Baby
Artikel
Add this post to favorites

Oplossingen voor problemen bij de borstvoeding

Het geven van borstvoeding is niet altijd even makkelijk. Hoe kun je de meest voorkomende problemen oplossen?

5 min lezen Apr 11, 2022

Tepelkloven, stuwing, borstontsteking: het klinkt allemaal heel naar, maar het zijn toch de meest voorkomende problemen bij het geven van borstvoeding. Het kan ook gebeuren dat je baby opeens veel vaker wil drinken of juist niet meer. Wat het probleem ook is, maak je niet al te druk. Over het algemeen is er een oplossing voor.

breastfeeding problems

 

Tepelkloven

Wat is dat? Dat zijn kleine scheurtjes of kloofjes in de huid van je tepels die ontstaan wanneer het mondje van je baby niet in de goede positie ligt bij het voeden. Voor je baby maakt het geen enkel verschil, maar voor jou is het heel pijnlijk. Het is een van de meest voorkomende redenen om al tijdens de eerste dagen of weken te stoppen met de borstvoeding.

Wat kan ik ertegen doen? Zorg ervoor dat je tepel goed tegen het gehemelte van je kindje aan ligt en dat hij een groot gedeelte van je tepelhof in zijn mondje heeft. Je kunt ook proberen om je borsten na iedere voeding met een schone doek droog te maken of een paar druppels melk op de pijnlijke plekjes te smeren (heeft een genezende werking). Gebruik zoogkompressen en verwissel ze regelmatig zodat je borsten droog blijven. Gebruik ten slotte een speciale vochtinbrengende crème (meestal met lanoline); bij de drogist of apotheek kun je hier meer informatie over krijgen.

Stuwing

Wat is dat? Stuwing wordt veroorzaakt door het op gang komen van de melkproductie in de melkklieren. Je temperatuur kan wat verhoogd zijn en je borsten zijn gezwollen, hard, pijnlijk en vaak ook warm. Doordat je borsten zo vol zijn, kunnen je tepels wat vlakker worden. Dat maakt het lastig voor je kindje om aan te leggen en dat verhoogt weer de kans op tepelkloven!

Wat kan ik ertegen doen? De beste behandeling is zo veel mogelijk doen om de melk te laten stromen (vaak voeden, afkolven om je borst goed leeg te maken, je borsten masseren voor en tijdens het voeden). Je kunt de pijn verzachten en de zwelling wat verlichten door na de voeding koude kompressen op je borsten te leggen. Draag ook een goed zittende beha die nergens knelt.

Borstontsteking

Wat is dat? Dit is een ontsteking die meestal wordt veroorzaakt doordat de melkproductie tot stilstand komt. Symptomen van een borstontsteking (ook wel mastitis genoemd) zijn onder andere koorts en pijnlijke, warme, rode plekken op de borst. Borstontsteking wordt vaak veroorzaakt doordat de baby niet vaak genoeg of niet lang genoeg drinkt, waardoor de borst niet goed wordt leeggemaakt. Andere oorzaken kunnen een overproductie van melk, een infectie of een verstopte melkklier zijn. Luister goed naar je lichaam want een borstontsteking die niet wordt behandeld, kan leiden tot een abces in je borst.

Wat kan ik ertegen doen? Geef je kindje zo vaak mogelijk borstvoeding. Kolf eventueel na als hij de borst niet heeft leeggedronken. Geef je borsten voor en na de voeding een zachte massage; begin bij je borstkas en ga langzaam door naar je tepels. Neem voldoende rust. Neem contact op met je huisarts als de koorts na 24 uur niet is verdwenen.

Dat geldt ook als je langer dan een dag of tien last hebt van tepelkloven.

Als bovenstaande adviezen niet werken, raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts of een lactatiekundige. Om stuwing of verstopping van de melkklieren te voorkomen, is het van belang dat je je kindje vaker borstvoeding geeft - vooral uit de pijnlijke borst.

Mijn baby wil voortdurend drinken!

Dat is heel normaal, zeker tijdens de eerste paar weken waarin jullie het allebei nog moeten leren. Het succes van dat leerproces heeft veel te maken met het "voeden op verzoek". Een pasgeboren baby moet je gemiddeld 8 tot 12 keer per 24 uur voeden. Maar als jouw baby ieder uur wil drinken, dan is dat ook prima! Dat duurt meestal maar een paar dagen, totdat de samenstelling van jouw melk is aangepast aan de behoeften van je baby. Vergeet ook niet dat je baby niet alleen drinkt omdat hij honger heeft, maar ook om zijn zintuigen (tast, smaak, reuk) verder te ontwikkelen en natuurlijk omdat hij zich veilig en prettig voelt bij jou. Meestal is na 6 tot 8 weken je borstvoeding goed op gang gekomen. Heb vertrouwen in jezelf en in je baby.

Mijn baby wil niet drinken

Dit - meestal tijdelijke - gedrag kan verschillende oorzaken hebben en heeft over het algemeen niks te maken met de kwaliteit of hoeveelheid van jouw melk. Het belangrijkste is om niet in paniek te raken, hoe moeilijk dat misschien ook is. Het kan komen doordat je baby ergens bang voor is (als jij bijvoorbeeld terugdeinst als hij aanlegt, omdat je tepels pijn doen), doordat hij pijn heeft (oorontsteking, doorkomende tandjes, etc.) of doordat hij ergens door wordt verrast (je borsten ruiken anders, omdat je nieuwe bodymilk gebruikt). Meestal gaat zulk gedrag na een paar dagen weer over. Je baby zorgt er wel voor dat hij niet omkomt van de honger!

Zorg goed voor je borsten:

Voor elke voeding:

  • was je handen,
  • maak je tepel een beetje vochtig en droog die vervolgens af met een schoon doekje.

Na de voeding:

  • maak je tepel een beetje vochtig en droog die vervolgens af met een schoon doekje;
  • indien nodig kun je je borsten een zachte massage geven en insmeren met een geschikte crème, vooral wanneer je last hebt van tepelkloven.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo

Zo ontvang je een superhandig voedingsboekje, gepersonaliseerde nieuwsbrieven en uitnodigingen voor het testen van (nieuwe) babyvoeding producten.

  • Handige voedingstips baby

    Tips voeding

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordevol tips en voedingsschema's

  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Test Nestlé Babyvoeding producten

    Test onze producten

    We nodigen jou en je kindje uit om (nieuwe) babyvoeding producten te testen.

  • Winacties Nestlé Babyvoeding

    Winacties

    'Baby & me' members-only winacties met leuke prijzen.