Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Deel dit Artikel
X
Biologische babyvoeding

Biologische babyvoeding, kies jij ervoor?

 

Wat je kleintje de eerste 1000 dagen eet, de periode vanaf conceptie tot zijn tweede verjaardag, legt de basis voor zijn of haar gezondheid later zeggen de wetenschappers. Het is dus niet zo gek dat wij daar als ouder gehoor aan geven en ons massaal verdiepen in de beste voeding voor ons kindje. Zeker wanneer ze vanaf 4 maanden met ‘echt’ eten beginnen. Maar wat kies je dan?

zondag, 10 februari, 2019 - 13:14

Babyvoeding voldoet al aan heel veel eisen

Niet ieder product is geschikt voor baby’s. Voordat een product in de Nederlandse winkels mag liggen en zich ‘babyvoeding’ mag noemen heeft het al een hele screening achter de rug. Zo geldt bijvoorbeeld voor de granen in babypap dat deze zo ‘schoon’ mogelijk moeten blijven en dat de graanvelden op een bepaalde afstand moeten liggen van snelwegen en fabrieken. En boeren die groente en fruit voor babyvoeding telen mogen minder bestrijdingsmiddelen gebruiken dan boeren die telen voor voeding voor volwassenen.

 

Ook voor de bereidingswijze gelden strenge eisen zodat gegarandeerd wordt dat elk potje kuipje of zakje dat de fabriek uitrolt, een gebalanceerde hoeveelheid voedingsstoffen* heeft, afgestemd op de leeftijd die op de verpakking staat. Kleurstoffen en conserveermiddelen zijn uit den boze: die mogen nooit in babyvoeding zitten.

 

Biologisch gaat nog een stapje verder

Voor biologische groenten geldt dat het zaad al van een eerder biologisch geteelde plant moet komen en er geen kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden. Voor de boer betekent dit meer schoffelen en met behulp van natuurlijke oplossingen insecten bestrijden. Op deze manier van produceren stoten boeren minder COuit en zijn biologische producten dus beter voor het milieu.

 

Een biologische boer laat zijn groente en fruit het liefst zo lang mogelijk aan de plant. Wanneer de vruchten op hun rijpst zijn, zijn ze ook het lekkerst. Wanneer het fruit van zo’n boer richting fabriek gaat, zijn er afspraken over hoe het moet worden vervoerd en hoe het vervolgens wordt verwerkt, allemaal om te zorgen dat er zo weinig mogelijk stoffen in de groente en fruit terechtkomen die we niet willen, zoals chemicaliën van bestrijdingsmiddelen.

 

Biologische babyvoeding: het hoogst haalbare

Wanneer je alle voorwaarden voor babyvoeding en biologische voeding bij elkaar optelt, kom je uit bij voeding die volgens de hoogste standaarden en met de minste chemische toevoegingen is geteeld en vervolgens verwerkt. Die combinatie wordt baby biologisch (baby organic) genoemd, producten die aan de strenge eisen van zowel babyvoeding als biologische teelt voldoen.

 

De producten worden zo puur mogelijk gemaakt, maar ook consistent. Ieder potje met bijvoorbeeld appel en aardbeien vanaf 4 maanden, moet dezelfde voedingswaarden bevatten. Door met een grote hoeveelheid te werken, meerdere controles in te stellen, zorgen fabrikanten dat elk potje met evenveel voedingswaarden en zoveel mogelijk behoud van vitaminen en mineralen van de band rolt. En kun jij deze producten met een goed gevoel aan je kindje geven. 

 

Voor onze biologische babyvoeding geldt:

·         geen kunstmatige toevoegingen aan grond en water;

·         meer dan 90 additionele controles boven op de controles die er zijn voor biologische voeding;

·         een natuurlijkere manier van bebouwing (elk jaar wisselen), waardoor de grond gezond blijft;

·         de telers groente en fruit hebben laten groeien en rijpen op hun eigen tempo.

 

Herkenbaar aan het groene blaadje

Net zoals we in het groente- en fruitschap zien dat steeds meer producten biologisch zijn, is dit ook bij babyvoeding het geval. Wat dat betreft volgen we in Nederland onze buren Duitsland op de voet, er is een steeds groter biologisch assortiment. Als ouders kiezen we steeds vaker voor pure producten voor onze kinderen. Niet alleen bij de biologische supermarkt of de natuurvoedingswinkel, ook bij je drogist of supermarkt kun je de biologische producten goed herkennen. 

Let op of het Europese BIO-keurmerk op de verpakking staat; een groen vakje met daarin een blaadje gevormd door sterren. Het is het Europese keurmerk voor biologische producten, een onafhankelijk keurmerk dat de hele keten, van de boer, via de vervoerder, de fabriek en de verpakker controleert. In Nederland controleert de onafhankelijke organisatie SKAL dit. Dat keurmerk vind je ook op de NaturNes Bio producten, de biologische babyvoeding lijn van Nestlé.

 

En al die verpakkingen dan?

