geef je baby onder de 6 maanden geen granen die gluten bevatten. Je kunt vanaf 4-6 maanden wel glutenvrije graanproducten geven, zoals rijstebloem pap.
 • De voedingsmiddelen die het vaakst allergische reacties veroorzaken, kun je het beste niet aan je kindje geven voordat hij 1 jaar is (met name pinda's, eiwit, hazelnoten, amandelen, erwten, selderie, bepaalde tropische vruchten, zeevruchten, mosterd, specerijen, etc.).

Dus als ik het goed begrijp moet ik vaste voeding stapsgewijs introduceren om het risico op voedselallergieën te beperken? Hoe pak ik dat in de praktijk aan?

Bied vaste voeding in kleine stapjes aan, eventueel op advies van de huisarts of het consultatiebureau. Tussen de 4 en 6 maanden begin je met de eerste hapjes. Bied één nieuw ingrediënt per keer aan met tussenpozen van 2 tot 3 dagen en kijk hoe je kindje hierop reageert. Zo ontdek je waar een allergische reactie mogelijk vandaan komt. Voor kinderen die meer risico lopen op allergieën raden artsen soms aan om maar één nieuw ingrediënt per week aan te bieden.

Hoe weet ik zeker of mijn baby een allergie heeft?

Een veelgebruikte methode is een eliminatiedieet, waarbij je de voedingsmiddelen waarop je kindje waarschijnlijk allergisch reageert, niet meer geeft. Daarnaast kan de huisarts of een kinderarts een bloedonderzoek of huidpriktest voorschrijven. De meest betrouwbare methode is de dubbelblinde provocatietest, waarbij het verdachte ingrediënt de ene keer wel en de andere keer niet wordt verstopt in testvoeding. Dit onderzoek wordt maar in een paar ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd. Wist je trouwens dat er ook speciale kinderallergologen zijn?

Kunnen allergieën worden genezen?

Nee, er bestaat geen medicijn om allergieën te genezen. Sommige kinderen groeien wel over een koemelkallergie heen. De meest gebruikte methode is het ingrediënt waarvoor je kind allergisch is, stap voor stap weer aan te bieden (in hele kleine hoeveelheden) onder toezicht van een arts, zodat je kind er op den duur steeds minder gevoelig voor wordt.

Voedselallergie


Als is gebleken dat je baby een koemelkallergie heeft, moet je niet vergeten dat dit in 80% van de gevallen weer verdwijnt na het derde levensjaar. Zo kun je de moed erin houden!

Voedselallergie in Nederland:

 • In Nederland heeft ongeveer 3% van de volwassenen last van een voedselallergie, terwijl dit bij kinderen wordt geschat op 4 tot 6%.
 • Het percentage voedselallergie bij kinderen tot 5 jaar is in de laatste tien jaar verdubbeld.
 • Verder lezen: “Nooit meer pindakaas - handboek voor ouders van kinderen met voedselallergie”, door Carla Schellings en Brigitte Ars, augustus 2008. “Kinderen en voedselallergie”, Ivanka Eggly, september 2010.
 • Lees hier meer informatie van het Voedingscentrum
   

Lees meer

 

Lees meer

Meld je aan voor NESTLÉ Baby & me

En ontvang direct een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

 • Voedingsboekje NestléOntvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en handige voedingsschema's.
 • Nieuwsbrieven afgestemd op leeftijd kindjeOntvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje.
 • Testen NESTLÉ babyvoedingWe nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) NESTLÉ babyvoeding te testen.
 • Winactie baby & meOf wat dacht je van 'Baby & me' members-only winacties waarmee mooie prijzen te winnen zijn.
Gerelateerd
Zoeken

Niet gevonden
waar je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.