Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

FAQ

Informatie over de tool

FAQ

Overige vragen

Hoe zit het met fluor?

Tandenpoetsen is de beste manier om fluoride te gebruiken. Zodra de eerste tandjes bij je baby zijn doorgebroken kan worden begonnen met één keer per dag te poetsen met fluoridenpeutertandpasta. Voor kinderen van twee en drie jaar is het advies om de tandjes van je kleintje twee keer per dag te poetsen met deze tandpasta…

Hoeveel slaap heeft een kindje van 6 maanden ongeveer nodig?

Dat is bij ieder kindje verschillend, en over het algemeen voel je dat vanzelf aan. Rond de zes maanden komt er meestal een rustigere periode aan. Je baby slaapt nu ´s nachts vaak beter door. En overdag doen ze twee of drie tukjes: ‘s ochtends, in de voormiddag en in de namiddag. Per dag heeft je kleine nu ongeveer 15 uur slaap nodig. Maar er zijn geen vaste regels. Elke baby heeft zijn eigen ritme. Zorg dan wel dat het lekker in zijn bedje ligt, met zo min mogelijk onrust eromheen.

Zwangerschap

Hoe weet ik dat de bevalling is begonnen?

Vraag je verloskundige om een richtlijn. Om de twee of drie minuten weeën die een minuut duren is een goede indicatie. Wanneer je al je aandacht nodig hebt om de pijnlijke weeën te verdragen en de behoefte krijgt om je af te zonderen, is de kans groot dat de bevalling begonnen is.

Mijn baby ligt nog niet goed in de buik. Wordt het een keizersnede?

Tot 36 weken kunnen baby’s nog zelf draaien. Lukt dat niet dan zijn er drie opties: een versie-poging, waarbij ze de baby in de baarmoeder proberen te draaien, een vaginale stuitbevalling of een keizersnede. Wat het uiteindelijk wordt is afhankelijk van verschillende factoren. Laat je goed informeren.

Ik moet veel overgeven, is dat gevaarlijk voor mijn baby?

Het kan geen kwaad zolang je goed blijft drinken. Je urine moet niet te donker van kleur zijn, anders bestaat er kans op uitdroging. Mocht het niet lukken om vast voedsel binnen te houden, dan kun je best een paar dagen op vloeibare dingen leven, zoals sapjes. Een paar kilo afvallen in de eerste weken is niet gevaarlijk voor je baby, maar tien is te veel.

Borstvoeding

Kan ik diëten als ik borstvoeding geef?

Hoewel je met borstvoeding vaak sneller op je oude gewicht bent, betekent dat niet dat je in deze periode bewust kunt gaan lijnen. Als je gaat lijnen gaat dat ten koste van de kwaliteit van je moedermelk. Zorg ervoor dat je voedingspatroon gezond is, eet voldoende en ga pas echt lijnen als je géén borstvoeding meer geeft.

Wat mag ik eten en drinken?

Met borstvoeding geef je een deel van je eigen voeding door aan je baby. Dat betekent dat je meer en gezond moet eten. Eiwitten, vitamines, mineralen en vocht zijn voor je lichaam belangrijk. Daarnaast verlies je door de voeding veel vocht. Drink minstens 1,5 liter per dag en slik vitamine D. De onderstaande basisvoeding is gemiddeld per dag nodig tijdens de zwangerschap: Brood: 6 sneetjes (205 gram) Aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten: 4 stuks of 4 opscheplepels (200 gram) Groente: 4 opscheplepels (200 gram) Fruit: 2 stuks (200 gram) Zuivel: 400 ml melkproducten en 20 gram (1 plak) kaas Vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers: 100-120 gram (gaar gewicht) Halvarine, margarine, bak- en braadproducten: 40 gram Dranken: 1,5 liter

Hoeveel en welke vitamine heeft mijn kindje nodig?

Pasgeboren kinderen krijgen na de geboorte extra vitamine K. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram aan vitamine K-druppels nodig. Geef je kind tot en met 3 jaar elke dag 10 microgram vitamine D extra. Als je flesvoeding geeft krijgt je kindje automatisch vitamine K. Als je kindje minimaal 500 milliliter flesvoeding op een dag krijgt, heeft je kind geen extra vitamine K nodig.

Wat is de belangrijkste voeding voor kindjes van 4 tot 6 maanden?

Tot de leeftijd van in elk geval 4 maanden heeft je kindje genoeg aan alleen moedermelk. Ergens tussen de 4 en 6 maanden zal je kindje behoefte krijgen aan meer, dit is de periode om te starten met bijvoeding. Melk blijft nog steeds de belangrijkste voeding.

Flesvoeding

Moet ik mijn kind extra vitaminen en mineralen toedienen?