Wat doen we met al die verpakkingen? Dat is de uitdaging voor ons als ouders en voor fabrikanten. Ongeacht welke babyvoeding je gebruikt, het is allemaal los verpakt. Fabrikanten van babyvoeding en van biologische babyvoeding leggen allereerst de nadruk op voedselveiligheid. 

 

Wanneer ze een verpakking gebruiken, weten ze hiervan zeker dat bacteriën niet bij de het product kunnen komen en dat de kwaliteit behouden blijft. Hun eerste prioriteit is zorgen dat elk product op jouw keukentafel dezelfde goede kwaliteit en voedingsstoffen heeft als toen het de fabriek verliet. Gelukkig vinden de fabrikanten voor verpakkingen steeds nieuwe innovaties. Wist je bijvoorbeeld dat bij de productie van een plastic verpakking, denk aan een kuipje, minder CO2wordt verbruikt dan bij een glazen potje? Zo blijven fabrikanten innoveren en vernieuwen, om de hapjes goed houdbaar te houden en om met minder uitstoot te kunnen bereiden.  

 

Een potje biologische babyvoeding of toch zelf maken?

Voor veel ouders is het een leuke uitdaging, de eerste hapjes! Voor die eerste hapjes gaat het vooral om het proeven, de meeste van ons zijn al blij als ons kleintje twee theelepeltjes van onze met zorg gemaakte puree heeft binnengekregen. En als het dan ook nog op foto of video staat, is het helemaal geslaagd.

 

Zodra je kleintje dagelijks fruit en groente nodig heeft voor de voedingsstoffen, dit is vanaf 6 maanden, kun je deze hapjes ook zelf maken. Wanneer je kiest voor biologisch, weet je dat je hiermee minder onnodige toevoegingen aan het menu van je kleintje toevoegt. Wel is het zo dat je de zelfgemaakte hapjes niet lang kunt bewaren, afgesloten kan dit zo’n twee dagen in de koelkast. En, je moet je er wel even tijd voor nemen. Daarnaast gebruik je waarschijnlijk ‘volwassen’ biologische producten, die dan weer niet aan de eisen van babyvoeding voldoen.

 

Je kunt dan ook met een gerust hart kiezen voor een potje, kuipje of zakje met biologische babyvoeding. Die porties zijn namelijk met veel zorg bereid. De groente en het fruit zijn zonder toevoegingen zo kort mogelijk gekookt of gestoomd, met behoud van zoveel mogelijk vitaminen en voedingsstoffen. Daarna zijn ze veilig verpakt. De hoeveelheden zijn door experts aangepast op wat je kleintje op dat moment goed kan gebruiken en de smaak en textuur zijn consistent. Op de ene dag wil je misschien zelf aan de slag met een hapje, op de andere dag is een potje biologische babyvoeding makkelijker en snel.

 

 

Wel iets duurder

Twee derde van de Nederlanders koopt al eens biologisch, in de supermarkt, op de markt en zelfs in kledingwinkels. Het wordt steeds makkelijker en we zijn ons steeds meer bewust van waar ons voedsel vandaan komt. Wel zien we op de kassabon dat biologische producten vaak net iets duurder zijn dan de andere producten.

 

Die hogere prijs komt doordat boeren die biologisch werken meer rekening houden met de seizoenen, waardoor de productie minder hoog ligt en een oogst iets vaker (deels) kan mislukken. Door geen kunstmatige mestmiddelen of chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, moet een boer zelf wat vaker aan de slag, met een schoffel en een hark. De kostprijs van het groente en fruit dat van een biologische boerderij komt, is hierdoor hoger dan andere groente en fruit. Maar wanneer je dan zo’n biologisch product koopt, weet je ook dat die planten bij het opgroeien geen chemicaliën hebben gekregen. En dat eet natuurlijk wel een stuk prettiger.

 

En, kies jij ervoor?

Een keuze voor biologische babyvoeding is een keuze voor bewust en puur eten. Het is kiezen voor groente en fruit zonder onnodige toevoegingen, zonder kleurstoffen*, op een zo natuurlijk mogelijke manier geteeld en heel veilig en op maat klaargemaakt voor jouw kleintje. Je kiest er hiermee ook voor om je kleintje meer duurzaam te voeden. Doordat de telers en de verwerkers geen schadelijke stoffen gebruiken, en doordat van de bodem niet het uiterste wordt gevraagd, kies je hiermee voor een minder grote voetafdruk op de planeet en de omgeving. Fijn, want ook met die keuzes help je jouw kleintje op te groeien in een wereld waarin niet alleen hij of zij gezond opgroeit, maar ook de omgeving dat voor steeds meer mensen is. En dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn.

 

 

*conform wetgeving

Lees meer

Word lid van de Nestlé Baby Club

Probeer gratis producten uit en maak gebruik van praktische tools.

  • ActiesSpeciale acties en promoties
  • Voedingsschema babyHandige voedingsschema's
  • Groeicurve babyHoud de groeicurve van je baby bij
Gerelateerd

Nog steeds niet gevonden
waar je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.