Flesvoeding zorgt voor een goede hoeveelheid vitaminen en mineralen. Geef je kindje daarnaast vanaf 4 à 6 maanden naast flesvoeding voldoende groenten, fruit en maaltijdcomponenten. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum wel om je kindje tot en met 3 jaar elke dag 10 microgram vitamine D extra te geven, ongeacht de hoeveelheid die al is toegevoegd aan de flesvoeding.

Wat voor soort mineraalwaters zijn geschikt om flesvoeding mee te bereiden?

Zowel Spa blauw als Bar Le Duc zijn soorten die van nature natrium- en nitraatarm zijn en daarom zeer geschikt om flesvoeding mee te bereiden. Deze soorten mineraalwater hoeven niet meer gekookt te worden en zijn tevens handig te gebruiken voor de bereiding van een flesvoeding als jullie op reis zijn.

Mijn kindje heeft groen/grijze ontlasting, is dit normaal?

Wanneer je je kindje een hypoallergene flesvoeding geeft, is een legergroene kleur van de ontlasting een normaal verschijnsel. Alleen wanneer de kleur richting zwart gaat, kan dit wijzen op een ontsteking in de darmen en adviseren we je contact op te nemen met een arts.

Wanneer ga ik van 4 flessen opvolgmelk over naar 3 flessen opvolgmelk?

In principe geeft je kind zelf aan hoeveel melk het nodig heeft. Vanaf ongeveer 6 tot 8 maanden zal een kindje ongeveer 800-1000ml melk drinken. Door steeds een beetje meer bijvoeding te geven kun je de hoeveelheid melk langzaam afbouwen. Zo rond de 8 tot 10 maanden zal je kindje aan 3 flessen melk voldoende hebben. Een kind heeft tot de leeftijd van 12 maanden minimaal 500 ml opvolgmelk nodig.

Mag ik de flesjes voor mijn kindje langere tijd van tevoren klaarmaken?

Ons advies is om de aanwijzingen op de verpakking te volgen en flesvoeding per fles klaar te maken. Je kunt natuurlijk wel alvast flesjes gekookt water klaarzetten en poeder afmeten en in een bewaarbakje bewaren. Als je kindje dan honger krijgt hoef je alleen nog maar het water op te warmen en de voeding erbij doen.

Mag ik extra voeding in een fles doen?

Hoewel ieder kind een eigen behoefte heeft, is het toch raadzaam om het voedingsschema te volgen. Mocht je persé iets meer willen geven, moet je wel altijd de aangegeven verhouding water/poeder aanhouden. Bij de meeste producten is dat 1 afgestreken maatschepje op 30 ml. water. Overleg altijd met je arts of de wijkverpleegkundige op het consultatiebureau.

Allergie

Is een allergie erfelijk?

Het kan erfelijk zijn. Als de ouders allebei allergisch zijn, heeft je baby veertig tot tachtig procent kans op het ontwikkelen van een allergie. Omgevingsfactoren spelen ook een grote rol: je moet tenslotte eerst in aanraking komen met een bepaalde stof om er klachten van te krijgen. Dus ook als er geen allergie in het gezin voorkomt is de kans om een allergie te ontwikkelen nog steeds zo’n 15%.

Hoe zit dat in de toekomst?

Vaak groeien kinderen over hun allergische klachten heen als ze een jaar of twee zijn, maar de aanleg blijft bestaan. Soms treden er op latere leeftijd andere allergische klachten op, zoals hooikoorts of astma.

Voorkomt borstvoeding de allergie?

Helemaal voorkomen doet borstvoeding een allergie niet, maar het geeft wel de beste bescherming: de kans op een allergische reactie wordt minder. Als je geen borstvoeding wilt of kunt geven is hypoallergene zuigelingenvoeding een goed alternatief.

Wat moet ik doen als mijn kind koemelkallergie heeft?

Zorg ervoor dat je baby geen koemelk(eiwit) meer binnenkrijgt. Als je borstvoeding geeft, zul je deze eiwitten weg moeten laten uit je eigen voeding. Laat je daarbij wel begeleiden door een diëtist, die kan precies aan geven of je voeding alles bevat wat jij en je baby nodig hebben. Ook als je je baby geen borstvoeding geeft is het raadzaam om een diëtist om advies te vragen voor een evenwichtige voeding voor je baby.

Hoe herken ik een allergie?

Een koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie. Baby’s kunnen last krijgen van hun darmpjes (braken, diarree, krampjes en buikpijn), huidklachten (eczeem) en zelfs luchtweg problemen.

Babyvoeding

Wanneer is mijn kindje toe aan bijvoeding?

Uit onderzoek en ervaring blijkt dat elk kindje uniek is in haar of zijn ontwikkeling en dus ook unieke voedingsbehoeften heeft. Niet de leeftijd van je kind is bepalend, maar de ontwikkelingsfase waar het zich in bevindt. Gaat je kindje wat meer spelen met de tong, duwt het niet meer alles weg met de tong, sabbelt het op zijn vuistje en maakt het smakkende geluidjes? En heeft je kind veel interesse in wat jij eet, dan is dat een signaal dat je kindje wat anders wil dan alleen maar melk. En is het toe aan een eerste groente- en /of fruithapje. Dat zal zo ergens tussen 4 en 6 maanden zijn.

Verwen ik mijn kind als ik het een tussendoortje geef?

Natuurlijk is een tussendoortje heel lekker voor je kindje, maar je moet wel zorgvuldig zijn met wat je geeft. Kies bij voorkeur voor verantwoorde tussendoortjes, zoals fruit, een volkorenbiscuitje, een stukje kinderkoek, soepstengel of rijstwafel, rozijntjes, stukjes komkommer of wortel. Let er ook op dat je niet te veel eetmomenten creëert, 2-3 tussendoortjes per dag is geen probleem.

Kan ik mijn baby verantwoord vegetarisch voeden?

Zolang het eetpatroon uitgebalanceerd is, is dat geen probleem. De voeding van een kind bevat meestal al voldoende melk, kaas en brood om genoeg eiwitten te kunnen geven aan het lichaam. Dus daarvoor heeft het geen vlees nodig. Wat wel heel belangrijk is, is de hoeveelheid ijzer in de voeding. Vlees levert namelijk nogal wat ijzer. Maar gelukkig zit er ook ijzer in allerlei plantaardige producten en in opvolgmelk. Om plantaardig ijzer goed in het lichaam te kunnen opnemen is vitamine C nodig. Zorg er daarom voor dat je bij elke maaltijd iets van groente, fruit of vruchtensap geeft.

Waarom is ijzer zo belangrijk in deze fase?

Een belangrijke functie van ijzer is dat het betrokken is bij het zuurstoftransport door het bloed. Elk kind wordt geboren met een voorraad ijzer in het lichaam, echter in deze fase raakt die ijzervoorraad op. Daarom moet je kind nu zoveel mogelijk ijzer uit zijn voeding halen. Als je geen borstvoeding meer geeft, is het raadzaam om te kiezen voor opvolgmelk. Opvolgmelk is verrijkt met ijzer, om in de hoge behoefte te kunnen voorzien. Andere producten die veel ijzer bevatten zijn vlees(waren), kip en vis, groente, peulvruchten, aardappelen, eieren, appelstroop, papsoorten (zoals NESTLÉ PyjamaPapje).

Wat is de beste voeding voor kindjes tussen 6 en 8 maanden?

In deze fase is melk (borstvoeding of opvolgmelk) nog steeds de belangrijkste voeding, maar je kunt je kindje wel meer variatie bieden om de smaakontwikkeling te stimuleren. Vanaf nu kun je de voeding aanvullen met een warme maaltijd, een stukje brood, een fruithapje of een verantwoord tussendoortje.

Moet ik nog vitamines bij druppelen als mijn kind ouder is dan 1 jaar?

Als je kind één jaar of ouder is kun je na opvolgmelk overstappen op groeimelk voor kindjes van 1 tot 3 jaar, zoals NESTLÉ Dreumesmelk. Deze groeimelk is precies afgestemd op de voedingsbehoeften van een oudere dreumes en bevat ook vitamine D. Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram vitamine D bij te druppelen tot het kindje 3 jaar is.

Hoe weet ik dat mijn kind voldoende voeding krijgt?

Allereerst moet je natuurlijk afgaan op je intuïtie. Jij weet als geen ander of je kindje tevreden is of niet. Daarnaast wordt je kindje regelmatig gewogen en gemeten op het consultatiebureau. Als de groeicurve goed verloopt hoef je je in principe geen zorgen te maken over de hoeveelheid voeding die je kindje binnen krijgt.

Welke type fruit is het gezondst?

Ieder fruit heeft zijn eigen specifieke, gezonde eigenschappen. Variatie is dan ook het allerbeste. Je kindje krijgt dan een mooie mix van vitaminen en mineralen binnen en leert variatie al vroeg waarderen.

Wat is het voordeel van producten met ‘een volledig gecontroleerd productieproces’?

Op deze manier weet je zeker dat de boer geen schadelijke stoffen heeft gebruikt voor het verbouwen van zijn groenten, en dat de groenten vanaf het land tot in het bekertje/ kuipje zijn gevolgd en gecontroleerd.

Kan ik het beste met een fruithapje of met een groentehapje beginnen?

Allebei is mogelijk. Wel is het raadzaam om met zachte smaken te beginnen, bijvoorbeeld wortel, courgette, sperzieboontjes of banaan, appel, peer. Bied in eerste instantie slechts één smaakje tegelijk aan en geef enkele dagen hetzelfde, om je kindje zo te laten wennen aan een nieuwe smaak. Wanneer je begint met een fruithapje, kun je in het begin best wat ‘zure gezichten’ krijgen. Laat je kindje zijn eerste, nieuwe, zachte smaken ontdekken met NESTLÉ FrisFruitje, een verantwoord fruithapje voor kindjes vanaf 4 maanden.

Onze producten

Moet ik de knuffel of het doekje nou eens wassen?

De knuffel geeft je kindje een voortdurend gevoel van vertrouwen, door de geur die erin zit. Het ontwikkelt zich als het ware mee met je kleine. Wanneer je de knuffel wast, gaat de vertrouwde geur eruit, en gaat de functie verloren. Doe het dus niet te vaak.

Waar kan ik jullie producten kopen?

Voor verkrijgbaarheid kun je altijd contact met ons opnemen via 0800 – 0230131 (gratis). Wij kunnen zien welke supermarktorganisaties en drogisterijen onze producten in het assortiment hebben. Echter of elk filiaal, onze producten daadwerkelijk verkoopt, kunnen wij helaas niet bekijken. De bedrijfsleider van een winkel is altijd vrij om zijn eigen assortiment samen te stellen. Wij adviseren je het bij de bedrijfsleiding na te vragen als je een product niet kan vinden.

Binnenkort ga ik op vakantie naar het buitenland (bijvoorbeeld naar Spanje, Frankrijk. Griekenland, Italië of Portugal). Kan ik daar ook NESTLÉ NAN OPTIPRO 2 kopen?

In het buitenland hebben onze flesvoedingen zoals de NESTLÉ NAN OPTIPRO 2 vaak een andere naam. Bovendien heeft elk land zijn eigen recepturen. We adviseren je daarom de vertrouwde flesvoeding uit Nederland mee te nemen zodat je niet het risico loopt dat je kindje de buitenlandse flesvoeding niet accepteert omdat de smaak wellicht enigszins anders is.

Wat zijn de verschillen tussen NESTLÉ Dreumesmelk 1+ en gewone melk?

NESTLÉ Dreumesmelk is precies afgestemd op de behoeften van een dreumes. In vergelijking met gewone melk bevat NESTLÉ Dreumesmelk meer ijzer, goed voor bescherming en opbouw van weerstand. Extra vitamine D draagt bij aan een betere botopbouw. Het bevat minder eiwit, dit zorgt voor optimale groei en een lage belasting van de nieren. NESTLÉ Dreumesmelk is de ideale overstap van opvolgmelk naar gewone melk en geschikt voor kindjes van 1 tot 3 jaar.

In het buitenland zie ik vaak een heel ander assortiment aan Nestlé producten voor mijn kindje. Hoe kan dat?

Nestlé verkoopt haar producten in meer dan 83 verschillende landen. Elk land heeft zijn eigen assortiment aan producten, die zijn afgestemd op de smaakvoorkeuren en eetgewoonten van het land zelf. In Nederland is Nestlé nog maar relatief kort op de markt met baby- en kindervoedingsproducten, vandaar dat het assortiment hier veel beperkter is dan in de meeste andere landen. Wel hebben wij al 150 jaar ervaring in zuigelingen- en babyvoeding. Uiteraard wordt het assortiment ook in Nederland steeds groter. Regelmatig worden er nieuwe producten geïntroduceerd.

Hoe vaak mag ik NESTLÉ PyjamaPapje op een dag geven?

Wij adviseren maximaal twee maal per dag NESTLÉ PyjamaPapje te geven aan je kindje. Bijvoorbeeld 's ochtends als een energierijk ontbijt en/of 's avonds voor het slapen gaan. Grote kans dat je kindje met een verzadigd gevoel de hele nacht doorslaapt.

Kan ik groeimelk voor de dreumes van 1 tot 3 jaar ook koud geven?

NESTLÉ Dreumesmelk mag zowel warm als koud gegeven worden. Als je het koud wilt gebruiken, dan is kant en klare NESTLÉ Dreumesmelk het gemakkelijkst in gebruik.

Klopt het dat kant en klare groente- en fruithapjes net zo gezond zijn als zelfgemaakte hapjes?

Kant en klare producten zijn inderdaad net zo gezond als zelfgemaakte hapjes. Aan de producten van Nestlé worden de strengste eisen gesteld. De beste ingrediënten worden gebruikt en het productieproces wordt volledig gecontroleerd. NESTLÉ FrisFruitje is, conform wetgeving, 100% natuurlijk, dus zonder conserveermiddelen, kleurstoffen en kunstmatige aroma’s. Als je zelf een groente- of fruithapje maakt, zorg er dan wel voor dat de producten vers zijn.